Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί μαζί του στο Κάιρο όλη η ελληνική τεχνική ομάδα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διαπραγμάτευσης οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο.
18/06: FM @NikosDendias to visit #Cairo-Mtgs w/ #Egypt President Abdel Fattah el-Sisi @AlsisiOfficial & FM Sameh #Shoukry @MfaEgypt
?Bilateral & regional issues w/ emphasis on delimitation of maritime zones
?Dvpts in #Libya & #EasternMediterranean?https://t.co/6LekBaTVJ3 https://t.co/De5E131MTJ
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 17, 2020
«Η Τουρκία αντιμέτωπη με την ΕΕ λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς»
«Η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, αμφισβητώντας, λόγω και έργω, την εδαφική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε χθες ο υπυργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας πως,«η παραβατική της συμπεριφορά τη φέρνει, κατ’ επέκταση, αντιμέτωπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, επιθυμεί ακόμη να ενταχθεί».
«Ελπίζω ότι σύντομα η Τουρκία θα αποδεχθεί τη σύγχρονη πραγματικότητα που το Διεθνές Δίκαιο επιτάσσει και θα αντιληφθεί ότι οι παραβατικές συμπεριφορές την απομακρύνουν και την αποκλείουν από τις επωφελείς συνεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας».
«Η γεωγραφία έχει “καταδικάσει” την Ελλάδα και την Τουρκία να συνυπάρχουν στην κοινή γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου».
Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι χώρα διαχρονικά φιλειρηνική και με μία σταθερή εξωτερική πολιτική που δεν διαπνέεται από τάσεις αναθεωρητισμού και «θα επιθυμούσε να γειτνιάζει με χώρες ευημερούσες που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές και πανανθρώπινες αξίες στις διεθνείς τους σχέσεις»