Σε ποια συμπεράσματα κατέληξαν οι «27» στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη – Μέρκελ: Να πάμε γρήγορα σε σύντομα lockdown – Φον Ντερ Λάιεν: Ο κόσμος έχει κουραστεί – «Κόκκινος» ο ευρωπαϊκός χάρτης της πανδημίας – Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων σε Γαλλία και Ισπανία
Επαρκή εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους και καταδίκη των 27 για την προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν τα βασικά συμπεράσματα της άτυπης συνόδου κορυφής που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής ήταν:
1)η απόφαση για τη δημιουργία μίας φόρμας εντοπισμού επιβατών, που θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων,
2)η συνεργασία των κρατών-μελών, σε περίπτωση που ένα από αυτά υφίσταται πίεση σε επίπεδο συστήματος Υγείας και
3)η διασφάλιση επαρκούς αριθμούς εμβολίων, σε αναλογία με τον πληθυσμό του κάθε κράτους-μέλους.
Στη συζήτηση για τον κορωνοϊό προστέθηκαν και οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία, ενώ η σύνοδος έκλεισε με την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία έχει πλέον λάβει γενικευμένη μορφή, εναντίον της Ευρώπης.
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφεραν ελληνικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων. Αποφασίστηκε κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) και η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.
Επιπλέον, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Ολα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
Οι ηγέτες εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στη Γαλλία και στον γαλλικό λαό και καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και τη μισαλλοδοξία, καθώς επίσης και τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Εμανουέλ Μακρόν και στον γαλλικό λαό και ανέφερε ότι «η σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών που προωθείται από την Τουρκική ηγεσία αποτελούν συστημική απειλή για την Ευρώπη και υπερβαίνει αυτά που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εκφράστηκε, επίσης, η καταδίκη των προκλητικών ενεργειών και της ρητορικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «εντελώς απαράδεκτες». Τονίστηκε δε η αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων ηγετών να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και επισημάνθηκε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία θα συζητηθούν ξανά στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη
Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε καθώς η η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό στην Ευρώπη, αναγκάζοντας χώρες όπως η Γερμανία και Γαλλία να προχωρήσουν ακόμη και σε lockdown προκειμένου να ανακόψουν την επέλαση της Covid-19.
Ο ευρωπαϊκός χάρτης με την κατάσταση της πανδημίας που εκδίδει το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει «κοκκινίσει» για τα καλά και οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδρίασαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης αναζητώντας συλλογική απάντηση στην υγειονομική κρίση.
Να προχωρήσουν άμεσα σε δραστικά μέτρα κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ η Ανγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι ο μόνος τρόπος να «σπάσει» η πανδημία είναι γρήγορα και σύντομα lockdown. «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε.
«Απόψε συζητώ την κατάσταση του COVID-19 με τους ηγέτες της ΕΕ. Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού» δήλωσε πριν από τη Σύνοδο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Tonight I am discussing the COVID-19 situation with EU leaders.
People are worried & tired, legitimately.
But we need patience, discipline and solidarity, to slow down the spread of this virus.
The EU is working hard on all aspects of the crisis. pic.twitter.com/FDemb29wHI
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 29, 2020
«Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης κορυφής, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ για την ανίχνευση των ασυμπτωματικών ασθενών, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια ώστε το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως, προτεραιότητα θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε εξάλλου ότι πρέπει σύντομα να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Testing, tracing & vaccines — crucial to defeating the virus.
We need to take control.
That’s why EU27 leaders today agreed to strengthen our European coordination to fight Covid. pic.twitter.com/dZIfFW36Z4
— Charles Michel (@eucopresident) October 29, 2020
Η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν τόνισε τα κράτη-μέλη πρέπει να βελτιώσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τον κορωνοϊό, λ.χ. για τις διαθέσιμες ΜΕΘ, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διασυνοριακή μετακίνηση ασθενών. Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή πλατφόρμα για να μπορέσουν οι επιστήμονες να ανταλλάσσουν μεταξύ τους πληροφορίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε και εκείνη ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια των rapid test και στους μαζικούς ελέγχους, ενώ σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να τα λάβουν ταυτόχρονα.
To overcome the pandemic we need:
1- sharing of data with @ECDC_EU
2- exchange of best practices
3- massive testing
4- tracing apps
5- vaccinationhttps://t.co/6OeD3mX7Au— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 29, 2020
Η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε χθες γενικό lockdown τουλάχιστον μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα 47.637 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, σε σύγκριση με 36.437 χθες. Το σύνολο των μολύνσεων ανήλθε σε άνω του 1,28 εκατομμύριο, ενώ ο απολογισμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 235, στους 36.020 νεκρούς.
Ο αριθμός των ανθρώπων που εισήχθησαν σε νοσοκομεία έχοντας προσβληθεί από τον ιό μειώθηκε σήμερα στους 976, έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες με περίπου 1.200 εισαγωγές την ημέρα. Αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται 21.183 άνθρωποι με Covid-19, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων στις μονάδες εντατικής θεραπείας αυξήθηκε στους 3.156.
Η επιβολή εκ νέου καραντίνας στη Γαλλία θα προκαλέσει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά περίπου 15%, εκτίμησε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
Υπενθυμίζοντας ότι στην πρώτη καραντίνα η δραστηριότητα μειώθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της «κατάρρευσης του κατασκευαστικού τομέα», η κυβέρνηση στοχεύει αυτή τη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σε μια επιβράδυνση της τάξης του 15%.
Ο υπουργός είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος της οικονομικής στήριξης των εταιρειών κατά τη διάρκεια της καραντίνας θα ανέλθει στα 15 δισεκ. ευρώ για κάθε μήνα. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ισχύσουν μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, όμως ενδέχεται να παραταθούν.
Στη Γερμανία, όπου επιλέχθηκε η λύση του μερικού lockdown, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα ρίξει στην οικονομία 10 δισ. ευρώ μόνο για τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τα περιοριστικά μέτρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου «YouGov» για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), το 63% των πολιτών εκτιμά ότι θα ακολουθήσει πλήρες lockdown, το οποίο θα περιλαμβάνει καταστήματα και σχολεία.
Στην Ισπανία νέο ημερήσιο ρεκόρ κατέγραψαν τα κρούσματα της Covid-19, φτάνοντας τα 23.580 μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό 1.136.503 άνθρωποι. Από χθες μέχρι σήμερα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 173 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 35.639.
Νέα αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε σήμερα στην Ιταλία. Οι θετικοί στον ιό είναι 26.831 και 217 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 201.452 διαγνωστικά τεστ, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Το 13,31% των πολιτών που υποβλήθηκε σε τεστ, προέκυψε θετικό. Χθες, τα κρούσματα ήταν 24.991 και 205 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.