Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 09:01
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαξίμου δήμαρχοι και περιφερειάρχης -Μετά τη μαζική διαδήλωση στα νησιά για το μεταναστευτικό






Συνεχίζεται ο αναβρασμός στο μεταναστευτικό, με τους κατοίκους των νησιών να εκφράζουν την αγανάκτησή τους χθες με την καθολική απεργία στο βόρειο Αιγαίο και το πλήθος κόσμου που βγήκε στους δρόμους.

Σήμερα, ο περιφερειάρχης και δήμαρχοι των νησιών του βορείου Αιγαίου θα έχουν επαφές με την κυβέρνηση για να μεταφέρουν τα αιτήματά τους και να συζητήσουν για λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά με τα μεταναστευτικά κύματα. Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 10 το πρωί. Τελικά ξεκίνησε στις 10:15, με τους εκπροσώπους των νησιών του βορείου Αιγαίου να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο

Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Χθες, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας και όχι άλλες αποθήκες για ταλαιπωρημένες ψυχές».
Κλειστά μέχρι και τα… περίπτερα χθες στο βόρειο Αιγαίο
Οι νησιώτες του βορείου Αιγαίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για το μεταναστευτικό, αντιδρώντας στη δημιουργία νέων δομών.

Χθες, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο πραγματοποιήθηκε γενική 24ωρη απεργία, με τα καταστήματα και τις δημόσιες υπηρεσίες να παραμένουν κλειστά. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στις τρεις πρωτεύουσες των νησιών.

Οι εικόνες από τη Μυτιλήνη, πάντως, ήταν πράγματι εντυπωσιακές, καθώς πλήθος κόσμου συμμετείχε στη συγκέντρωση. Οι εικόνες είναι χαρακτηριστικές:

Πλήθος κόσμου στο λιμάνι της Λέσβου / Φωτογραφία: Intimenews/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ


Σε απόγνωση οι κάτοικοι των νησιών με το μεταναστευτικό

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία σε συνεργασία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, ήταν το «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Τι είναι αυτό που μας ενοχλεί; Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή η κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε», είπε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Ανοικτή επιστολή ΜΚΟ στον Νότη Μηταράκη για την προσφυγική κρίση
Εν τω μεταξύ, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Νότη Μηταράκη, 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και «για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους, παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία». «Η ανάκληση της δυνατότητας απόδοσης ΑΜΚΑ στους νεοεισερχόμενους και άρα ο de facto αποκλεισμός τους από το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτικιή περίθαλψη, σε συνδυασμό με τον υπερσυνωστισμό στα νησιά -ως απόρροια του γεωγραφικού περιορισμού- και την παρατεταμένη παραμονή σε ακατάλληλες συνθήκες ζωής στις δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, έχουν οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου, απαράδεκτη κατάσταση που ντροπιάζει τη χώρα μας και παραβιάζει θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες και κάθε έννοια εθνικού ή διεθνούς δικαίου», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διεθνή ΜΜΕ: Διαμαρτυρίες για το μεταναστευτικό χάος στα ελληνικά νησιά
Την ίδια ώρα το θέμα του μεταναστευτικού στην Ελλάδα αρχίζει και πάλι να γίνεται θέμα στον ξένο Τύπο. «Διαμαρτυρίες για το προσφυγικό χάος στα ελληνικά νησιά», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει η DW, «κύριο αίτημα των διαδηλωτών είναι να μεταφέρει η κυβέρνηση τους μετανάστες από τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα. Πολλοί καταυλισμοί έχουν δεχθεί δεκαπλάσιο αριθμό μεταναστών από τον προβλεπόμενο. Την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται στην Αθήνα. Τοπικοί άρχοντες θέλουν να εκθέσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία. Τους προηγούμενους μήνες η κυβέρνηση είχε μεταφέρει επανειλημμένα ανθρώπους από νησιωτικούς καταυλισμούς στην ηπειρωτική χώρα. Φοβάται ωστόσο ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα κίνητρα στους παράτυπους μετανάστες για να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά».

Μηταράκης για μεταναστευτικό: Στόχος μας ο περιορισμός των ροών
«Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών», επεσήμανε χθες βράδυ, από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο κ. Μηταράκης. Όπως τόνισε, «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα -που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια- ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι νησιώτες είναι δύσπιστοι «γιατί έχουν ακούσει πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια, έρχονται μετά από τέσσερα χρόνια μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ξαφνικά δημιούργησε ένα σοκ στα νησιά με τις αφίξεις του 2015 και τις ροές που συνεχίστηκαν. Πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας». Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε πάντως ότι η κινητοποίηση των κατοίκων των νησιών «είναι απόλυτα δικαιολογημένη», καθώς «βιώνουν στα νησιά μια μεταναστευτική κρίση που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσανάλογο βάρος στη νησιωτική Ελλάδα».

Το υπουργείο διαφωνεί με τις τοπικές Αρχές των νησιών στο μέγεθος των κλειστών δομών, τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι οι δομές «πρέπει να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, αυτοί που επιλέγουν να περάσουν στα ελληνικά νησιά, επιλέγουν να έρθουν στην Ελλάδα γιατί θεωρούν ότι η ελληνική διαδρομή είναι πιο εύκολη από άλλες επιλογές». Και συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να περάσει το μήνυμα πως η χώρα μας έχει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται, αλλά γι’ αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, πλέον η διαδρομή στην Ελλάδα είναι αδιέξοδη, θα καταλήγει σε κλειστά κέντρα και ταχείες επιστροφές».

Πηγή: iefimerida.gr