Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024 08:32
ΒόλοςΤοπικά

Στο Βόλο το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε για δειγματοληψίες θαλάσσιων υδάτων






Συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜΒ και την αντιδημαρχία Τουρισμού

Στο Βόλο βρέθηκε σήμερα το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε) ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου.

Συγκεκριμένα, κλιμάκιο του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Ανάπτυξης μετέβη σήμερα στο Βόλο και διενήργησε δειγματοληψίες των θαλάσσιων υδάτων στις παραλίες του δήμου Βόλου, μεταξύ των οποίων Ν. Αγχίαλος, Σωρός, Μάραθος, Αλυκές, Άναυρος, Σουτραλί και Καρνάγιο.

Τα στελέχη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε υποδέχθηκε και συνόδευσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αργύρης Κοπάνας και η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μένη Λαζάρου ενώ εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ και στελέχη της διεύθυνσης Τουρισμού, τέθηκαν στη διάθεση του κλιμακίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ «βούληση όλων μας και πρωτίστως του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου είναι να εξακριβώνεται η κατάσταση των θαλάσσιων νερών στις ακτές μας με εμπεριστατωμένες μετρήσεις από έγκυρους και διαπιστευμένους φορείς. Για τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούν την παράμετρο του μικροβιακού φορτίου θα ενημερώσουμε τους συνδημότες μας αμέσως μόλις μας γνωστοποιηθούν, στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας».

Η αντιδημαρχία Τουρισμού
Δειγματοληψίες υδάτων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, στις ακτές που παραλιακού μετώπου του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο παρακολούθησης της ποιότητας των νερών των παραλιών του θαλάσσιου μετώπου. Η έκταση της δειγματοληψίας κάλυπτε το σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου, ενώ δείγματα λήφθηκαν σε 7 σημεία, τα οποία βρίσκονται σε όλη την έκταση της περιοχής.

Η δειγματοληψία έχει πραγματοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΘΕ.Κ.Ε.). Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών είναι κρατικός ερευνητικός οργανισμός, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΓΓΕΚ) του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αποτελείται από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα: το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας. Η παρούσα δειγματοληψία υλοποιήθηκε από αποστολή του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων με ειδικό διαμορφωμένο όχημα. Επιπρόσθετα, δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν από συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. που επισκέφτηκε τα σημεία και συνέλεξε δείγματα, παρουσία του Προέδρου της επιχείρησης κ. Αργύρη Κοπάνα. Τα δύο συνεργεία συνόδεψε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μελπομένη Λαζάρου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία εντοπισμού ακτών και σημείων δειγματοληψίας υδάτων.

Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος: «Η εικόνα των ακτών δείχνει πολύ καλή και αυτό ευχόμαστε να επιβεβαιωθεί από τις αναλύσεις των υδάτων, ώστε πολύ γρήγορα να αρθεί κάθε απαγόρευση και να υπάρξει άμεση επιστροφή στην κανονικότητα».

Επισημαίνεται ότι:

· Η απαγόρευση κολύμβησης με την 2131.16/4639/2024/2-9-2024 Απόφαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Βόλου, παραμένει σε ισχύ.

· Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου προσδιορίζει την περιοχή απαγόρευσης από την παραλία της Αγριάς στα ανατολικά και μέχρι την παραλία του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών στα δυτικά.

· Η απαγόρευση ισχύει μέχρι την ενημέρωση της Υπηρεσίας από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη καταλληλόλητα των υδάτων.

· Ζητούμε από το σύνολο των λουόμενων να σεβαστεί την παραπάνω απόφαση, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.

· Δεδομένου ότι ο Τουρισμός στηρίζεται στην εμπιστοσύνη μεταξύ του προορισμού και των επισκεπτών μας, στόχος του Κέντρου Τουριστικής Πληροφόρησης του Δήμου Βόλου είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής ενημέρωση των επισκεπτών του τόπου για τις καθημερινές συνθήκες, τα όρια της απαγόρευσης και τις ακτές που είναι κατάλληλες για κολύμβηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούμε και την συνδρομή των επαγγελματιών του κλάδου του Τουρισμού, ώστε να ενημερώνουν τους επισκέπτες που φιλοξενούν για τα γεωγραφικά όρια της απαγόρευσης κολύμβησης αλλά και για τις ακτές που παραμένουν κατάλληλες, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των επισκεπτών, να διευκολυνθούν στον εντοπισμό κοντινών παραλιών ή και εναλλακτικών τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος και να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της φήμης του προορισμού.