Το αίτημα και την επιθυμία του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Κερασιωτών Πηλίου, για τη χρονολόγηση και την προστασία του αιωνόβιου δέντρου της άγριας καστανιάς στην Άνω Κερασιά, προώθησε στον πρόεδρο του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ο κύριος μηχανισμός έρευνας, προώθησης της καινοτομίας και της αγροτικής εκπαίδευσης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και ασχολείται μεταξύ άλλων με την πιστοποίηση, την προστασία της προέλευσης, της ταυτότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας όπως και την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων, αλλά και την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών.
Ο κ. Λιούπης ζήτησε τη διάθεση εξειδικευμένου επιστήμονα, για τη δενδροχρονολόγηση και την προστασία του αιωνόβιου δέντρου, με τον συμβολισμό αυτής της κίνησης να είναι υψίστης σημασίας για τις ρίζες των κατοίκων της περιοχής, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων και σημαντικών ειδών της χλωρίδας.
Ο κ. Χαρουτουνιάν υπέγραψε άμεσα την εντολή μετακίνησης του εξιδεικευμένου στα μνημειακά δένδρα επιστήμονα κ. Νικολάου Θυμάκη, ώστε να ερευνηθεί ο προοδευτικός εκφυλισμός, που παρατηρήθηκε τελευταία στο μνημειακό δέντρο, να αξιοποιηθεί το σπάνιο γενετικό υλικό, αλλά και να χρονολογηθεί. Ήδη ο κ. Θυμιάκης πραγματοποίησε και την πρώτη του επίσκεψη στην Άνω Κερασιά προκειμένου να κάνει την επιτόπια έρευνά του, αξιολογώντας, ως αρχική πρώτη εκτίμηση, πως πρόκειται για ένα δέντρο ηλικίας άνω των 500 ετών.
Το συγκεκριμένο αιωνόβιο δέντρο άγριας καστανιάς, συνυφασμένο με τον βίο των κατοίκων, την ιστορία του ιστορικού χωριού της Άνω Κερασιάς, διασώθηκε, παρά το γεγονός ότι το χωριό καταστράφηκε ολοκληρωτικά την άνοιξη του 1944, αφού οι Γερμανοί πριν αποχώρησή τους, το λεηλάτησαν και το πυρπόλησαν.
Μάλιστα, αναφορά για την εν λόγω αγριοκαστανιά κάνει ο λόγιος μοναχός Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης, που επισκέφθηκε την Άνω Κερασιά το 1890 και γράφει συγκεκριμένα για το δέντρο: «…πρός τό βόρειο κεῖνται εὐρύχωρος χορεύτρα, ἀνατολῶς δ’ αὐτῆς ὑπάρχει μεγίς γραῖα καστανέα, ἥτις ἀπό τῆς γῆς διχάζεται καί πέριξ αὐτῆς ἔκτισαν κύκλον (σοφά) ἔχοντα ὕψος 80% τοῦ μέτρου…».
Ο κ. Λιούπης ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ να ενημερωθεί και για το σημαντικό έργο του Οργανισμού αναφορικά με την πιστοποίηση ΠΟΠ προϊόντων.
Ο κ. Χαρουτουνιάν ενημέρωσε τον Βουλευτή πως ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» είναι ο αρμόδιος φορέας απονομής του Ελληνικού Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, στις επιτραπέζιες ελιές, στο γάλα , στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τη φέτα αλλά και σε όλα τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Ο.Π./ Π.Γ.Ε.). Ακόμη, είναι, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος για την έρευνα σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας, κηπευτικά, αρωματικά φαρμακευτικά και αυτοφυή της ελληνικής χλωρίδας, φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα και ακρόδρυα.
Ο κ. Λιούπης επεσήμανε πως η πιστοποίηση ΠΟΠ/ΠΓΕ μπορεί να αποτελέσει, ιδίως στη μετά Covid εποχή, «κλειδί» για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να ξεχωρίσουν παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα. Σημείωσε πως το Ελληνικό Σήμα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα δυναμικό εργαλείο στο marketing των αγροτικών προϊόντων, καταξιώνοντάς τα διεθνώς και απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο και όλο το επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού για το έργο τους.
Έναρξη προγράμματος τηλεκατάρτισης νέων γεωργών στον Αλμυρό
Τέλος, ο κ. Χαρουτουνιάν ενημέρωσε τον κ. Λιούπη πως από χθες, Μ. Δευτέρα, ο Αλμυρός είναι μία εκ των δύο πόλεων στην Ελλάδα, όπου ξεκίνησε πιλοτικά στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αγροτών, η τηλεκατάρτιση νέων γεωργών, που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, η οποία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας του covid-19 ,για να λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση, ώστε να «κλείσει» το πρόγραμμα.