Με την απόφαση να μην θέσει ευθέως ζήτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ ταξίδεψε στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε οι συνομιλίες με την Καγκελάριο να έχουν καθαρά θεσμικό χαρακτήρα μεταξύ ισότιμων εταίρων και όχι να δώσουν την εικόνα διαπραγμάτευσης μέρος του οικονομικού προγράμματος, όπως έπραξαν οι τρεις προηγούμενοι Πρωθυπουργοί στα χρόνια του μνημονίου.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η φρασεολογία που χρησιμοποιεί στο ενημερωτικό σημείωμα για το συγκεκριμένο θέμα το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο αναφέρει ότι, «ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup». Μια αποστροφή που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει η κα. Μέρκελ για να αποφύγει τη δημόσια συζήτηση για παρόμοια θέματα.
Οπως σημειώνουν από την κυβέρνηση: «Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο μετά τη δεκαετή κρίση που αντιμετώπισε η χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ».
Στην ενίσχυση της αξιοπιστίας στοχεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Η ελληνική πλευρά θεωρεί κρίσιμο στοιχείο, σε πρώτη φάση, την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 σε συνδυασμό με το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, που θα παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στην Ανγκελα Μέρκελ, θεωρούνται η βάση πάνω στην οποία θα θέσει η Αθήνα το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων σταδιακά τους επόμενους μήνες για τον προϋπολογισμό του 2021.
Η πεποίθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στη διάρκεια του 2020 οι εταίροι θα είναι έτοιμοι να δεχθούν ότι η κυβέρνηση πράγματι υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί, ώστε όποια ελάφρυνση σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, να διοχετευθεί σε πιο επιθετική υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής που έχει σχεδιαστεί και περιέχει μείωση φόρων και ενίσχυση στοχευμένων κοινωνικών επιδομάτων, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και η στήριξη των οικογενειών.
Εμφαση σε επενδύσεις και μεταναστευτικό θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης
Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη σημερινή συνάντηση θα δοθεί στις επενδύσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναλύσει τις μεγάλες αναπτυξιακές δράσεις για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Πρόκειται για τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα την γερμανική πλευρά και ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα καλέσει γερμανικές εταιρείες και επενδυτές να τοποθετηθούν στη χώρα μας.
Σημαντικό θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων αποτελεί και το μεταναστευτικό. Αποτελεί κρίσιμο ζήτημα τόσο για την χώρα μας όσο και για την γερμανική πλευρά, καθώς είναι από τα βασικά θέματα της πολιτικής ατζέντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα -τον Αύγουστο οι αφίξεις στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 7 χιλιάδες – και η προκλητική ρητορική από πλευράς Τουρκίας καθιστούν την αναβολή των αποφάσεων απαγορευτική. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να περάσει από τη φάση των συζητήσεων σε αυτήν των πρωτοβουλιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο και ο αναλογικότερος καταμερισμός προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αναζητείται μέθοδος πειθούς για τις χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο έδαφος τους και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 θα συναντηθεί με τον Αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ενώ στη 1 θα τον υποδεχθεί στην Καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ με στρατιωτικές τιμές. Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Πηγή: iefimerida.gr