Στην τελευταία τηλεσυνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία ο Αλέξης Τσίπρας µπήκε κατευθείαν στο θέµα: Εκλογές. Οχι γιατί στην αξιωµατική αντιπολίτευση έχουν τη βεβαιότητα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδεχθεί τελικώς τις εισηγήσεις συνεργατών του για διενέργεια πρόωρων εκλογών µέσα στο καλοκαίρι, αλλά πρώτιστα γιατί πιστεύουν πως όσα θα συµβούν στη χώρα περί την οικονοµία ίσως και να τις καταστήσουν αναπόφευκτες.
∆εν ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω όργανο ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονοµικής κρίσης µε την πιθανότητα να στηθούν κάλπες. Ωστόσο, η εκτίµηση που έγινε αρχικώς στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως ο πρωθυπουργός θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε µια εκλογική αναµέτρηση τον Σεπτέµβριο, διαπιστώνοντας τις ολέθριες συνέπειες της πανδηµίας στον οικονοµικό τοµέα, µε αιχµή τους δείκτες της ύφεσης και της ανεργίας. Ποιο ήταν, λοιπόν, εκείνο το στοιχείο που έκανε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών και µάλιστα τους αµέσως επόµενους µήνες;
Στην Κουµουνδούρου θεωρούν πως η βούληση του κ. Μητσοτάκη να επαναφέρει τη χώρα στην «κανονικότητα» µε τη σταδιακή άρση των περιορισµών, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει ένα σαφές σχέδιο για την ενίσχυση της οικονοµίας, υποδηλώνει και την επιθυµία του να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της διαχείρισης της κρίσης ως προς το υγειονοµικό της σκέλος.
Η επαναλειτουργία των σχολείων εντάσσεται κατά την Κουµουνδούρου στα κοµµάτια που συνθέτουν έναν τέτοιο σχεδιασµό και εξ αυτού του λόγου για το συγκεκριµένο θέµα υπήρξαν αµφιταλαντεύσεις ακόµη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Στην ανάλυση που κάνουν στην αξιωµατική αντιπολίτευση προσθέτουν πως ακριβώς επειδή το Μαξίµου αντιλαµβάνεται την καταιγίδα που έρχεται στην οικονοµία και στα εργασιακά -δεδοµένης της απροθυµίας της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα εµπροσθοβαρές πακέτο µέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων-, ίσως και να επιδιώξει εκλογές για να προλάβει (πριν από τις κάλπες) τα χειρότερα. Οι εκτιµήσεις που γίνονται από διεθνείς οικονοµικούς οργανισµούς για την ύφεση στη χώρα µας είναι δραµατικές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφεύγει, όπως σηµειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να µιλήσει δηµοσίως για τις προσωπικές του προβλέψεις, κάτι που όπως εξηγούν µπορεί να οφείλεται στη διάθεσή του να µην προσδιορίσει την «εικόνα» εάν πραγµατικά αποφασίσει να στήσει κάλπες.
Το ζήτηµα, ωστόσο, για την αξιωµατική αντιπολίτευση είναι τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ο πρωθυπουργός επιλέξει τον δρόµο των εκλογών. Με βάση τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου, η υποψία των εκλογών είναι µια καλή ευκαιρία για επανεκκίνηση της λειτουργίας του κόµµατος. Κάτι που σηµαίνει τακτικές συνεδριάσεις των αρµοδίων οργάνων και των οργανώσεων, όταν αυτό καταστεί και τεχνικώς εφικτό, αλλά και επανεξέταση του προγράµµατος του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Σηµειωτέον ότι η επανεκκίνηση αυτή θα γίνει πλέον ανεξάρτητα από το πότε θα πραγµατοποιηθεί το αναβληθέν Συνέδριο του Μαΐου.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να είπε στα στελέχη του ότι «πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι για παν ενδεχόµενο» αλλά «και να µη φοβόµαστε τις εκλογές, δείχνοντας ηττοπάθεια µπροστά σε µια τέτοια πιθανότητα».
Προγραμματικές συγκλίσεις
Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του άµεση ενεργοποίηση του στρατηγικού σχεδίου για σύµπραξη ή ακόµη και κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάµεων στη βάση µιας προγραµµατικής συµφωνίας, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και από τις διαρροές που έγιναν από την Κουµουνδούρου, µε την ακόλουθη αναφορά που αποδίδεται στον πρόεδρο του κόµµατος: «Το επόµενο διάστηµα, λοιπόν, θα πρέπει να δουλέψουµε εντατικά για να δηµιουργήσουµε τις προϋποθέσεις προγραµµατικών συγκλίσεων και διεργασιών για τη διαµόρφωση µιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα αναλάβει να προωθήσει ένα προοδευτικό σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονοµίας». Κάτι που επανέλαβε µε άλλα λόγια και κατά την πρόσφατη παρέµβασή του στη Βουλή, µε αφορµή τη συζήτηση/ενηµέρωση για την πανδηµία.
Η Βουλή φαίνεται πως θα είναι και το επίκεντρο των όποιων πρωτοβουλιών ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται τις επόµενες µέρες να πάρει νέα νοµοθετική πρωτοβουλία για την προστασία της πρώτης κατοικίας -καθώς η κυβέρνηση παρέτεινε την προστασία µόλις για τρεις µήνες- και να ζητήσει και από τα άλλα κόµµατα να τη στηρίξουν.
Οµοίως αναµένεται να ληφθούν νοµοθετικές πρωτοβουλίες για τα εργασιακά και την Παιδεία, µε τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τις προοδευτικές δυνάµεις να δράσουν από κοινού απέναντι στις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές. Ο σχεδιασµός αυτός εννοείται ότι συµπεριλαµβάνει και το ΚΙΝΑΛ, µε το οποίο άλλωστε είχαν γίνει κάποια βήµατα συνεννόησης ήδη προ κορονοϊού, στο πλαίσιο της συνειδητοποίησης και από τα δύο κόµµατα της πραγµατικότητας που θέλει την απλή αναλογική να επιβάλλει συνεργασίες. Το ερώτηµα είναι εάν αυτές οι πρωτοβουλίες θα αγγίξουν και την κορυφή των δύο χώρων. Προς το παρόν φαίνεται πως όχι – αν και από τα συµφραζόµενα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ µάλλον τίποτα δεν µπορεί να αποκλειστεί σε δεύτερο χρόνο.
Πηγή: ethnos.gr