Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025 22:10
ΜαγνησίαΤοπικά

Στους 17.387 οι «αιώνιοι» φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας






Τέσσερις στους δέκα είναι «αιώνιοι» φοιτητές στα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από τους 42.760 εγγεγραμμένους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 οι 17.387 είναι… αιώνιοι.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», φρένο φαίνεται πως θα προσπαθήσει να βάλει ξανά το υπουργείο Παιδείας στους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές, αυτούς που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας λέει πως μετά τη συμπλήρωση του χρόνου σπουδών για κάθε σχολή, προσαυξημένου αναλόγως κατά δύο ή τρία χρόνια, το διοικητικό συμβούλιο της σχολής θα εκδίδει πράξη διαγραφής του φοιτητή.

Σήμερα, όπως παρουσιάζει η «Καθημερινή», οι 4 στους 10 φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ είναι «αιώνιοι», δηλαδή έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους. Με βάση τη νομοθεσία, οι πρώτες διαγραφές θα «πέσουν» το 2025.

Ειδικότερα, στους φοιτητές σχολών τετραετούς φοίτησης ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να πάρουν πτυχίο μέσα σε επιπλέον δύο χρόνια, δηλαδή συνολικά έξι. Με πρόσφατη ρύθμιση, το πλεονάζον διάστημα για τα προγράμματα σπουδών με τυπική διάρκεια πέντε ή έξι χρόνια (μηχανικών, γεωπόνων, επιστημών υγείας, καλών τεχνών) είναι τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, όπως έχουν δηλωθεί από τα πανεπιστήμια στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) της ΕΘΑΑΕ κατά την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους 2021-22, στα 25 ελληνικά ΑΕΙ υπάρχουν 705.959 φοιτητές, εκ των οποίων οι 308.029 είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών της σχολής τους. Aρα, το 43,6% των εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών ήταν «αιώνιοι» ή «λιμνάζοντες», όπως συνηθίζεται να λέγονται.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η «Καθημερινή» σε σύγκριση με την έναρξη της χρονιάς 2019-20 ενώ ο αριθμός των φοιτητών αυξήθηκε κατά 5%, των «λιμναζόντων» αυξήθηκε κατά 9%. Οι «αιώνιοι» είναι περισσότεροι ποσοτικά και ποσοστιαία στα ιστορικά ΑΕΙ, όπως το ΕΚΠΑ (το 57% των εγγεγραμμένων του) και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (56,4%). Υψηλά ποσοστά, όμως, έχει και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς τέσσερις στους δέκα, δηλαδή το 40% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των σπουδών τους.