Η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός είναι πιθανόν μέχρι το φθινόπωρο του 2020 να αιφνιδιάσει, με πρόωρες, διπλές εκλογές, κερδίζει συνεχώς έδαφος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ανοίγει μία περίοδος μέσα στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση. Είτε να κινηθεί προς την εξάντληση της τετραετίας (όπως συχνά υποστηρίζει), παίρνοντας το ρίσκο της αναπόφευκτης κυβερνητικής φθοράς, είτε να αιφνιδιάσει εκλογικά σε μία προσπάθεια «να κάψει» την απλή αναλογική και να κερδίσει ισχυρή αυτοδυναμία σε επαναληπτικές εκλογές.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη, ήταν ενδεικτική των σκέψεων του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας, θεωρεί ότι επειδή κέρδισε βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση μια φορά τις εκλογές, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά. Σκάβοντας όμως τον λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στον λάκκο που αυτός έσκαψε. […] Θα του συνιστούσα να μην προτρέχει. Γιατί οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνοντας, έτσι, την πρόθεση να μην επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει τον σχεδιασμό του.
Τα τρία επίπεδα προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αλλιώς, προχωρούν τον δικό τους σχεδιασμό προκειμένου να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Αυτός συνίσταται σε τρία επίπεδα:
Πρώτον, στην ανάδειξη των τρωτών σημείων της κυβέρνησης. Εξωτερική πολιτική, ασφαλιστικό, προσφυγικό και εργασιακά είναι αυτή τη στιγμή τα ζητήματα στα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση είναι περισσότερο τρωτή, σημειώνοντας ότι μια σειρά από κυβερνητικές εξαγγελίες δεν έχουν υλοποιηθεί.
Δεύτερον, στην οριστική παύση της εσωστρέφειας και της εσωκομματικής σύγκρουσης ενόψει του Συνεδρίου της άνοιξης. Εδώ εντοπίζεται το δικό τους τρωτό σημείο καθώς όσο πλησιάζουμε προς το Συνέδριο τόσο οι εσωκομματικές συγκρούσεις θα εντείνονται, θολώνοντας, έτσι το αντιπολιτευτικό σήμα και δίνοντας, πιθανώς, ευκαιρία στην κυβέρνηση για αιφνιδιασμό.
Τρίτον, στην εκπόνηση συγκεκριμένης στρατηγικής με την οποία η Κουμουνδούρου θα μπορέσει να μειώσει το χάσμα με την Χαριλάου Τρικούπη. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στις επόμενες εκλογές (με απλή αναλογική όποτε κι αν γίνουν) αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα θα επιστρέψει την εντολή χωρίς καν να μπει στη διαδικασία διερευνητικών επαφών. Αυτό σημαίνει ότι το δεύτερο κόμμα (πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ) θα έχει την ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης -ακόμα και μειοψηφίας- με άλλα κόμματα (ΚΙΝΑΛ, πιθανώς και ΜέΡΑ25). Όπως είναι σήμερα, όμως τα πράγματα η απόσταση που χωρίζει την Κουμουνδούρου από την Χαριλάου Τρικούπη είναι πολύ μεγάλη. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι προκειμένου αυτή να μειωθεί πρέπει να σταματήσουν οι «μεταγραφές» στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αλλά και να προχωρήσει η διαμόρφωση συγκεκριμένης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.
Προς αυτή την κατεύθυνση και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη, έθεσε επτά σημεία στα οποία «πρέπει και μπορούν να υπάρξουν συμφωνίες»:
– Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του μισθού.
– Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
– Προοδευτική φορολογική πολιτική υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.
– Οικολογικό-πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
– Πολιτική ασφάλειας μακριά από το δόγμα νόμος και τάξη.
– Φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
– Δημοκρατική και ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού.
Πηγή: iefimerida.g