Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 05:37
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Stratfor: Ο Μάιος θα είναι ο πιο σκληρός μήνας για την Ελλάδα -Αντιμέτωπη με δύσκολες αποφάσεις






Ο πιο δύσκολος μήνας της Ελλάδας αναμένεται να είναι ο Μάιος σύμφωνα με ανάλυση της Stratfor, περίοδος στην οποία θα εκπνεύσει η προθεσμία των τριών μήνων για λύση στο μεταναστευτικό αλλά και θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση από τους δανειστές.

Το μέλλον της Σένγκεν δεν θα εξαρτηθεί τόσο από το τι θα αποφασίσουν οι Βρυξέλλες αφού οι συνοριακοί έλεγχοι στη Βαλκανική οδό πιθανότατα θα διατηρηθούν, αναφέρει στην ανάλυσή της η Stratfor και συνδυάζει την λήηξη της προθεσμίας των τριών μηνών με την πολιτική κρίση στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει ακόμη και τη συνέχεια του προγράμματος διάσωσης.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως για μια ακόμη φορά, η ελληνική κυβέρνηση παλεύει απέναντι σε πολλαπλά μέτωπα. Από τη μία η διαπραγμάτευση για τη συνέχιση του προγράμματος σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποφυγής της αποβολής από τη Σένγκεν και από την άλλη το εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ο Τσίπρας προσπαθεί να συγκρατήσει μια ενδεχόμενη ανταρσία.

Η αυξανόμενη δυσφορία στην κοινή γνώμη της χώρας αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία μέσα στις επόμενες 90 ημέρες καλείται να βρει απαντήσεις και λύσεις σε άρκως σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της χώρας.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ εξακολουθούν να βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού αν και υπάρχει συμφωνία για την εξοικονόμηση περίπου 1,8 δισ. ευρώ, παραμένει η διαφωνία, για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα συμβεί.

Η κύρια διαφωνία έγκειται στις συντάξεις. Η Ελλάδα δαπανά το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. όμως ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως αν υπάρξει περικοπεί στις συντάξεις όπως επιθυμούν οι δανειστές, τότε θα χαθεί και το τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της χώρας για χιλιάδες νοικοκυριά.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν πως η Αθήνα έχει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς δανεικά μέχρι τον Ιούνιο. Και ένα σημαντικό γεγονός είναι ότι το 2016 δεν είναι τόσο πιεστικό όσο το 2015, καθώς υπάρχει μόνο ένα ποσό να αποπληρωθεί, τα 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Μετά από αυτή την  υποχρέωση, στο υπόλοιπο της χρονιάς δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά αποπληρωμής χρέους, κάτι που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου της από την ευρωζώνη.

Ακολουθεί και το προσφυγικό πρόβλημα

Εκτός όμως από τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, η Ελλάδα τρέχει για να παρουσιάσει βελτίωση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Μετά την προθεσμία των τριών μηνών, η Ελλάδα δείχνει έμπρακτα στην Ευρώπη ότι επιθυμεί να κάνει όσα της αναλογούν για να συνεργαστεί. Ωστόσο παρά τη συνεργασία με την Τουρκία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, φαίνεται πως κάποιες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με βασικό πυρήνα την ομάδα του Βίζεγκραντ, δεν έχουν πεισθεί για τις ελληνικές προθέσεις.

Αν η ΕΕ αποφασίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι την προθεσμία του Μαΐου, τότε οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μέλη της Σένγκεν να εφαρμόσουν συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα της Ελλάδας για δύο χρόνια.

Τα προβλήματα στην βαλκανική δίοδο θα είναι τεράστια αφού οι πρόσφυγες θα δυσκολευτούν να κινηθούν προς τον Βορρά και παρά το γεγονός πως οι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θεα εγκλωιβιστούν στη χώρα μας.

Εσωτερικό: Το 3ο μέτωπο

Πέρα όμως από την αξιολόγηση, η οποία δεν κλείνει αλλά και το προσφυγικό, υπάρχει και ένα 3ο ανοιχτό μέτωπο, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.Πολλοί Έλληνες φοβούνται τις οικονομικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της μαζικής άφιξης αιτούντων άσυλο, και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν διαμαρτυρίες και βανδαλισμοί σε υπό κατασκευή κέντρα υποδοχής.Το ήδη αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, στο οποίο συμφώνησε η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, βρίσκει έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία με τους αγρότες να έχουν προχωρήσει σε μπλόκα εθνικών οδών για να διαμαρτυρηθούν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και τα σχέδια για άρση των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

Η Stratfor σημειώνει πως η κυβέρνηση έχει μια πολύ μικρή πλειοψηφία, μόλις τριών εδρών και πως ο λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας κάνει άνοιγμα προς τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς και του κέντρου είναι επειδή θέλει να δείξει στους βουλευτές του ότι έχει επιλογές στην περίπτωση ανταρσίας αλλά και να διασφαλίσει ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία, στην περίπτωση που κάποιοι από τους βουλευτές του τον εγκαταλείψουν.

Η ανάλυση καταλήγει, αναφέροντας πως το πραγματικό πρόβλημα θα εκτοξευτεί σε περίπτωση επίσημης αποβολής από τη Σένγκεν τον ερχόμενο Μάιο, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια πολιτική κρίση, η οποία θα πλήξει και το πρόγραμμα διάσωσης.

Πηγή: iefimerida.gr