Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024 02:39
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ο Μητσοτάκης θα θέσει θέμα τουρκικών προκλήσεων -Το «φρένο» του Βερολίνου σε κυρώσεις






Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται από αύριο Πέμπτη το διπλωματικό «πόκερ», καθώς η Ελλάδα θα θέσει το θέμα των νέων τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με την DW, το κλίμα στην ΕΕ αναμένεται να είναι βαρύ για την Τουρκία μετά τις τελευταίες μονομερείς ενέργειές της και ειδικότερα την έξοδο του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» πλησίον ελληνικών νησιών και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αναφορά στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ -την πρώτη διά ζώσης μετά από πολύ καιρό.

Η συνεδρίαση του ΕΛΚ θα ξεκινήσει στις 13:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) το Συμβούλιο Κορυφής.

Παρότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, δεύτερη ημέρα της Συνόδου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θίξει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με την έναρξη της συνεδρίασης.

Οπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας, η Ελλάδα θα θέσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «σοβαρότατη κλιμάκωση» το γεγονός ότι το «Oruc Reis» πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελλόριζο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Επεσε πολύ στενός ο κορσές του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει». Πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.

Ποιος είναι ο στόχος της Αθήνας

Στόχος της Αθήνας είναι να πάρει μια αυστηρή σύσταση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι το οποίο θα ανοίγει τον δρόμο για συνέπειες κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Και αυτό δεδομένου ότι η Γερμανία, παρά τις αυστηρές συστάσεις που απευθύνει στην Αγκυρα, φαίνεται να απορρίπτει τώρα, σε αυτήν τη φάση, την επιβολή κυρώσεων.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ε.Ε., ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι «θα δείξει» αν θα υπάρξει ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα, καταδικάζοντας την Τουρκία. Είπε ακόμη ότι η ΕΕ «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν από τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής», είπε ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου «δεν νιώθει ότι τον ξεγέλασε ο πρόεδρος Ερντογάν», βγάζοντας το «Oruç Reis» ξανά στη θάλασσα λίγες μέρες αφού κατάφερε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων από την Ε.Ε. Και υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία (12.10), ο κ. Μισέλ επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι κάποια πράγματα είναι «απαράδεκτα».

«Φρένο» του Βερολίνου για κυρώσεις τώρα στην Τουρκία

Επιπλέον, όπως δήλωσε στο Reuters κυβερνητική πηγή από τη Γερμανία, «είναι απίθανο η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία κατά τη Σύνοδό της που ξεκινά την Πέμπτη, παρά τη «διαφωνία για το φυσικό αέριο» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ίδια πηγή από το Βερολίνο αποκάλυψε πως η Ελλάδα πίεσε προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, από τη Γερμανία δεν αναμένουν αλλαγή στάσης στο ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποφάσισε να μην επιβάλει μέτρα μέχρι νεωτέρας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας διεμήνυσε ωστόσο νωρίτερα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας ότι εναπόκειται στην Αγκυρα «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα στην οποία οι διερευνητικές συνομιλίες να υπόσχονται επιτυχία».

«Σαφής η απογοήτευση σε Ελλάδα και Κύπρο για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας»

Από τις συνομιλίες που είχε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για τη δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Υπενθυμίζεται πως ο Χάικο Μάας, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χθες, τόνισε μεν ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει: «Στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο υπάρχει μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα».

Ο Ερντογάν τραβά το σχοινί -Στέλνει και τρίτο σκάφος στη Μεσόγειο

Και όλα αυτά την ώρα που ο Ερντογάν τραβά το σχοινί και προβαίνει σε νέες προκλήσεις στη Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι βγάζει και τρίτο ερευνητικό σκάφος στην περιοχή για να επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.

Tο «Γιαβούζ» θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησής του, είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, AKP, στην Άγκυρα, όπου εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Θα είναι το τρίτο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το «Oruc Reis» και το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου.

Πηγή: iefimerida.gr