Στην διπλωματική θωράκιση των συμφερόντων της Ελλάδας, μέσω και της εδραίωσης συμμαχιών σε περιφερειακό επίπεδο, προχωρά η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι θα κάνει ότι χρειαστεί προκειμένου να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε όποιον τα επιβουλεύεται, ταυτόχρονα όμως, έχει ποντάρει στην εμβάθυνση των σχέσεων με κράτη της περιοχής με τα οποία υπάρχει συναντίληψη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης, ενημερώνει Νετανιάχου για τις τουρκικές προκλήσεις
Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αναδεικνύει την στρατηγική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό μετά την κρίση του κορωνοϊού, ενώ είναι ο πρώτος ηγέτης που δέχεται ο κ. Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
Στην συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογο του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει την τουρκική προκλητικότητα και θα περιγράψει τις συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Και οι δύο πλευρές φροντίζουν να διαμηνύουν ότι οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει είναι στρατηγική επιλογή και αποτέλεσμα της κοινής αντίληψης για μια σειρά ζητημάτων και δεν ετεροκαθορίζονται έναντι της Τουρκίας, ωστόσο είναι σαφές ότι τα «παιχνίδια» της Άγκυρας στην περιοχή προκαλούν προβληματισμό και εγρήγορση σε όλους. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστή συνάντηση και με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, κ. Γκάντζ και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ασκενάζι.
Στην Σύνοδο Κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο
Η ανησυχία πλέον, για την κατάσταση που διαμορφώνεται, έχει φτάσει και στις Βρυξέλλες, όπως κατέστη σαφές από την δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στην Σύνοδο Κορυφής την Παρασκευή, οπότε θα το θέσει ο κ. Μητσοτάκης, ζητώντας μάλιστα και την επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα αν συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. Η πολυπλοκότητα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας δεν κάνει καθόλου εύκολη την σχετική συζήτηση, η ελληνική πλευρά όμως είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει προς όλους ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά είναι πια ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.
Στο Κάιρο ο Δένδιας την Πέμπτη
Καθοριστική στην διπλωματική σκακιέρα είναι και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του την Πέμπτη στο Κάιρο. Θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, έστω τμηματική, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανυπέρβλητες διαφορές για μια συνολική λύση. Έστω και μια τέτοια συμφωνία όμως θα φέρει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα και θα δημιουργήσει ισχυρούς νομικούς τριγμούς στο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο.