Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 18:12
Κόσμος

Στο Κίεβο σήμερα Σολτς, Μακρόν και Ντράγκι, θα συναντηθούν με τον Ζελένσκι -Το παρασκήνιο της επίσκεψης






O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι μεταβαίνουν με ειδικό τρένο στο Κίεβο, όπως μεταδίδουν ιταλικά και γερμανικά ΜΜΕ, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες επιβιβάστηκαν στο ειδικό αυτό τρένο στην Πολωνία και αναμένονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο μετά από δωδεκάωρο ταξίδι, όπου θα έχουν αργότερα συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως μεταδίδει το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF και η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, που έδωσε μάλιστα και μια φωτογραφία των Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι μέσα στο τρένο

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα συναντηθεί το πρωί με τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες αφού καταφθάσει από άλλη διαδρομή. Το πρόγραμμά τους έχει τηρηθεί μυστικό για λόγους ασφαλείας.

Ο Ζελένσκι θα υποδεχθεί τους Ευρωπαίους ηγέτες στο παλάτι Μαριϊνσκι, την έδρα της ουκρανικής προεδρίας, για κρίσιμες συζητήσεις πριν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου. Πέρα από τη στρατιωτική υποστήριξη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι θα συζητήσουν με τον Ζελένσκι το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι μεν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής αλλά όχι άμεσα, ενώ η Ουκρανία αναμένει από τη σύνοδο την απόφαση των 27 για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που μπορούν να κρατήσουν αρκετά χρόνια.Το ταξίδι χρειάστηκε εβδομάδες για να οργανωθεί με τους τρεις ηγέτες να επιδιώκουν να απαντήσουν στην κριτική που τους έχει ασκηθεί εντός της Ουκρανίας για την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Η επίσκεψή τους γίνεται ένα 24ωρο πριν η Κομισιόν ανακοινώσει την εισήγησή της να δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία. Μιλώντας χθες στη Ρουμανία ο Μακρόν είπε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να καθησυχάσει την Ουκρανία όσον αφορά τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες.

Μια συνέντευξη Τύπου προγραμματίζεται για το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει «ιδιωτικό δείπνο».

Ο Μακρόν πιθανώς θα κάνει μια βόλτα στους δρόμους του Κιέβου και θα συναντηθεί και με Γάλλους ειδικούς που μετέχουν στις ουκρανικές έρευνες για εγκλήματα πολέμου από ρωσικές δυνάμεις.

Η αναχώρηση των τριών ηγετών έχει προγραμματιστεί για το βράδυ με τον ίδιο τρόπο και ο Μακρόν αναμένεται να επιστρέψει αύριο το απόγευμα στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

Ανησυχία στο Κίεβο για τυχόν πιέσεις να αποδεχθεί ειρηνευτική συμφωνία που θα ευνοεί τον Πούτιν
Το Κίεβο έχει ασκήσει κριτική στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ιταλία ότι καθυστερούν να παραδώσουν οπλικά συστήματα κι ότι βάζουν τη δική τους ευημερία πάνω από την ελευθερία και την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξίι Αρέστοβιτς εξέφρασε προ ημερών στη γερμανική εφημερίδα Bild την ανησυχία του ότι οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα πιέσουν το Κίεβο να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, που θα ευνοεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα πουν ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος, που προκαλεί επισιτιστική κρίση και οικονομικά προβλήματα… ότι πρέπει να περισωθεί η αξιοπρέπεια του κ. Πούτιν», είπε αναφερόμενος στα πρόσφατα σχόλια Μακρόν ότι «δεν πρέπει να ταπεινωθεί η Ρωσία».

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ανησυχία του Κιέβου ο Μάριο Ντράγκι είπε την Τρίτη ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά «με όρους που θα θεωρεί αποδεκτούς η Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τους αμυνόμενους να αποκρούσουν τους Ρώσους εισβολείς. Η Ουκρανία έχει ασκήσει ιδιαίτερη κριτική στο Γερμανία για τη στρατιωτική βοήθεια και ο πρεσβευτής της στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ είπε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι περιμένει από την κυβέρνηση Σολτς να στείλει επιτέλους τα βαρέα όπλα που έχει υποσχεθεί προ πολλού. Ο Σολτς απορρίπτει τις αιτιάσεις του Κιέβου ότι καθυστερεί την παράδοση των όπλων, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς και οικονομικούς υποστηρικτές της Ουκρανίας κι ότι χρειάζεται χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση των περίπλοκων συστημάτων πυροβολικού που προσφέρει η χώρα του.