Παραμένει στο «τραπέζι» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεξέταση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός και έχει τύχει ήδη θερμών σχολίων από ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους.
Αν και υπάρχουν αρκετοί «σύμμαχοι» που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο (Ισπανία, Πορτογαλία ,Δανία, Τσεχία) υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο.
Παρότι δεν υπήρξε ομοφωνία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού συζητήθηκε αναλυτικά και θα μπορούσε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους».
Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η χρήση του πιστοποιητικού να «περάσει» και σε επόμενο στάδιο, αρκεί να εξασφαλιστεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη για πιθανές άλλες χρήσεις του- κάτι που συνέβη λόγω των σοβαρών επιφυλάξεων της Μέρκελ και του Μακρόν.
Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κοροναϊού.
Επίσης, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.
Η πρόταση Μητσοτάκη
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε όλα τα σημεία της πρότασης για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.
Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε επιπλέον ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.
Στη συνέχεια διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.
Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.
Όσον αφορά την εμφάνιση μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.
Τι θα γίνει με τα σύνορα
Αντιμέτωποι με την πιθανότητα εκ νέου κλεισίματος των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αδυναμίας των κρατών – μελών να καταλήξουν σε μια κοινή πολιτική, τόσο για την αντιμετώπιση της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας και κυρίως της μεταλλαγής του ιού που παρατηρείται σε ορισμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινής αγοράς βρέθηκαν χθες οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Στην τηλεδιάσκεψη των 27, τα κράτη – μέλη της ΕΕ προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε οι κυβερνήσεις να καταφέρουν μεν να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους, χωρίς να υπάρξει μεγάλος κίνδυνο διασπορά τους ιού. Το βασικό ζήτημα που έπεσε στο «ψηφιακό τραπέζι» των διαπραγματεύσεων αφορούσε στην απαγόρευση όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών εντός αλλά και εκτός της ΕΕ, πρόταση την οποία στήριξε και το Βερολίνο που καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.
Το ζήτημα του κλεισίματος των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ απασχόλησε ιδιαίτερα τους 27, καθώς αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αρνήθηκαν να συμφωνήσουν τόσο για πρακτικούς όσο και για ιδεολογικούς λόγους.