Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 17:40
ΥΓΕΙΑ

Στιγμή ορόσημο για την Ιατρική – Ξεκινά στη Βρετανία ο εμβολιασμός για καρκίνους δέρματος, εντέρου και πνεύμονα






Χιλιάδες ασθενείς του NHS θα λάβουν εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο του δέρματος, του εντέρου και του πνεύμονα μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως “στιγμή ορόσημο” για τη φροντίδα του καρκίνου.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι οι θεραπείες οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για τους ασθενείς ώστε να σταματήσουν την επανεμφάνιση του καρκίνου τους θα σημάνουν μια νέα εποχή στην καταπολέμηση της νόσου ώστε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε όλους τους καρκίνους.

Ο Elliot Pfebve, ένας 55χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε εμβόλιο για τον καρκίνο του εντέρου στο NHS, λαμβάνοντας την πρώτη του δόση στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Μπέρμιγχαμ τον Μάρτιο. Τα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου, που παρασκευάζεται από την BioNTech, θα παρουσιαστούν αύριο στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο.

Δεκάδες ασθενείς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν εμβόλια μέσω του “χώρου εκτόξευσης εμβολίων κατά του καρκίνου”, ενώ χιλιάδες αναμένεται να εγγραφούν μέχρι το 2026. Η διευθύνουσα σύμβουλος Amanda Pritchard δήλωσε ότι το NHS βρίσκεται σε “μοναδική θέση για να παρέχει αυτού του είδους την παγκόσμια πρωτοποριακή έρευνα σε μέγεθος και κλίμακα”.

Περισσότερα από 30 νοσοκομεία έχουν δηλώσει συμμετοχή στις δοκιμές για τον καρκίνο, οι οποίες περιλαμβάνουν μέχρι σήμερα μελάνωμα, καρκίνο του προστάτη, καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου και καρκίνο του εντέρου.

Καθώς οι νέες θεραπείες τίθενται σε εφαρμογή, οι γιατροί αναμένουν να αρχίσουν να δοκιμάζουν παρόμοια εμβόλια για κοινούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του μαστού και του πνεύμονα, σε ασθενείς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η διαδικασία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό – RNA – από τον όγκο ενός ασθενούς για την ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο στη συνέχεια χορηγείται στους ασθενείς μέσω μιας σειράς εγχύσεων στο νοσοκομείο. Με τον ίδιο τρόπο που τα παραδοσιακά εμβόλια χρησιμοποιούν μέρος του ιού για την πρόληψη ασθενειών, αυτά χρησιμοποιούν αβλαβείς πρωτεΐνες από την επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, γνωστές ως αντιγόνα.

Όταν αυτά τα αντιγόνα εισάγονται στο σώμα, θα πρέπει να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα εναντίον τους, τα οποία στη συνέχεια σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά εμβόλια, οι καρκινικοί όγκοι είναι ατομικοί για κάθε ασθενή, επομένως πρέπει να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή.

Πέρυσι, η κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με την BioNTech για την παροχή έως και 10.000 ασθενών με ανοσοθεραπείες ακριβείας για τον καρκίνο έως το 2030, καθιστώντας την παγκοσμίως ηγέτη στον τομέα.

Η ιδέα του εμβολιασμού κατά του καρκίνου υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά μόλις τώρα έχει γίνει μια ρεαλιστική προοπτική για τη συρρίκνωση των όγκων χάρη στη νέα τεχνολογία, όπως η αλληλουχία γονιδιώματος.

Παράλληλα με την BioNTech, εταιρείες όπως η Moderna και η Merck βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες για τη δημιουργία δοκιμών εμβολίων κατά του καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε συνεργασία με την Genomics England όσοι συμμετέχουν θα υποβληθούν σε δείγμα του καρκινικού τους ιστού και εξέταση αίματος πριν υποβληθούν σε παραδοσιακή θεραπεία, όπως η χημειοθεραπεία.

Εάν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μπορούν να παραπεμφθούν στον πλησιέστερο συνεργαζόμενο χώρο του NHS έως και 12 μήνες μετά το τέλος της αρχικής τους θεραπείας.

 

 

Πηγή: ertnews.gr