Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025 01:56
ΜαγνησίαΤοπικά

Συνάντηση της Ζέττας Μακρή με τον πρόεδρο της ειδικής επιστημονικής επιτροπής που θα εκτιμήσει τις ζημίες των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας






Με πρωτοβουλία της, η πρόεδρος της επιτροπής περιφερειών και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, συναντήθηκε, σήμερα, με τον κ. Χρήστο Αυγουλά, ομότιμο καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρόεδρο της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων και την εκτίμηση των ζημιών της ελαιοπαραγωγής του Ν. Μαγνησίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μακρή είχε καταθέσει στις 3-03-2020 κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη, για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές του Ν. Μαγνησίας για ζημίες που έχουν προκληθεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και από την έξαρση του δάκου και την εμφάνιση του μύκητα του γλοιοσπόριου. Μετά την  παρέμβαση της κ. Μακρή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, προχώρησε, αμέσως, στη σύσταση και συγκρότηση της ως άνω ειδικής επιστημονικής επιτροπής, της οποίας το έργο είναι η συλλογή και εκτίμηση στοιχείων που αφορούν στις ζημιές αυτές, προκειμένου να διαβιβασθεί πλήρης, τεκμηριωμένος  και αιτιολογημένος φάκελος στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αίτημα της καταβολής ανάλογης αποζημίωσης. 

Ο κ. Αυγουλάς διαβεβαίωσε την κ. Μακρή ότι, μέχρι το τέλος Αυγούστου, η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει, θα έχει ολοκληρώσει την έρευνα και θα έχει συντάξει το σχετικό πόρισμα με την απαραίτητη και επιβαλλόμενη επιστημονική τεκμηρίωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της προκληθείσας ζημίας και της σύνδεσής της με τις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν στον νομό από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 και που είχαν ως αποτέλεσμα την δακοπροσβολή της παραγωγής.

Η επιτροπή θα έχει στενή και απαραίτητη συνεργασία με την Περιφέρεια και τις υπηρεσίες της καθώς, επίσης, και με το Κέντρο Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τα οποία και:

  • θα συλλέξει μετρήσεις για την καταστροφή της παραγωγής, κατά το επίμαχο διάστημα, 
  • θα αναζητήσει και θα συλλέξει μετεωρολογικά στοιχεία που θα τα συγκρίνει με τα 30 προηγούμενα χρόνια – αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το εύκρατο, ξηροθερμικό κλίμα, που έχει η χώρα μας, τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2019, οι θερμοκρασίες αντί να μειώνονται είχαν αυξηθεί, οι δε βροχοπτώσεις του Μαρτίου 2019 ήταν πολύ υψηλότερες του κανονικού ή του συνηθισμένου – όπως, επίσης,  και 
  • στοιχεία από άλλους φορείς που έχουν σχετική γνώση (π.χ. αγροτικούς συνεταιρισμούς). 

Μετά τη συλλογή των ως άνω στοιχείων, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, που συνελέγησαν και αξιολογήθηκαν για την ανάλογη περίπτωση των ζημιών στην παραγωγή της Κρήτης – για την οποία οι εργασίες ολοκληρώνονται στο τέλος του μηνός Μαΐου – θα υποβληθεί ο τεκμηριωμένος επιστημονικός φάκελος στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ώστε, κατ’ εντολή του Υπουργού και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του, να συνταχθεί η επιβαλλόμενη οικονομική μελέτη και ο φάκελος, ολοκληρωμένος, να υποβληθεί στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί. 

Ο καθηγητής, κ. Αυγουλάς διαβεβαίωσε την κ. Μακρή ότι εκτιμά πώς η σημειωθείσα δίμηνη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας δε θα καθυστερήσει, κατ΄ εκτίμηση, την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής στην οποία προεδρεύει για τον Ν. Μαγνησίας. Σημείωσε, επίσης, ότι θα ολοκληρώσει τις εργασίες τέλος Αυγούστου νωρίτερα από τη χρονική προθεσμία που ο Υπουργός του έθεσε. 

Η κ. Μακρή, με τη σειρά της, γνωρίζοντας το επιστημονικό κύρος και την επάρκεια του Καθηγητή αλλά και όλων των μελών της επιτροπής ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς για το χρονοδιάγραμμα εργασιών της επιτροπής, τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί και τη αισιόδοξη εκτίμησή της. Δεν παρέλειψε δε να ευχαριστήσει τον κ. Αυγουλά για την πληρέστατη ενημέρωση και το ενδιαφέρον αλλά και τον Υπουργό, κ. Βορίδη, για την άμεση ανταπόκρισή του.