Εσωκομματικές τριβές προκάλεσε «με το καλημέρα» η τροπολογία που κατέθεσαν τα 14 στελέχη της «Ομπρέλας» αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη διάρκεια του Συνεδρίου, δόθηκε ο λόγος σε έναν από τους 14 υπογράφοντες, δηλαδή τον πρώην υπουργό, Δημήτρη Βίτσα, για να επιχειρηματολογήσει αναφορικά με την τροπολογία της «Ομπρέλας».
Εκπροσωπώντας όλους τους υπογράφοντες της τροπολογίας, ο κ. Βίτσας ζήτησε δύο ψηφοφορίες, δηλαδή οι ψηφοφορίες για τον Πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή να διαχωριστούν:
• σε άλλη κάλπη από όπου ψηφίζεται ο πρόεδρος
• σε άλλη κάλπη από όπου και πως ψηφίζεται η Κεντρική Επιτροπή.
Μάλιστα, στη διάρκεια της τοποθέτησής του υπήρξε αντίδραση από πλευράς ενός συνέδρου, με την προεδρεύουσα, Όλγα Γεροβασίλη να τον διακόπτει, δίνοντας και πάλι το λόγο στον κ. Βίτσα.
Στη συνέχεια, καθώς επιχειρούνταν να δρομολογηθούν τα διαδικαστικά της αυριανής ψηφοφορίας, ζήτησε το λόγο και ανέβηκε στο βήμα ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος (που υπογράφει την τροπολογία), διαφωνώντας με την προτεινόμενη διαδικασία για την αυριανή κάλπη.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι πακέτο», ανέφερε για την αυριανή ψηφοφορία, ο κ. Τσακαλώτος, περιγράφοντας ως παράδειγμα πως «αυτό που μας κάνει η Νέα Δημοκρατία», δηλαδή να φέρνει ρυθμίσεις και θετικές (σ.σ. για τον ΣΥΡΙΖΑ) και αρνητικές στο ίδιο νομοσχέδιο, να μην γίνει στην ψηφοφορία. Αυτό «δεν θα το κάνουμε στο κόμμα μας» υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ακόμα ότι είναι «μη σωστό να πρέπει να το ψηφίσουμε πακέτο, γιατί μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Τότε το λόγο έλαβε ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, περιγράφοντας ότι δεν πρόκειται για διαδικαστικό θέμα, αφού δεν πρόκειται για μια λογιστική λογική, αλλά «με μία ενιαία πρόταση του Προέδρου», ότι δηλαδή είναι «αυτονόητο δικαίωμα του συνόλου των μελών να ψηφίζουν για να εκλέγουν την ηγεσία του κόμματος». Στην ίδια κατεύθυνση, δεν νοείται κατά οποιονδήποτε τρόπο διάσπαση αυτής της διαδικασίας, σημείωσε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας πως είναι «αμιγώς πολιτικό το πρόβλημα», δηλαδή «πρόταση ενιαία ή πρόταση σπασμένη».
Συντριπτική υπεροχή Τσίπρα
Για το λόγο αυτό, η προεδρεύουσα, Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε τους Συνέδρους σε ψηφοφορία για το αν θα στηθούν ενιαία κάλπη ή δύο διαφορετικές, με την πλειοψηφία του σώματος να ψηφίζει συντριπτικά, με ανάταση της κάρτας, υπέρ της πρότασης Τσίπρα.