Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 03:00
ΒόλοςΤοπικά

Στον Βόλο χθες ο πρόεδρος ομοσπονδίας ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης – Ένας στους δέκα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις






Το αναπηρικό κίνημα μετά τις εκλογές θα βγει δυναμικά μπροστά για να διεκδικήσει όσα δικαιούται, τονίστηκε στη γενική συνέλευση των ατόμων με αναπηρία Θεσσαλίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ξενία, παρουσία του προέδρου της ομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνη.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας κ. Στέφανος Πάικος ανέφερε πως «πραγματοποιήσαμε την ετήσια γενική συνέλευση της πανθεσσαλικής ομοσπονδίας με σκοπό να παρουσιάσαμε τα πεπραγμένα και τις δράσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Η περιφερειακή ομοσπονδία Θεσσαλίας έχει 20 σωματεία στη δυναμική της, ενώ τα άτομα με αναπηρία υπολογίζονται στο 10% του πληθυσμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, απάντησε πως η προσβασιμότητα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά και οι δομές που πρέπει να υπάρχουν με στόχο την αποϊδρυματοποίηση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με αναπηρία κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ανέφερε για τη χθεσινή γενική συνέλευση πως «ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς είχε προηγηθεί η τρίχρονη περιπέτεια με τον κορωνοϊό. Και ήταν εξόχως σημαντική η διαδικασία διαβούλευσης με την περιφερειακή ομοσπονδία Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους των 20 σωματείων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «είμαστε δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές και τα βασικά πολιτικά κόμματα έχουν συμπεριλάβει θέσεις για τα άτομα με αναπηρία. Και είναι πολύ σημαντικό τα δικά μας ζητήματα και των οικογενειών μας να βρίσκονται ψηλά στη δημόσια ατζέντα, γιατί αφορούν πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. Πέρασαν δεκατρία χρόνια με μνημόνια, πανδημία, πληθωρισμό, πόλεμο και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είμαστε εμείς, βιώνουμε αυτές τις εξελίξεις είτε σε μικροεπίπεδο ή σε μακροεπίπεδο. Και δεν υπάρχει κανένα θέμα που να μας αφορά λιγότερο ή περισσότερο, από την εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, μέχρι την ανεξάρτητη διαβίωση, την αποϊδρυματοποήση, αλλά και το ψηφιακό χάσμα που υπάρχει, καθώς πολλά άτομα δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες για να συμμετέχουν στις ψηφιακές δεξιότητες της χώρας. Όλα αυτά συνιστούν μια δέσμη μέτρων και πολιτικής που διαχέεται στο σύνολο της χώρας, από το κεντρικό κράτος μέχρι τις περιφέρειες και τους δήμους. Γι’ αυτό και εμείς αμέσως μετά τις εκλογές θα θέσουμε το σύνολο του αναπηρικού κινήματος σε άμεση ριζοσπαστική προοδευτική κινητοποίηση για να βάλουμε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Είχαμε πει ότι θα κάναμε το ίδιο και το 2019, αλλά μετά ήρθε η πανδημία και μας ανέκοψε όλη αυτή την πορεία, αντίθετα μας προκάλεσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με την όλη απομόνωση».