Στους δρόμους βγήκαν σήμερα και οι μαθητές στον Βόλου για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που μεταξύ άλλων έρχεται να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα πανεπιστημιακά τμήματα.
Το συντονιστικό των μαθητών Βόλου πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή διαδικτυακή συνέλευση και αποφάσισε την πραγματοποίηση της σημερινής συγκέντρωσης στον θόλο του κτιρίου Παπαστράτος, ενώ ακολούθησε και πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.
«Το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα δρα με βάση τις διαταγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης των φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων αλλά και την δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στους χώρους των ΑΕΙ, αυστηρά χρονικά όρια φοίτησης και την θέσπιση πειθαρχικών ποινών που μπορεί να φτάνουν ακόμα και στην οριστική διαγραφή των φοιτητών. Το νομοσχέδιο επαναφέρει επίσης παλιά σχέδια της ΝΔ όπως την θέσπιση βάσης εισαγωγής που δεν έχει σχέση με οποιαδήποτε αξιοκρατία και η οποία θα πετάξει εκτός δημόσιων πανεπιστημίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού των μαθητών.
Οι μαθητές όμως αντιδρούν και στο νομοσχέδιο Λιβάνιου υποστηρίζοντας ότι θα επιβάλλει έντονη λογοκρισία και στην τέχνη.
«Στον χώρο της μουσικής, οι καλλιτέχνες που μέσω των τραγουδιών τους εκφράζουν κριτική με έντονο τρόπο στην πολιτική της κυβέρνησης ή σε θεσμούς όπως η εκκλησία, κάτι το οποίο είναι σύνηθες στην ραπ, πανκ και μέταλ σκηνή, θα λογοκρίνονται, έμμεσα και άμεσα και η αλήθεια θα αποκρύπτεται πλήρως, καθώς θα προβάλλεται μόνο ό,τι είναι σύμφωνο με την κυβερνητική πολιτική.
Επιπλέον, η γενικόλογη διατύπωση του νόμου δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να μεταφράσει και να αποφασίσει ποιο καλλιτεχνικό έργο υποκινεί τη βία και την τρομοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό.
«Ως μαθητές Βόλου δηλώνουμε την κάθετη εναντίωσή μας στην κυβερνητική πολιτική της τρομοκρατίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μας στερήσει την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, να ποινικοποιήσει και να φιμώσει την τέχνη», καταλήγουν οι μαθητές.