Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου, 2025 02:29
ΒόλοςΤοπικά

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Οι ανακρίβειες της κ. Κολυνδρίνη






Συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξέσπασε σχετικά με το ζήτημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο δίνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε όσα υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη με ανακοίνωσή της νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, σε απάντηση η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Η κα Κολυνδρίνη είπε σήμερα πολλές ανακρίβειες, αλλά δεν απάντησε σε όσα της χρεώνουμε. Ο δε κατά τα άλλα λαλίστατος κος Αγοραστός αγνοείται.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινωνία του Βόλου είναι τι έχει κάνει από το 2018 όταν τα κλιμάκια ελέγχου της Περιφέρειας βρήκαν τη διαρροή της ίδιας οσμής που βασανίζει το Βόλο στη Χαλυβουργία: «Γιατί δεν έχουν καταλήξει οι έλεγχοι, γιατί δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα, γιατί δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει το φαινόμενο, που αποδεικνύεται από τα έγγραφα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ότι συνεχίζεται και το 2020;».

Για να μην της δώσουμε δε την δυνατότητα να ξεφεύγει με ανακρίβειες της θυμίζουμε ότι:

– Τα πρακτικά αυτοψίας και τις εκθέσεις ελέγχου συντάσσει και ελέγχει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, εφόσον αυτή διενεργεί τον έλεγχο, ακόμα και όταν σε κοινό κλιμάκιο συμμετέχει το σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο συνυπογράφει.

– Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται και ανακαλείται από την Περιφέρεια, και αυτό αφορά και στην Χαλυβουργία και στην ΑΓΕΤ, όπως έχει αποκαλυφθεί εξάλλου από το 2017 όταν ξεκίνησε η δημόσια συζήτηση για τη δυσοσμία στο Βόλο.

Από τα έγγραφα δε που κατέθεσε ο κος Σκρέκας στη Βουλή προκύπτει:

1) τα πρακτικά αυτοψίας των κλιμακίων ελέγχου είναι της Περιφέρειας και

2) η άδεια λειτουργίας της Χαλυβουργίας έχει αριθμό πρωτοκόλλου 5538/05-10-2012, εκδοθείσα από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων.

Εξάλλου οι άδειες λειτουργίας των βιομηχανιών ανήκουν στην νομοθετική ύλη του Υπουργείου Ανάπτυξης και όχι του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Μάλλον οι νέες αποκαλύψεις προκάλεσαν σκοτοδίνη στην κα Κολυνδρίνη και έχει ξεχάσει και το θεσμικό πλαίσιο. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της. Όπως είχε αποκαλυφθεί και το 2017, όταν αποκαλύφθηκε με κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ότι οι μετρήσεις της ΑΓΕΤ, που έπρεπε να παρακολουθούνται από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ήταν κλειστές από το 2011.

Αναμένουμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συγκεκριμένες ενέργειες για να επιλυθεί το ζήτημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες του Βόλου χρόνια τώρα, και η ίδια επιλέγει να υπεκφεύγει και να αποφεύγει τις ευθύνες της.

Επιτέλους η Περιφέρεια θα αναλάβει τις ευθύνες της;

Επαναλαμβάνουμε το χθεσινό μας ερώτημα.

Τι πρόκειται να κάνει για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των περιβαλλοντικών ελέγχων, την δημοσιοποίηση των πορισμάτων τους και το κυριότερο, την επιβολή κυρώσεων (πρόστιμα), τι πρόκειται να κάνει σχετικά με την λήψη των μέτρων που είναι θεσμικά αρμόδια να πάρει για τον περιορισμό της αέριας ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και τον εντοπισμό των υπεύθυνων για το φαινόμενο της δυσοσμίας που πλήττει την περιοχή μας;».