Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 16:49
Κόσμος

Συνθήκες οικονομικού κραχ στην Τουρκία – Αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο – Κινήσεις απελπισίας για στήριξη λίρας

Turkish lira banknotes are seen in this illustration taken in Istanbul, Turkey November 23, 2021. REUTERS/Murad Sezer/Illustration





Οξύνεται η κρίση στην Τουρκία, με την κατάρρευση της λίρας να δοκιμάζει τις αντοχές της τουρκικής οικονομίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε μια ώρα την Παρασκευή, καθώς ο γενικός δείκτης έφτασε να καταγράφει απώλειες 7%.

Όταν επανεκκίνησαν οι συναλλαγές ο δείκτης βρέθηκε στο -9,1% μέσα σε δύο λεπτά, σύμφωνα με το Bloomberg. Είχε ξεκινήσει τη σημερινή συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και είχε σκαρφαλώσει ως και 5,6%, προτού αρχίσει η ελεύθερη πτώση.

Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

Eν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρενέβη απευθείας στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας δολάρια για να στηρίξει την τουρκική λίρα, η οποία κατέρρευσε στο νέο ιστορικό χαμηλό των 17,07 λιρών/δολάριο.

Tην Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια, σε μία κίνηση που ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και σε ευθυγράμμιση με τις επιθυμίες του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμορφώνονται πλέον στο 14%. Ηταν η τέταρτη διαδοχική μείωση, αλλά η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι ολοκληρώνει τον κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Η απόφαση του Ερντογάν να προωθήσει τη νομισματική χαλάρωση κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της χθεσινής περικοπής των επιτοκίων, έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό στα ύψη, πάνω από το 21%. Είναι πιθανό να εκτιναχθεί στο 30% την επόμενη χρονιά, λόγω των αυξανόμενων τιμών των εισαγωγών και της έκτακτης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 50%, λένε οι οικονομολόγοι.

Πού οφείλεται η κατάρρευση της λίρας

Η πτώση της λίρας σημαίνει πως το τουρκικό νόμισμα αξίζει πλέον το μισό από την αξία που είχε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Ερντογάν έχει υποστηρίξει περικοπές στο κόστος δανεισμού, υποστηρίζοντας ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα απαλλάξουν τελικά την οικονομία της Τουρκίας από την εξάρτηση από τις βραχυπρόθεσμες ξένες εισροές.

Η στροφή της πολιτικής και η επακόλουθη αναταραχή στην αγορά προκάλεσαν παράπονα από βιομήχανους, οι οποίοι λένε ότι η τρέχουσα αστάθεια πλήττει τις εταιρείες.