Πρώτη η Αχτσιόγλου στην Αττική, 20ος ο Τσακαλώτος – Τα συμπεράσματα από τη νέα ΚΕ – Στο ράφι η… «Ομπρέλα»
Το νέο προφίλ
Η σειρά σε σταυρούς προτίμησης, μολονότι η διαδικασία της καταμέτρησης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αναδεικνύει το ιδανικό προφίλ των στελεχών που επιθυμεί το εκλογικό ακροατήριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δομείται από τα εξής χαρακτηριστικά:
· γυναικεία έκφραση
· νέα γενιά
· μετριοπάθεια
· κεντροαριστερή αναφορά
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πια ένα άλλο κόμμα», δήλωσε, άλλωστε, ο Πρόεδρος του κόμματος το βράδυ της περασμένης Κυριακής μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, με την ανθρωπογεωγραφία της νέας Κεντρικής Επιτροπής να δίνει πλήρες νόημα στην αποστροφή του κ. Τσίπρα. Ως ζητούμενο, ωστόσο, για την επόμενη ημέρα του κόμματος παραμένουν οι λόγοι, για τους οποίους 110.000 νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσα δηλαδή εγγράφηκαν για να ψηφίσουν τον κ. Τσίπρα την περασμένη Κυριακή, περίμεναν στο «γκισέ» της διεύρυνσης επί δύο χρόνια, αλλά και οι ισορροπίες που θα αναδειχθούν στο εξής, μεταξύ των κορυφαίων στελεχών που πλασαρίστηκαν στις πρώτες θέσεις του ανώτατου κομματικού οργάνου, στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο που θα αναδειχθεί στα τέλη Μαΐου.
Η 10αδα της Αττικής
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νήμα στην Περιφέρεια Αττικής, όπου εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή το 50% αυτής, έκοψε πρώτη η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεύτερος και ακολουθούν οι: Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Σπίρτζης, Νάσος Ηλιόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μάχη μέχρι τελευταίας στιγμής γίνεται για τις θέσεις 11-20, καθώς ανάμεσα στους εκλεγέντες βρίσκονται επίσης κορυφαία στελέχη, όπως οι: Θεανώ Φωτίου, Γιώργος Τσίπρας, Νίκος Φίλης, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Μουζάλας και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρωτοκλασάτα στελέχη βρίσκονται ανάμεσα στις θέσεις 21-30, μεταξύ των οποίων οι: Στέφανος Τζουμάκας, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας και Πάνος Σκουρλέτης (προς την 25η θέση), με τελευταίο σε αυτήν την σειρά κατάταξης τον Γιάννη Μαντζουράνη.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες περιφέρειες, φαίνεται να προηγούνται οι:
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
· 1η Θεοδώρα Τζάκρη
· 2η Κατερίνα Νοτοπούλου
Στην Περιφέρεια Ηπείρου:
· 1η Όλγα Γεροβασίλη
· 2η Μερόπη Τζούφη
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
· Αλέξης Χαρίτσης
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
· Θάνος Μωραϊτης
Στην Περιφέρεια Κρήτης
· Παύλος Πολάκης
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
· Γιάννης Σαρακιώτης
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
· Γιάννης Μπουρνούς
Παράλληλα, με την ενσωμάτωση της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, οι ψήφοι για την εκλογή του Προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα έφτασαν τις 152.000, δηλαδή σε ποσοστό 99,5%, ενώ τα αναλυτικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, μαζί με την τελική κατάταξη των στελεχών για την Κεντρική Επιτροπή.
Οι νέοι συσχετισμοί
Την αριθμητική του υπεροχή έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Ομπρέλας», διατήρησε το «προεδρικό» μπλοκ δυνάμεων και στην κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής (όπως είχε συμβεί πρόσφατα και στις διαδικασίες στο 3ο Συνέδριο του κόμματος), αν και υπήρξαν επιμέρους διαφοροποιήσεις στην πλευρά της πλειοψηφίας, λόγω των προσωπικών κινήτρων για την εξασφάλιση της εκλογής τους, από τους ενδιαφερόμενους.
Χωρίς κάποια από τις «προεδρικές» τάσεις (Κίνηση μελών, ΡΕΝΕ, Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ κτλ) να αναδειχθεί σε απολύτως κυρίαρχη, κέρδη και ωφέλειες από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία καταγράφουν όλες οι προσκείμενες στον Αλέξη Τσίπρα ομάδες, ενώ λόγω του προσωπικού ανταγωνισμού φαίνεται πως έσπασαν κάποιες γραμμές, με αποτέλεσμα καμία ομάδα να μην μπορεί να διεκδικήσει την σαρωτική επικράτησή της, στην πρώτη δεκάδα.
Συγκεκριμένα, η πρώτη σε σταυρούς στην Αττική, Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στην ομάδα των «40αρηδων» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προερχόμενων ως επί το πλείστον από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νάσο Ηλιόπουλο. Το «αουτσάιντερ» της κούρσας, ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας ανήκει στην τάση ΡΕΝΕ (μαζί με τους Νίκο Σκορίνη, Αντώνη Κοτσακά και Πάνο Ρήγα), οι Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Ζαχαριάδης στην Κίνηση Μελών, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε για πρώτη φορά η «Ομπρέλα», η οποία είχε κερδίσει τις τέσσερις πρώτες θέσεις στο αντίστοιχο κομματικό όργανο το 2016, με πρώτο τότε σε σταυρούς προτίμησης τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Στο ράφι η… «Ομπρέλα»
Σε επίπεδο προσώπων, από την τάση φαίνεται να «διασώθηκε» σε καλή σειρά κατάταξης μόνο η Θεανώ Φωτίου (στην 11η θέση), ενώ τη χειρότερη επίδοση φαίνεται να καταγράφει στη σταυροδοσία ο Πάνος Σκουρλέτης, οποίος πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με αφορμή τις επιχειρούμενες καταστατικές αλλαγές, κατά το κλείσιμο του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο. Όσον αφορά την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, αυτοί ανήκουν στους λεγόμενους «πασοκογενείς» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο ανακάτεμα, πάντως, της εσωκομματικής τράπουλας, όπως αυτό αντανακλάται στην πρώτη δεκάδα της Αττικής για την νέα Κεντρική Επιτροπή, η απουσία της «Ομπρέλας» στην πρώτη δεκάδα γίνεται ακόμη πιο βαριά για τα στελέχη της, δεδομένου ότι η τάση διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνάμεις της, αλλά και σειρά προβεβλημένων στελεχών στο λεκανοπέδιο.
Υψηλά, κατά γενική ομολογία, τοποθετήθηκαν οι γυναίκες στη σταυροδοσία και εξαιτίας της ποσόστωσης 50-50, την οποία καθιέρωσε μέσω των καταστατικών αλλαγών που κατέθεσε στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ οι ποσοστώσεις ως προς τη συμμετοχή των βουλευτών στο κομματικό όργανο, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν μια εκλόγιμη θέση στην νέα Κεντρική Επιτροπή σε τουλάχιστον τέσσερις.
«Μικροπροβλήματα» και τάμπλετ
Στην πρωτόγνωρη, εσωκομματική διαδικασία, ωστόσο, δεν έλειψαν και κάποια «μικροπροβλήματα», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Ηλία Νικολακόπουλο. Για παράδειγμα σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως της Αττικής προσήλθαν παλιά βεβαιωμένα μέλη, για να ψηφίσουν, αλλά δεν εντοπίστηκαν, κατά πληροφορίες, στους κομματικούς καταλόγους που ήταν περασμένοι στα τάμπλετ.
Ως συμβιβαστική λύση προτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από τις αντιδράσεις όσων δεν κατάφεραν να ψηφίσουν, να διαπιστεύονται στο ταμπλετ εκτός καταλόγου κατ’ εξαίρεση και να ψηφίζουν και στις δύο κάλπες, αφού προηγουμένως έχει δώσει την έγκρισή του ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής και σε κάθε περίπτωση αυτές οι περιπτώσεις να μην ξεπερνούν τις 15 ανά νομαρχιακή επιτροπή, ώστε να αποφευχθούν οι περιπτώσεις διπλοεγγραφών.