Τρίτη, Ιανουάριος 14, 2025 12:56
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για «αποψίλωση» μετά την παραίτηση Τσίπρα – Και ο Πολάκης υποψήφιος πρόεδρος;






Επιταχύνονται – σύμφωνα με πληροφορίες – οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μετά το τέλος στην «εποχή» Αλέξη Τσίπρα, καλό θα ήταν η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να μπει γρήγορα σε μία κανονικότητα.

Προσθέτουν δε ότι ο νέος πρόεδρος θα μπορεί στην συνέχεια να καθορίσει τον χρόνο που θα γίνει το συνέδριο, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Υπό την ανησυχία της «αποψίλωσης»

Η αγωνία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι την συγκεκριμένη στιγμή να καταφέρουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το κόμμα τους να μην αποψιλωθεί .

Άρα θεωρούν ότι οι οποίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να γίνουν γρήγορα και με χειρουργικές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη αποσυσπείρωση .

Ακόμα ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να έχει τον χρόνο να ενημερωθεί ,καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι η διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης όπου θα πρέπει να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί η επιτροπή συνεδρίου η οποία θα συζητήσει όλα αυτά τα θέματα ενώ την επόμενη Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη (που είναι η αρχαιότερη βουλευτής) ή το παλαιότερο σε ηλικία μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που «παίζουν»

Εν τω μεταξύ αμέσως μετά την δήλωση παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν στο παρασκήνιο επαφές για τα πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση ,του Διονύση Τεμπονέρα, της Ρένας Δούρου , του Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά και του Παύλου Πολάκη.

Το σενάριο διαρχίας (άλλος πρόεδρος ΚΟ κι άλλος πρόεδρος του κόμματος) συζητιέται μόνο για την περίπτωση του Διονύση Τεμπονέρα και του Γαβριήλ Σακελαρίδη καθώς οι δύο τους δεν είναι βουλευτές.

Πάντως όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ,με δεδομένο ότι οι επιλογές για τον πρόεδρο είναι αναγκαστικά «υπαγορευμένες» από τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας θα ήταν πολιτικά παράταιρο, ο αρχηγός του κόμματος να μην είναι βουλευτής. Η πρόσφατη εμπειρία με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το κ. Κατρίνη δεν συνιστά προηγούμενο καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα ενώ αυτό το καθεστώς κράτησε μόνο για ενάμιση χρόνο ενώ τώρα οι εκλογές θα γίνουν μετά από τέσσερα χρόνια.