Συμπληρωματική προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τον θάνατο της 5χρονης, Αικατερίνης Γκαβούτσικου, ενώ νοσηλευόταν στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, παρήγγειλε Αντεισαγγελέας πλημμελειοδικών με νέα παρέμβαση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελευθερία, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής εξέτασης θα κληθεί να καταθέσει επιπλέον ιατρικό προσωπικό του ΓΝΛ πέραν των συνολικά πέντε γιατρών (σ.σ. μία ιδιώτης παιδίατρος και 4 νοσοκομειακοί παιδίατροι που κατέθεσαν ήδη στο πλαίσιο της αρχικής εισαγγελικής, προκαταρκτικής έρευνας.
Ο Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας, φαίνεται να πείστηκε από επιπλέον στοιχεία που σταδιακά εντάχθηκαν στην δικογραφία και με την απόφαση του για συμπληρωματική εξέταση, επί της ουσίας διευρύνει τον κύκλο του υπό εξέταση ιατρικού προσωπικού του ΓΝΛ χωρίς μέχρι σήμερα – με αφορμή και το απόρρητο της έρευνας – να είναι γνωστό σε ποια Τμήματα του ΓΝΛ, υπηρετεί το επιστημονικό προσωπικό που θα κληθεί να καταθέσει. Με ιώβεια υπομονή παρακολουθεί τις εξελίξεις και η οικογένειά της 5χρονης μαθήτριας του 13ου νηπιαγωγείου Λάρισας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της διερεύνηση της υπόθεσης και της απόδοσης τυχόν ευθυνών. Η Αικατερίνη Γκαβούτσικου, όπως είναι γνωστό, ενώ εισήχθη με πυρετό στο ΓΝΛ το μεσημέρι 17 Φεβρουαρίου 2020 μετά από διήμερη νοσηλεία, στις 5 τα ξημερώματα 19 Φεβρουαρίου 2020 «απεβίωσε αιφνιδίως» όπως σημειωνόταν στη λιτή ανακοίνωση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι η 5χρονη αρχικά εκδήλωσε πυρετό στις 7 Φεβρουαρίου με την οικογένεια επισκέπτεται ιδιώτη παιδίατρο. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου η 5χρονη εκδήλωσε εκ νέου πυρετό και τη Δευτέρα μεταφέρεται ξανά στο ιατρείο, με την ιδιώτη γιατρό να συστήνει παραπομπή του κοριτσιού ως «εμπύρετο από εβδομάδος» στο νοσοκομείο. Έτσι, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, η 5χρονη εισάγεται στην παιδιατρική κλινική του ΓΝΛ και δύο μέρες μετά, τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου, πεθαίνει «χωρίς διάγνωση». Στην ανακοίνωση που έδωσε εκείνο το πρωί στη δημοσιότητα η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έδινε τις πρώτες πληροφορίες για το θάνατο του κοριτσιού σημειώνοντας ότι «στις 17/2/ 2020, εισήχθη στις 13.00 κοριτσάκι 5 ετών στην παιδιατρική κλινική κατόπιν παραπομπής από ιδιώτη παιδίατρο, μετά από συνεχιζόμενη πυρετική κίνηση από εβδομάδας. 19/2/2020 απεβίωσε στις 5.00 το πρωί, αιφνιδίως. Ζητήθηκε νεκροψία – νεκροτομή και αναμένουμε το αποτέλεσμα».
Η κατάσταση της 5χρονης όπως δηλώθηκε τουλάχιστον από τους γιατρούς εμφανιζόταν ως σταθερή, όταν στη 1:30 τα ξημερώματα της 19ης Φεβρουαρίου «παρουσίασε υπερδιέγερσή και ανησυχία» με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται συνεχώς, εξελίξη που οδήγησε τους γιατρούς στην απόφαση να διακομιστεί στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κάτι που τελικά δε συνέβη αφού στις 4.50’ τα ξημερώματα η κατάσταση της 5χρονης επιδεινώθηκε και «σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μεταφέρθηκε στο εξεταστήριο της κλινικής» όπου έχασε τις αισθήσεις της. Τελικά παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από γιατρός και άλλων ειδικοτήτων που μετέβησαν στην παιδιατρική κλινική προκειμένου να συνδράμουν, η 5χρονη έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης από το Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, και μετά επίσης από εισαγγελική παρέμβαση, συντάχθηκε πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, στην πολυσέλιδη έκθεση της οποίας υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο θάνατος της 5χρονης «οφείλεται σε σηπτική καταπληξία επί εδάφους λοίμωξης στρεπτοκοκκικής αιτιολογίας», πόρισμα που προσέδωσε νέα διάσταση στην υπό διερεύνηση υπόθεση.
Σημειώνεται επίσης ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών θανάτου της 5χρονης αναμενόταν και πραγματογνωμοσύνη της παιδιάτρου που ορκίστηκε στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.
Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Βαγγέλης Κακάρας)