Σε ικανοποιητικό επίπεδο έχει φθάσει ο εμβολιασμός υγειονομικών έναντι του κορονοϊού στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, ο οποίος είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με τον «οργανικό νόμο ελεγκτικού συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους γιατρούς είναι πάνω από 77%, στους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες 90% και στο λοιπό διοικητικό, τεχνικό και παραϊατρικό προσωπικό 71%, ενώ ο μέσος όρος εμβολιασμού είναι 76,32%.
Εκτιμάται λοιπόν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Επισημαίνεται ότι το προσωπικό των συνεργείων αποτελείται από άτομα που εργάζονται στη φύλαξη, στην καθαριότητα, ως αποκλειστικές νοσοκόμες.
Στη φύλαξη ενδεικτικά έχουν εμβολιαστεί 10 άτομα και μένουν να εμβολιαστούν 4, στην καθαριότητα έχουν εμβολιαστεί 25 άτομα και μένουν να εμβολιαστούν 10, ενώ δεν έχουν εμβολιαστεί αρκετές αποκλειστικές νοσοκόμες. Πρόκειται όμως για προσωπικό που δεν επισκέπτεται καθημερινά το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και απασχολείται από εταιρείες.
Συνολικά περίπου 170 άτομα που εργάζονται στο Αχιλλοπούλειο είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν σε εμβολιασμό από σύνολο 230, καθώς το υπόλοιπο προσωπικό έχει νοσήσει από τον ιό και έχει αντισώματα.
Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή, προκειμένου να αποφανθεί σχετικώς για εκείνους που χρήζουν απαλλαγής από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά αιτήματα θα σταλούν με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στην Επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για να αποφανθεί.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί, το προσωπικό των συνεργείων απαιτείται να κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Εάν παρέλθουν οι προαναφερόμενες ημερομηνίες, σύμφωνα με τον νόμο, οι υγειονομικοί δεν θα μπορούν να προσέλθουν στο Νοσοκομείο. Θα βγαίνουν σε 14ημερη αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς αποδοχές.
Η απόφαση της αναστολής στη συνέχεια αίρεται. Αν οι επίμαχοι υγειονομικοί εμβολιαστούν, τότε επιστρέφουν στην εργασία τους κανονικά και δεν βγαίνουν σε νέα αναστολή εργασιών. Αν δεν εμβολιαστούν, τότε εκδίδεται παρόμοια απόφαση άρσης των καθηκόντων.
Ο θέσεις που θα μένουν κενές θα καλύπτονται με νεοπροσλαμβανόμενο προσωπικό.