Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 11:40
ΕΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – SOS για διασπορά το Πάσχα

Επισκεψή της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου στον βρεφονηπιακό σταθμό Παπαστράτειος Παιδική Στέγη Αθηνών του Ιδρύματος 'Η Παιδική Στέγη', Δημητσάνας κατά την επανέναρξη της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, στην Αθήνα, 1 Ιουνίου, 2020





Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων.

Όπως είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν επιθυμούσε να συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια – τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου – γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους μια εβδομάδα μετά.

H καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας υπενθύμισε ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα.

Ανέφερε ακόμη ότι στη συνεδρίαση των ειδικών συζητήθηκε η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».

«Καμπανάκι» για διασπορά το Πάσχα

Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού το Πάσχα. Σημείωσε πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες λόγω των μειωμένων τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Πάντως, το ποσοστό θετικότητας έμεινε σταθερό στο 4,3%.

Αν και ακόμα δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις από το Πάσχα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για τοπικές επιδημίες εξαιτίας των μετακινήσεων και των φιλικών & οικογενειακών συναντήσεων.

Tα ενεργά κρούσματα καταγράφουν πτωτική πορεία και για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες τα ενεργά κρούσματα είναι κάτω από 20.000. Τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στην Αττική, τη Θεσσαλία και Δυτική & Κεντρική Μακεδονία.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα παρατηρούνται σε ανθρώπους 20 με 60 ετών.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Όσον αφορά στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα καταγράφηκε πτωτική πορεία. Ο μέσος όρος εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου ήταν 391 και για πρώτη εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα εξιτήρια από εισαγωγές.

Ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων είναι 4.900. Παρατηρήθηκε επίσης μείωση στις νοσηλείες σε όσες ηλικιακές ομάδες έχουν εμβολιαστεί. 

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το 1/4 των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι στην ηλικιακή ομάδα 35 – 55.

Για δεύτερη εβδομάδα, οι αποσωληνώσεις ήταν περισσότερες από τις διασωληνώσεις.

Γιατί ανησυχούν οι λοιμωξιολόγοι

Η Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι παρατηρείται μια χαλαρότητα, ενώ διανύουμε μια μεταβατική περίοδο με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

«Να μη δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων ούτε καν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2021 η χαλάρωση των μέτρων οδήγησε σε επιδείνωση της πανδημίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι ο καλός καιρός και οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για να ελέγξουμε την πανδημία. «Βλέπουμε εξάρσεις τοπικές, ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη», σημείωσε.

Υπενθύμισε στον κόσμο να μη ξεχνά να φορά τις μάσκες, να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και κυρίως να πάει να εμβολιαστεί.

«Στεναχωριέμαι πολύ όταν ακόμα και σήμερα με ρωτάνε διάφοροι αν πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι ξεκάθαρα το μεγαλύτερό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τους ίδιους και τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ακόμη, τονίζοντας πως πρέπει να προλάβουμε τυχόν νέες κι ακόμη πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις.