Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 00:31
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη με Πομπέο σήμερα στο Μαξίμου -Τα μηνύματα της Ουάσινγκτον






Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, θα έχει σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην Αθήνα από την Παρασκευή και στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί και με μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στόχος της επίσης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας είναι η εμβάθυνση της ιστορικής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ουσιαστικά θα προετοιμάσει το έδαφος για τον δεύτερο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας- ΗΠΑ και την Κυριακή θα κηρύξει την έναρξή του, μαζί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Εξάλλου, έξι ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ θα διεξάγουν συνομιλίες με Ελληνες ομολόγους τους τη Δευτέρα και την Τρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα.
Συναντήσεις Πομπέο με Παναγιωτόπουλο, Δένδια

Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον οποίο θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μάικ Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έρχονται στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί ο β’ γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων. Από αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επικεφαλής θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φ. Ρίκερ ενώ στις επί μέρους θεματικές του Στρατηγικού Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων και οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών αρμόδιοι για τις οικονομικές-επιχειρηματικές σχέσεις και εκπαιδευτικά-πολιτιστικά θέματα, Μανίσα Σινγκ και Μαρί Ρόις αντίστοιχα.

Από ελληνικής πλευράς, η έναρξη των εργασιών του Στρατηγικού Διαλόγου θα γίνει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως, ο αναπλ. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Κ. Φραγκογιάννης και Α. Στεφανής.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η συμμαχική σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς

Η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ καλύπτει ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα θεμάτων, που επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα και η ασφάλεια, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια, η έρευνα, ο πολιτισμός και οι τέχνες, επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.

Χαρακτηρίζοντας ιστορικό το σημείο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι η Ελλάδα είναι ένας ζωτικός εταίρος που μοιράζεται βασικούς στρατηγικούς στόχους με τις ΗΠΑ και αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Στις 7 Οκτωβρίου 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα θα συγκαλέσουν τη δεύτερη επανάληψη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας. Σε αυτόν τον διάλογο, οι ηγέτες των ΗΠΑ θα συναντηθούν με τους Έλληνες ομολόγους τους για να συζητήσουν πώς μπορούμε να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους μας, ειδικά στην περιφερειακή συνεργασία, την άμυνα και την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την επιβολή του νόμου και την αντιτρομοκρατία, καθώς και τους δεσμούς μεταξύ των δύο κοινωνιών», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη Πομπέο.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση στη σημασία που αποδίδει η Ουάσινγκτον για την επέκταση της συνεργασίας με το περιφερειακό σχήμα της Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στο πλαίσιο του «3 + 1».

«Μαζί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της Θεσσαλονίκης ως πύλης προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο», επισημαίνεται.

ΗΠΑ: Μια ισχυρή Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος

«Μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα θα είναι πιο ικανός εταίρος για τις ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο», επισημαίνεται και υπό αυτό το πρίσμα, η Ουάσινγκτον στοχεύσει στη διατήρηση μιας ισχυρής οικονομικής σχέσης με την Αθήνα.

Η αξία των αμφίδρομων συναλλαγών και υπηρεσιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας άγγιξε τα 2.8 δισ. δολάρια το 2018, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με το 2017. Μάλιστα οι εξαγωγές υπηρεσιών ανήλθαν σε περίπου 1.1 δισ. δολάρια το 2017, καταγράφοντας αύξηση 23% από το 2016, με βάση τα στοιχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα SelectUSA του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, οι αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2018 ήταν 1.4 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 16% από το 2017.

Αυξάνονται οι επενδύσεις

Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

«Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αυξάνονται. Η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ανοίξει εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη. Η Cisco ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 10-12 εκατομμύρια για την ανάπτυξη ενός κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αναπτύξει τεχνολογίες για έξυπνες πόλεις», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Στον τομέα της τεχνολογίας, αναφέρεται ότι η Ελλάδα συμμετείχε μαζί με τις ΗΠΑ και τριάντα άλλες χώρες στην ανάπτυξη των Προτάσεων της Πράγας, «οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικτύων 5G με βάση τον ελεύθερο και δίκαιο ανταγωνισμό, τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου. Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αξιόπιστους πωλητές στην αλυσίδα εφοδιασμού 5G της».

Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία

Η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα θα ενισχύσει την ικανότητα της Ελλάδας να προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε τις διμερείς μας δραστηριότητες στη Λάρισα, το Στεφανοβίκιο και την Αλεξανδρούπολη και να διατηρήσουμε την αυξημένη δραστηριότητα στη ναυτική βάση της Σούδας. Η συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας επιτρέπει την αμοιβαία επωφελή βελτίωση των υποδομών και υποστηρίζει την αυξημένη συνεργασία με την Ελλάδα και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα για τη δαπάνη 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας για τη θωράκιση της οικονομικής και πολιτικής ασφάλειας αλλά και τη διασφάλιση της κυριαρχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται αναφορά στο πώς η χώρα μας συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Η Ελλάδα συμβάλλει στην προσέλκυση νέων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη μέσω του Διαδριατικού Αγωγού που θα ολοκληρωθεί σύντομα. Κατά το τελευταίο έτος, ο όγκος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλών αποστολών από τις Ηνωμένες Πολιτείες) έχει διπλασιαστεί και θα αντικαταστήσει σύντομα τη Ρωσία ως τη μεγαλύτερη πηγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Η γραμμή διασύνδεσης Ελλάδα-Βουλγαρία και ο προγραμματισμένος τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα προωθήσουν αυτή την τάση» αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πηγή: iefimerida.gr