Νέο σόου προκλήσεων σε δύο μέτωπα έχει σκηνοθετήσει για σήμερα η Τουρκία, καθώς το καλάθι του για το πικ νικ στα Βαρώσια, δηλαδή στην περίκλειστη Αμμόχωστο, ετοίμασε από μέρες ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση στις διμερείς σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα παρευρεθεί σήμερα στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, παρουσία που ερμηνεύεται από την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως «χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789». Θέλοντας, μάλιστα, να προσδώσει έναν θριαμβευτικό χαρακτήρα στην επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν θα συνοδεύεται από πλειάδα υπουργών του, αγνοώντας επιδεικτικά τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή για την επανέναρξη των συνομιλιών με ζητούμενο την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.
Απόσταση αναπνοής
Κι ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος θα περιοδεύει στην Αμμόχωστο, 13-14 ναυτικά μίλια ανατολικά – δηλαδή απέναντι- από τη Ρόδο, πλέοντας παράλληλα προς την Αφάντου και το Φαληράκι έφτασε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ το Oruc Reis. Πρόκειται για μια από τις εγγύτερες προς τη Ρόδο πλεύσεις που έχει πραγματοποιήσει όλο το τελευταίο διάστημα το τουρκικό ερευνητικό, ενώ κινούνταν με 4,5 μίλια και ανοιχτό τον πομπό του AIS, αλλά σε κατάσταση «περιορισμένης κινητικότητας», γεγονός που σημαίνει ότι παρέμεινε ακινητοποιημένο στο σημείο απέναντι της Ρόδου, επί αρκετή ώρα χθες. Η νέα «έξοδος» του Oruc Reis σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο ήρθε ως συνέχεια της νέας NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το ερευνητικό -ωκεανογραφικό της σκάφος με ισχύ μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, διατηρώντας αναλλοίωτη την ένταση στην περιοχή.
Παρά την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το κάλεσμα που απηύθυνε στην Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κλιμακώνει την επιθετική του τακτική, αν και έχει δεχτεί επανειλημμένες οχλήσεις τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πήτερ Στάνο δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια και το νέο τουρκικό τηλεγράφημα πλοήγησης (Navtex) για το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis».
Παρόλα αυτά, ο Τούρκος Πρόεδρος εμφανίζεται έμπλεος αλαζονείας και αυτοπεποίθησης, καθώς για πολλούς αναλυτές η έκβαση της υπόθεσης του Ναγκόρνο- Καραμπάχ κατατάσσει τον Ερντογάν στους μακροπρόθεσμα κερδισμένους της ευρύτερης περιοχής, «παίζοντας» ανοιχτά με την πλευρά των Αζέρων. Μπορεί η επιλογή στρατοπέδου για τον Τούρκο πρόεδρο να υπαγορεύτηκε ως μονόδρομος μπροστά στην απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας, πρόβλημα που μπορεί να την «ανατινάξει» ανά πάσα στιγμή, αλλά η επικράτηση μιας λύσης με κερδισμένο το Αζερμπαϊτζάν, έχει «επαναφορτίσει» τον Ερντογάν, σε βαθμό που να εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτο βαθμό η προκλητικότητά του το επόμενο διάστημα σε πολλά επίπεδα και πιθανά απέναντι και στην Ελλάδα.
Με αυτά τα δεδομένα, για «συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο» έκανε λόγο χθες το Υπουργείο Εξωτερικών, διευρύνοντας το εύρος της αποστροφής και πέραν της Αμμοχώστου.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών:
«Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε από πλευράς του και ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Κατρούγκαλος, περιέγραψε την αυριανή φιέστα του Ερντογάν ως «βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου».
Αναλυτικά, η δήλωση Κατρούγκαλου:
«Η αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αμμόχωστο συνιστά βάναυση προσβολή του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται, μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο Γκουτιέρες και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Πηγή: protothema.gr