Τον ύπνο τους έχουν χάσει διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικοί στη Μαγνησία, προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους, ώστε μη βρεθούν ανάμεσα σε διαμάχες αστικής φύσης μεταξύ γονέων που βρίσκονται σε διάσταση ή έχουν χωρίσει και προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπίες ανάμεσα στον κηδεμόνα του μαθητή και τον ή την πρώην σύζυγο.
Έτσι λοιπόν επισκέπτονται την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου αναζητώντας οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που η μητέρα ή ο πατέρας μεταβεί στο σχολείο για να ρωτήσει για την πορεία του παιδιού στα μαθήματα, παραλάβει τον μαθητή ή τη μαθήτρια, χωρίς να έχει την κηδεμονία.
Μόνο χθες σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο του εισαγγελέα υπηρεσίας επισκέφθηκαν δύο διευθυντές Δημοτικών Σχολείων ευρισκόμενοι σε μεγάλη ψυχολογική πίεση, φοβούμενοι μη βρεθούν υπόλογοι απέναντι στον νόμο, μετά από πιθανή καταγγελία του κηδεμόνα, ο οποίος έχει οριστεί με δικαστική απόφαση.
Το φαινόμενο αυτό δεν παρουσιάζεται μόνο φέτος, αλλά άρχισε να εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που ευρισκόμενοι σε διαμάχη με το πρώην έτερόν τους ήμισυ φορτώνουν στους εκπαιδευτικούς επιπλέον προβλήματα από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά. Άλλες φορές απειλούν τους δασκάλους, ζητώντας τους να μη δίνουν τη βαθμολογία στον άλλο γονέα, ή να δημιουργούν ζήτημα για μετεγγραφή σε άλλο σχολείο που ζητήθηκε από τον άνθρωπο που δεν είχε την κηδεμονία του παιδιού, χωρίς, ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί να το γνωρίζουν.
Στόχος των δασκάλων και των νηπιαγωγών είναι να χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις με ευγένεια, ηρεμία και προσπαθώντας να κατευνάσουν τα πάθη ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το καλό του παιδιού. Η Εισαγγελία θέλοντας να «απλώσει» δίχτυ προστασίας στους εκπαιδευτικούς, τους παραθέτει ποια είναι νόμιμη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Πιο συγκεκριμένα σε περίπτωση που τα δύο μέρη δεν μπορούν να έλθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους, αν υπάρχει δικαστική απόφαση για την επιμέλεια του ανήλικου, υπερισχύει αυτή.
Σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα τα οποία δεν έχουν εκδικαστεί και το τοπίο είναι θολό μέχρι να βγει η απόφαση, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συμβουλέψουν τους ενδιαφερόμενους να ζητήσουν νομική βοήθεια από δικηγόρο, για να δουν τι ορίζει ο νόμος, έχοντας πάντα ως γνώμονα τη μη διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας του παιδιού.