Στο προαύλιο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας θα βγάλουν τη νύχτα σήμερα οι αγρότες του μπλόκου Αερινού και οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για τις απώλειες στο εισόδημα που έχουν και το υψηλό κόστος παραγωγής, για τα οποία είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη.
Μετά την κάθοδο στον Βόλο, την «κατάληψη» της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, και τη συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Αννα – Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία δήλωσε για ακόμη μία φορά ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αλληλέγγυα και τους υποστηρίζει, παραμένουν στην πρώην Νομαρχία περιμένοντας τις απαντήσεις που θέλουν για τα αιτήματά τους.
Ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων
Σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν στην αντιπεριφερειάρχη, οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά / kwh στο ρεύμα με κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας και επιδότηση εφοδίων και ζωοτροφών όπως και κατάργηση του ΦΠΑ.
Επίσης, ζητούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν το εισόδημα επιβίωσης, καθώς και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Αιτήματά τους είναι επιπλέον η μείωση αποτυπώματος του άνθρακα, η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η παράταση στα προγράμματα.
Από την πλευρά τους, οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας ζητούν οικονομική ενίσχυση 60 ευρώ ανά ζώο, καθώς ύστερα από τα αλλεπάλληλα κρούσματα πανώλης και ευλογιάς υποχρεώθηκαν να σταβλίζουν τα ζώα που εξαρτώνται από ελεύθερη βόσκηση, με αποτέλεσμα να έχουν υπέρογκα έξοδα, να αδειάζουν τα αποθέματα ζωοτροφών και να εξαντλούνται οικονομικά και οι ίδιοι.
Σχετικά με τις απολυμάνσεις δρόμων και ποιμνιοστασίων, αναφέρουν ότι έκαναν ό, τι ήταν δυνατόν για να υποστηρίξουν και να κρατήσουν το ζωϊκό κεφάλαιο και την παραγωγική δυνατότητα της χώρας. Όμως, έχουν ανάγκη και τη βοήθεια από τις άμεσες κρατικές απολυμάνσεις.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση αποζημίωση ή τουλάχιστον μια άμεση προκαταβολή στο 50% της απώλειας, καθώς οι κτηνοτρόφων των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν δεν έχουν τα προς το ζην λόγω του ότι δεν έχουν εισόδημα από πουθενά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν την εύρυθμη διαχείριση οικογενειακών και λοιπόν υποχρεώσεων.
Στα αιτήματά τους αναφέρονται και στις εισαγωγές κρεάτων προς την Ελλάδα από τρίτες χώρες σε ζώντα προς σφαγή με αποτέλεσμα τον υπαρκτό κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και προτείνουν τα ζώα που εισάγονται να έρχονται σφαγμένα.
Επίσης, ζητούν όλες οι επιδοτήσεις και τα δικαιώματα να μην περιοριστούν για τα επόμενα χρόνια έως ότου εφαρμοστεί το άρθρο 5.2 που αφορά στην αντικατάσταση ζώων, διότι, όπως λένε, μόνο τότε θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα τους.
Τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει συστηματικός έλεγχος στα εισαγόμενα γάλατα και στο ισοζύγιο της φέτας Π.Ο.Π.
Ακόμη, αιτούνται άτοκο δάνειο – βοήθημα, ώστε τα ποιμνιοστάσια όπου ήδη υπάρχουν και που υπήρχαν ζώα να μπορούν ξανά να στεγάσουν ζώα με τις ίδιες προδιαγραφές έως σήμερα.