Για τη συμφωνία στο κείμενο συμπερασμάτων που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η επεισοδιακή συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, και βρέθηκε συμβιβασμός για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το Politico οι 27 κατέληξαν σε συμβιβασμό για τα αιτήματα Ισπανίας και Πορτογαλίας που λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε οι συζητήσεις για την ενέργεια ήταν αρκετά δύσκολες: «Προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου» είπε.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει κατανόηση για το πώς δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, η οποία έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. «Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της», επισήμανε.
Επισήμανε ακόμα ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα ότι η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέχρι τον Μάϊο θα κατατεθούν προτάσεις για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι ορισμένες χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση ως προς την εφαρμογή των κυρώσεων, μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.
«Συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στη Μαριούπολη και θα είναι ευχής έργον, αν η Ρωσία αντιληφθεί ότι η τακτική των επιθέσεων με αθώα θύματα, τη στριμώχνει ακόμα περισσότερο στη γωνία και κάνει δύσκολη την επίτευξη εκεχειρίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Έχουμε διαπραγματευτική ισχύ αν δρούμε ως Ευρώπη και όχι ως κράτος μεμονωμένα», υπογράμμισε.
Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη Τύπου
Η συνομιλία Μητσοτάκη – Ζελένσκι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε και για τη νέα συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο σήμερα.
«Μίλησα με τον Ζελένσκι, τον ευχαρίστησα για τις ευχές του για την εθνική μας επέτειο, του τόνισα ότι για η Οδησσός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Τον κάλεσα να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο και προσφέρθηκα σε συνεννόηση με άλλες χώρες να οργανώσουμε ανθρωπιστική αποστολή στη Μαριούπολη, που δοκιμάζεται από την πρωτοφανή ρωσική επίθεση», ανέφερε.
Μητσοτάκης: Θα είναι τραγωδία αν μετά την πανδημία ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Ακόμη ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε, υπάρχει όμως για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, που εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Θα είναι πραγματικά τραγωδία αν μετά τον Covid-19 ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση», κατέληξε.