Με νέο γύρο εσωκομματικών διαβουλεύσεων αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σάββατο.
Στο επίκεντρο έχουν τεθεί πιθανά κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων στις προσεχείς εκλογές για την νέα ηγεσία του κόμματος, αν και η προπαρασκευαστική συζήτηση επ’ αυτών δεν κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, προοιωνίζοντας δύσκολες διαπραγματεύσεις ακόμη και για τα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.
Τρία στρατόπεδα
Από πλευράς τους, οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» κατέθεσαν στο τραπέζι του καθοδηγητικού οργάνου προτάσεις όπως τη θέσπιση της υποχρέωσης για:
- · Κατάθεση Πόθεν Έσχες στο κόμμα
- ·«Απαγορευτικό» για όσους έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά, αλλά
- · και για όσους διατηρούν υψηλές οφειλές σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κτλ)
Επιμένοντας, την ίδια ώρα, πως δεν πρόκειται για «φωτογραφικές ρυθμίσεις», αλλά τα «αυτονόητα» κριτήρια εκλογιμότητας που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη, οι «87» υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος, θεωρώντας ότι πρόκειται για υποχρέωση sine qua non για τα μέλη του κόμματος, πόσο μάλλον για τους δυνάμει αρχηγούς του.
Ακόμη, ωστόσο, και αν διατηρηθούν τα κριτήρια συμμετοχής που ίσχυαν και πέρυσι για τους/τις υποψήφιους/ες προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρότεινε προχθές η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, δηλαδή η προσκόμιση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η πλήρης αποδοχή των καταστατικών διατάξεων του κόμματος δεν συνιστά μια γραφειοκρατική διατύπωση για αρκετά από τα κορυφαία στελέχη. Και αυτό, γιατί αρκετά εξ’ αυτών εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες βαθιά προβληματισμένα από το γεγονός ότι επίκειται η εκκίνηση μιας κούρσας διαδοχής, χωρίς ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης να έχει αποσαφηνίσει την στάση του απέναντι στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναφορικά με την τρέχουσα ιδιότητά του.
Ιδίως, όταν χθες επιχειρήθηκε να συνεδριάσουν τα think tanks, δηλαδή οι δεξαμενές σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη Διάνα Βουτυράκου με την υπόδειξη της ίδιας πως θα επρόκειτο για τηλεδιάσκεψη «με τον πρόεδρο», εννοώντας τον κ. Κασσελάκη. Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα (χθες) έχει συγκληθεί σύσκεψη των think tanks υπό τον κ. Κασσελάκη ως πρόεδρο ενώ η ΚΕ έχει αποφασίσει την έκπτωσή του. Αποτελεί de facto διάσπαση που έρχεται ως αποτέλεσμα της τραμπικής λογικής και ρητορικής» δήλωσε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «Κασσελίστας», πάντως, θέτουν ως κριτήριο συμμετοχής στην εκλογική κούρσα την προσκόμιση 50 υπογραφών στην Κεντρική Επιτροπή, μαζί με λευκό ποινικό μητρώο, όπως πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Θεοδώρα Τζάκρη, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη και τυχόν είσοδο στην κούρσα του σημερινού pροέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Ο τελευταίος απάντησε στο Κόκκινο πως η εκλογική κούρσα πρέπει να διεξαχθεί «με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για να μην μπορεί κανείς κακεντρεχής να μας πει ότι μπάζει από πουθενά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συζητηθεί και το καταστατικό». «Πέρσι κάναμε μια προεδρική εκλογή αποστεωμένη από την πολιτική συζήτηση στη βάση. Κάναμε ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβουμε», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Στον «τρίτο δρόμο», ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αναμένεται να θέσει πάλι το ζήτημα της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών, εμμένοντας στη γρήγορη ανάκαμψη του κόμματος, προκειμένου να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση, με τον ίδιο να συνεχίζει τις αντιπολιτευτικές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα αγκάθια
Ακόμη, όμως, και εντός των εσωκομματικών στρατοπέδων δεν λείπουν οι δεύτερες σκέψεις, καθώς οι «100» δεν επιθυμούν ούτε την εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος της παρατεινόμενης εσωστρέφειας, ούτε και τη «θυματοποίηση» του Στέφανου Κασσελάκη, ιδίως όταν προβεβλημένα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» καταγγέλλουν τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος ως «θύτη» περιστατικών bullying.
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε «θρασύδειλο» τον κ. Κασσελάκη μετά τη διαρροή κύκλων του που την καλούσαν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Μπορεί να θέλει να τα διαψεύσει, αλλά γνωρίζει ότι είναι αληθή τα όσα του έχω καταλογίσει» συνέχισε η ίδια, ενώ «δεν συνομιλώ ούτε με πηγές ούτε με ρυάκια ούτε με τρολ ούτε με όψιμους υποστηρικτές», παρατήρησε. Η κυρία Νοτοπούλου ανέφερε ακόμη ότι έχει υποστεί «πολιτικό bullying, που τεκμαίρεται από ντοκουμέντα» και αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που λέει ότι έχει στην κατοχή της, καταλήγοντας πως «ουδέποτε έχω ποινικοποιήσει την πολιτική διαφωνία, ο κ. Κασσελάκης κρύβεται πίσω από θρασύτατες επιθέσεις».
Εν τω μεταξύ, σε νέα καταγγελία προχώρησε χθες και ο Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας πως «όχι μόνο πιστεύω την Νοτοπούλου αλλά να ειδοποιήσω ότι δεν είναι η μόνη που το υπέστη. Σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας γυναίκα στέλεχος έβαλε τα κλάματα για το γεγονός ότι υπέστη χυδαιότατo bullying ως εργαζόμενη για τον τομέα δράσης της, μέσα στο γραφείο της. Και αυτό έγινε πριν από 1-2 μήνες, μπροστά και ο κ. Κασσελάκης».
Αντίστροφη μέτρηση Κασσελάκη
Στο ενδιάμεσο, μια ατάκα χθες του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται πως «κλείδωσε» το θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας από το πως απευθύνθηκε ο ίδιος σε βουλευτές του κόμματος που τον υποστηρίζουν, στην τελευταία συνομιλία τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης μιλώντας μέσω Skype, μαζί τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος», σημαίνοντας την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Πληροφορίες θέλουν αυτή να λαμβάνει χώρα στα τέλη της εβδομάδας και πιθανά με παρέμβαση του κ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναμένεται να εκθέτει τα επιχειρήματά του απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις, ακολουθώντας την οδό της περυσινής του διαδικτυακής εμφάνισης στο στερέωμα του ΣΥΡΙΖΑ.