Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 16:41
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Οι προτάσεις των υποψηφίων προέδρων, οι κόντρες, οι επιθέσεις στον Κασσελάκη και τα «μαργαριτάρια» – Όλα όσα έγιναν στο debate






Δεν έλλειψαν, ωστόσο, οι έντονες αντιπαραθέσεις ιδιαίτερα μεταξύ του Σωκράτη Φάμελλου και του Παύλου Πολάκη, οι αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, τα «καρφιά» προς τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και τα «μαργαριτάρια»… που έκαναν πολλές φορές το Χ (πρώην Twitter) να πάρει «φωτιά».

Της προσοχής δεν διαφεύγει, ακόμη, η κοινή επίθεση του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου προς τον Νικόλα Φαραντούρη, με τον κ. Πολάκη να τον παρομοιάζει με τον Χάρη Δούκα και τον κ. Φάμελλο να του καταλογίζει έλλειψη εμπειρίας.

Στο κλείσιμο της βραδιάς κοινή συνισταμένη των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων ήταν το κάλεσμα στα μέλη και στους ψηφοφόρους του κόμματος να δώσουν το «παρών» στις κάλπες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Δείτε όσα έγιναν στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ:

Κόντρα Πολάκη – Φάμελλου για τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σφοδρή κόντρα μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Σωκράτη Φάμελλου σημειώθηκε κατά την διάρκεια του debate των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Φάμελος απηύθυνε ερώτηση στον κ. Πολάκη, υπενθυμίζοντάς του τη στάση του στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Υπεθυμίζεται ότι ο βουλευτής Χανίων απείχε από την ψήφιση του νομοσχεδίου και είχε διαφωνήσει με την «κομματική πειθαρχία» που είχε επιβάλει ο τότε πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

 

Ο έντονος διάλογος:

Σωκράτης Φάμελλος: Παύλο ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει ερωτήματα. Πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν ατομικά δικαιώματα; Δεν ψήφισες τη θέση για το δικαίωμα στο γάμο, παραβιάζοντας τη θέση μας. Αν ήσουν πρόεδρος, τι θα έκανες γι’ αυτό;

Παύλος Πολάκης: Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό λάθος του Κασσελάκη να βάλει κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης κρατώντας τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη. Στην άποψή μου για το νομοσχέδιο για τα ζευγάρια είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχτώ την παρένθετη μητέρα όχι μόνο για τα ομόφυλα αλλά και για τα ετερόφυλα με μοναδική εξαίρεση αν είναι αδελφή, μητέρα, θεία.

Σωκράτης Φάμελλος: Για την ισότητα σε ρωτάω.

Παύλος Πολάκης: Έχω ζήσει από πολύ κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά. Αυτό είναι εμπόριο, σκέτο εμπόριο, όταν το παιδί κόστιζε από το 170.000 μέχρι 250.000 ευρώ, πόσους αφορά αυτό το δικαίωμα, Σωκράτη; Λάθος που κρατήσαμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη και δεύτερο λάθος ότι θα μπορούσαμε με μια επεξεργασία του συμφώνου συμβίωσης που το ψηφίσαμε και οι δύο.

Σωκράτης Φάμελλος: Είναι πάγια θέση μας η ισότητα;

Παύλος Πολάκης: Ναι

Σωκράτης Φάμελλος: Τότε γιατί δεν το ψήφισες;

Παύλος Πολάκης: Γιατί είναι απλά εμπόριο, στυγνό εμπόριο




Φάμελλος σε Πολάκη: Πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ερώτηση απηύθυνε, στο πλαίσιο του debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος προς τον Παύλο Πολάκη σχετικά με τα «λάθη» που ο τελευταίος έκανε σχετικά με το κόμμα.

Συγκεκριμένα, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει σε ένα όραμα έντιμης Ελλάδας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι πολλές φορές τα λάθη σου και αναφέρομαι από την περίπτωση του κ. Κυμπουρόπουλου, τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες ακόμα και με τον Τσίπρα αλλά και το πρόσφατο θέμα με το Στέφανο Κασσελάκη, γίνονται λάθη για το ΣΥΡΙΖΑ και ζημία για την ελληνική κοινωνία. Το ερώτημα είναι πόσα λάθη μπορεί να αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούμε να μην κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να έχουμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο κόμμα αύριο;

Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, ο Παύλος Πολάκης είπε: «Θεωρώ ότι τα λάθη τα δικά μου είναι απείρως λιγότερα από αυτά τα οποία πετύχαμε με την δική μου καθοριστική συνεισφορά και όταν ήμασταν κυβέρνηση και όταν ήμασταν αντιπολίτευση, γιατί ο νόμος για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, η ανάταξη των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, που ο ΕΟΠΠΥ χρώσταγε 1 δισεκατομμύριο και όταν το παραδώσαμε ήταν 150 και μπορεί να μιλάω μέχρι αύριο ή για την περίοδο της αντιπολίτευσης που ήμουν αυτός που κατά γενική ομολογία σήκωσε ένα τεράστιο μέρος της αντιπολίτευσης στο επιτελικό παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτοντας όλη την αναδιανομή που έκανε υπέρ των 80 οικογενειών με Πατσίδες κλπ με τις απευθείας αναθέσεις με όλα αυτά που να αναδεικνύει ο Τομέας Διαφάνειας. Και κάποιοι που σήκωναν το φρύδι λέγοντας ότι στον καπιταλισμό πάντα έχουμε σκάνδαλα, ήταν οι ίδιοι που δημιούργησαν το θέμα με τον Κυμπουρόπουλο. Για το θέμα του κ. Κασσελάκη εγώ έθεσα το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος».

Επίθεση στον Κασσελάκη από Πολάκη και Φάμελλο

Για τους εργαζόμενους στο “Κόκκινο” και στην “Αυγή” είπε ο Νικόλας Φαραντούρης: «Συμπάσχω με τους απλήρωτους εργαζόμενους και έχω μιλήσει από καιρό για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Μέσων Ενημέρωσης. Το σχέδιο μου βασίζεται σε συγκεκριμένους άξονες, με μία εταιρία συμμετοχών που θα τα ενισχύσει οικονομικά. Δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, δεν ήμουν μέρος του προβλήματος. Θέλω να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας και τον πλουραλισμό».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γκλέτσος είπε: «Δεν υπήρξε αδυναμία. Στο Συνέδριο ο έκπτωτος πρόεδρος έφερε πάρα πολλούς ανθρώπους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Από εκεί και πέρα το Συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει. Μπήκαν οι εκλεγμένοι σύνεδροι, ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να μπει μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή. Ο κ. Κασσελάκης αποκλείστηκε γιατί ήθελε να αποκλειστεί. Έκανε “πατσαβούρα” το καταστατικό, μιλάει για “κουκουλοφόρους και μαύρα ταμεία”, δικαιώνει τον αποκλεισμό του».

Για την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη για τα “μαύρα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ”, ο Παύλος Πολάκης είπε: «Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία. Αυτό που υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο “πόθεν έσχες” του Στέφανου Κασσελάκη και εταιρείες που δεν δήλωσε. Φαντάζεστε έναν πρόεδρο κόμματος της Αριστεράς να είναι CEO εταιρειών που έχουν έδρα τις νήσους Μάρσαλ; Παραπλανηθήκαμε και αναγνωρίζω το κομμάτι της ευθύνης που μου αναλογεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος γιατί διαχειρίστηκε δισεκατομμύρια δίχως να λείψει ούτε ένα ευρώ».

Για τον γάμο των ομόφυλων είπε: «Προφανώς δεν θα έκανα το εγκληματικό πολιτικό λάθος της κομματικής πειθαρχίας, κρατώντας την δεδηλωμένη του Μητσοτάκη. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο, η βασική μου είναι ότι δεν δέχομαι την τεκνοθεσία με παρένθετη μητέρα. Αυτό είναι σκέτο εμπόριο».

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι όταν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν στην συρρίκνωση και απαξίωση του κόμματος διαχώρισε την θέση του από την ηγεσία Κασσελάκη. «Υπήρξαν πολλά πολιτικά λάθη και γι΄αυτό έβαλα την προσφυγή στην βάση δίχως μομφή. Ζήτησα να μην γίνει η εκλογή στην βάση στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου γιατί υπήρχε μπροστά η μάχη των ευρωεκλογών. Αλλά η προσπάθεια δεν έπιασε τόπο. Αλλά δεν ήξερα πότε θα προδώσει την εμπιστοσύνη του κόμματος ο πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Χαμός στο X με την φράση του Γκλέτσου για τις ανεμογεννήτριες που δεν βγάζουν ρεύμα επειδή δεν έχουν… μπαταρίες

Στη διάρκεια της δεύτερης θεματικής ενότητας στο debate των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή σε ερώτηση σχετικά με τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα προς τον Απόστολο Γκλέτσο ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος μπερδεύτηκε και είπε ότι δεν βγάζουν ρεύμα επειδή δεν έχουν… μπαταρίες.

«Ναι, έχουμε σε όλη την Ελλάδα 5.000 ανεμογεννήτριες. Ξέρετε πόσο ποσό βγάζουν αυτές; Ξέρετε πόσο ρεύμα βγάζουν; Μηδέν. Διότι δεν έχουν βάλει ακόμα μπαταρίες (…). Ο κύριος Μητσοτάκης μας λέει ότι θέλουμε ακόμα 25. Δεν έχουν βάλει μπαταρίες. Πουθενά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκλέτσος.

«Τι εννοείτε ότι δεν παράγεται ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες;», ρώτησε ο δημοσιογράφος με τον Απόστολο Γκλέτσο να απαντάει: «Όχι, δεν έχουν μπει μπαταρίες».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη o Παύλος Πολάκης για να διορθώσει τον κ. Γκλέτσο, λέγοντας ότι οι ανεμογεννήτριες δεν αποθηκεύουν ρεύμα, αλλά παράγουν.

«Δεν αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται» συνέχισε ο κ. Γκλέτσος. «Στο μείγμα ενέργειας μπαίνουν ΑΠΕ» διευκρίνισε ο κ. Μαγγηριάδης. «Μπαίνουν από τα τζάμια (σ.σ. φωτοβολταϊκά), δεν μπαίνουν από τις ανεμογεννήτριες» κατέληξε ο Απόστολος Γκλέτσος.

Χαμός στο X

Η φράση του Απόστολου Γκλέτσου προκάλεσε χαμό στο X, πρώην Twitter, με τους χρήστες να κάνουν επικά σχόλια για τη συγκεκριμενη απάντηση του ηθοποιού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι είπε για τη δήλωσή του για τους οίκους ανοχής

Ο κ. Γκλέτσος απαντώντας σε ερώτηση στο debate των 4 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην επίμαχη τοποθέτησή του για το θέμα με τους οίκους ανοχής.

Ερώτηση: Θα διαβάσω μια δήλωσή σας από το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει αίσθηση: «Βεβαίως πρέπει οι οίκοι ανοχής να κάνουν εισαγωγή ιερόδουλων γυναικών από τις χώρες προέλευσής τους, ώστε να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες, γιατί η έλλειψή τους οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Τι πιο σωστό, τι πιο ανθρώπινο; Τι πιο αριστερό; Επιμένετε σε αυτή τη δήλωση;

Απάντηση: Όταν αυτό κατ’ αρχήν ετέθη, διότι εκεί που είμαι στην αντιπολίτευση, στη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι και υπάρχει ζήτημα διότι όταν φέρνεις τέτοιους ανθρώπους -μιλάω για τις συμφωνίες εργατών, οι οποίοι έρχονται νόμιμα μεταξύ κρατών- για να εργαστούν πρέπει, όταν φέρνεις νέους ανθρώπους να νοιάζεσαι και για τη σεξουαλικότητα τους.

Αλλιώς υπάρχουν ζητήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να το κάνεις αυτό. Είναι κάτι το οποίο θα το βρεις μπροστά σου. Το έχουμε δει και μακάρι να να λυθεί και να μην το ξαναδούμε. Πρέπει όμως όταν είσαι και εκεί και θέλεις να κυβερνήσεις, να τα σκέφτεσαι όλα.

Οι θέσεις των υποψηφίων για την οικονομία

Τις απόψεις για την οικονομική πολιτική κατέθεσαν ξεκινώντας το debate οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Απόστολος Γκλέτσος είπε: «Δεν θα ψηφίζαμε καθόλου τον προϋπολογισμό με δική μου προεδρία γιατί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων είναι σε απόκλιση από την Ευρώπη και ο ελληνικός λαός είναι σε μεγάλη φτώχεια, σε αντίθεση με τα καρτέλ που αυξάνουν τα κέρδη τους». Ακολούθως εξήγησε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε με προίκα 37 δις από την κυβέρνηση Τσίπρα και ρυθμισμένο το χρέος, 30 δις από το Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και με μεγάλο ζητούμενο να κάνει σύγκλιση με την Ευρώπη. Σήμερα είμαστε στην 26η θέση στην Ευρώπη. Υπάρχει απόκλιση».

Ο Παύλος Πολάκης είπε: «Πρέπει να επιστρέψει ο 13ος μισθός και η 13η σύνταξη από φέτος και αυτό το επιτρέπουν τα πλεονάσματα. Είμαι της γραμμής της οικονομικής ανάπτυξης για να μειώσουμε το χρέος. Φυσικά το λέω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».

Για την παλαιότερη κριτική του στα πλεονάσματα της κυβέρνησης Τσίπρα είπε: «Είχα πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές των μικρομεσαίων. H υποχρέωση μας ήταν να έχουμε ένα μαξιλάρι 16 δις και εφόσον ξέραμε ότι έχουμε φθάσει τα 30 δις απόθεμα, έπρεπε να πούμε στοπ και να το επιπλέον να επιστρέψει στην αγορά και στις κοινωνικές ομάδες. Το μνημόνιο Σαμαρά Βενιζέλου κόστισε 65 δις ενώ το δικό μας 6 δις».

Ερώτηση στον Παύλο Πολάκη απηύθυνε ο Νικόλας Φαραντούρης ρωτώντας ποιο είναι το σχέδιο για την πάταξη του καρτέλ. Η απάντηση του Παύλου Πολάκη ήταν: «Επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας υπό δημόσιο έλεγχο. Επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στο δημόσιο. Το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ αν δεν επιστρέψει δεν σπάει το καρτέλ με την Μότο Όιλ. Αν δεν πάρουμε το 51% της ΔΕΗ πίσω, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα καρτέλ στην ενεργεία. Αλλιώς θα ταΐζονται οι 80 οικογένειες που ταΐζει ο Μητσοτάκης. Η ανάκτηση της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα προκύψει από την αξιοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου».

Ο Σωκράτης Φάμελλος είπε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα για να καλύψουν την ακρίβεια. Η αισχοκέρδεια κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 900 εκ. Η αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ φτάνει τα 3 δις. Υπάρχει αισχροκέρδεια της αγοράς και αισχροκέρδεια της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. 20 δις έφυγαν την τελευταία τριετία από την κοινωνία. Έχουμε έκρηξη τιμών στην στέγη στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ οι μισθοί είναι καθηλωμένοι, επηρεάζοντας το δημογραφικό. Χρειάζεται δημόσια πολιτική για τη στέγη και να κατέβει και το κόστος. Πολιτική για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να ενισχυθούν και επιδοματική πολιτική και 10.000 σπίτια το χρόνο».

Σε ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη γιατί δεν έθεσε το θέμα των τραπεζών όσο ήταν πρόεδρος της Κ.Ο. απάντησε: «Ως πρόεδρος επέλεξα να ανεβάσω το θέμα των κερδών των τραπεζών που δεν φέρνουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Εκτός από την φορολόγηση των τραπεζών θα πρότεινα ταμείο εγγυοδοσίας για την στέγη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βάλει φόρους θέλει να επιστρέψουν τα υπερκέρδη στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα».

Σε ερώτηση του Παύλου Πολάκη για τη επιστροφή των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ στο δημόσιο είπε: “Έχουμε καταθέσει ήδη επί Τσίπρα τετραπλή πρόταση για δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ και ανώτατο ποσοστό κέρδους».

Σε ερώτηση για το αν ο Νικόλας Φαραντούρης θα ευνοήσει την συνεργασία επιχειρήσεων και Πανεπιστημίων, αφού ξεκαθάρισε ότι «η πρότασή του δεν έχει καμία σχέση με το business friendly κόμμα που προτείνει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ότι «κατέθεσε ένα αναλυτικό πλάνο για την διάσωση της Αυγής και του Κόκκινου που περιλαμβάνει και την συμμετοχή των ιδιωτών που συζητούν και οι εργαζόμενοι. Δεν δαιμονοποιώ τίποτε αλλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο». Σημείωσε ακόμη ότι «Επιβραβεύω την πραγματική αριστεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ κατά της αριστείας ήταν κατά την προσχηματικής αριστείας».

Οι θέσεις των υποψηφίων για την κλιματική κρίση

Τις θέσεις τους για την κλιματική κρίση ανέπτυξαν οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την σχετική, δεύτερη κατά σειρά ενότητα της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ.

«Πρέπει καταρχήν να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και να πάρουμε μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε σε μία εποχή μετάβασης όπου η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνά την ανοχή του παγκόσμιου συστήματος και αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση, ρύπανση πολλών μορφών και μεγάλη κατάργηση της βιοποικιλότητας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, το διαδίκτυο, την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Δεν κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε ο Παύλος Πολάκης ως προς το τι πρέπει να γίνει για τη διαχείριση κρίσεων ακραίων καιρικών φαινομένων. «Απαιτούνται αντιπλημμυρικά έργα παντού, εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος κι απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν στράφηκε, ακόμα περιμένουμε. Ακόμα δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά από τον Ιανό…».

Ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το Μάτι, σχολίασε:

«Ο κύριος Κασσελάκης επειδή έχει πάρει την κατηφόρα και ξεφουσκώνει, αρχίζει και χρησιμοποιεί επιχειρήματα από το δεύτερο υπόγειο της Ομάδας Αλήθειας..». «Τι κάναμε; Κρύβαμε νεκρούς στο Μάτι; Γιατί να τους κρύψουμε; Για ποιο λόγο, για να πετύχουμε τι; Αυτά ήταν η τοξική προπαγάνδα της Ν.Δ.».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των ερευνών υδρογονανθράκων και αν θα αντιτασσόταν αν βρεθεί ένα πλούσιο κοίτασμα νότια της Κρήτης, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για νέα οικόπεδα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει μιλήσει ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. «Δεν υπάρχει προοπτική αυτή στιγμή για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα. Γιατί η βιωσιμότητα που απειλείται, είναι των πολιτών, από τις πλημμύρες και την ξηρασία». Στην ερώτηση αν πρόκειται να αντιταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της εξόρυξης, είπε: «Αυτό το έχουμε πει και το έχουμε αποφασίσει, ακριβώς γιατί υπάρχει το συμφέρον της χώρας μας και δεύτερον διότι αυτό θα εξαρτηθεί και από την βιωσιμότητα του αποτελέσματος των ερευνών. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και η προσωπική δική μου να έχω μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα, δεν είναι μόδα, δεν είναι γιατι πουλάει, γιατί είναι μοντέρνο – έχει να κάνει με τη ζωή».

Σχετικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, ο Νικόλας Φαραντούρης είπε ότι στο Στρασβούργο την προηγούμενη βδομάδα, έκανε μία παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και έχει ζητήσει δύο πράγματα «που έχουν ήδη γίνει κατ’ αρχήν δεκτά: Πρώτον, συντονισμό και εναρμόνιση των εθνικών μηχανισμών πολιτικής προστασίας των 27 κρατών μελών. Αυτό, το ζήτησα για να αντισταθμίσουν την ανεπάρκεια της ελληνικής κυβέρνησης, τέσσερα χρόνια τώρα, να διαχειριστεί τα στοιχειώδη…. Δεύτερον οραματίζομαι ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, που θα δίνει έμφαση στην περιφέρεια και στα περιφερειακά προγράμματα και στα περιφερειακά σχέδια. Δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να συντονίζεται από το κέντρο επιχειρήσεων στην Αθήνα, που δεν ξέρει τι του γίνεται». Πρόσθεσε ότι η εναρμόνιση συνεπάγεται χρήματα και χρηματοδοτικά πρωτόκολλα από την Ευρώπη, αλλά και καλύτερο συντονισμό στην χώρα, και οικονομικά, και θεσμικά, και διοικητικά. Σε άλλη ερώτηση για πιθανές επενδύσεις αιολικών πάρκων, τόνισε ότι «ακούμε επένδυση εδώ και τέσσερα χρόνια και επενδύσεις δε βλέπουμε. Προτού προχωρήσουμε οποιαδήποτε επένδυση στις ΑΠΕ, θέλω ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Αν δεν ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Ελλάδα, οποιαδήποτε επένδυση κατά τη γνώμη μου είναι εν κενώ».

Σε ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Πολάκης προς τον κ. Φαραντούρη για τις ανεμογεννήτριες και αν συμφωνεί να ακυρωθούν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει στροφή της χρηματοδότησης σε δήμους και ενεργειακές κοινότητες, είπε ότι έθεσε ερώτηση πριν από 20 μέρες στο Ευρωκοινοβούλιο για «την αβελτηρία της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα και προς τα κάτω, και η κατεύθυνση όλων των χρημάτων να είναι σε μια δράκα επιχειρήσεων».

«Υπερασπίζομαι την ενέργεια και τις ενεργειακές κοινότητες και υπενθυμίζω σε όλο τον κόσμο ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεσπίστηκε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες. Λυπάμαι που μετά από το 2019, αυτά όλα υποχώρησαν και πρέπει να επανέλθει στιβαρά η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστάρης σε μορφές ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης. Δε νοείται καμιά επένδυση αν δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, γιατί αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα Ελντοράντο: Όποιος θέλει βάζει όπου θέλει, τι;».

«Η πυρκαγιά δεν σβήνεται τη στιγμή που έχουμε το φαινόμενο, η πυρκαγιά σβήνεται έναν-δύο χειμώνες πριν», τόνισε ο Απ. Γκλέτσος σχετικά με τη διαχείριση των καιρικών φαινομένων, εξηγώντας ότι ως κράτος, πρέπει να έχεις μεριμνήσει εγκαίρως για προληπτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα.

Οι θέσεις των υποψηφίων για την εξωτερική πολιτική

Για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τοποθετήθηκαν οι τέσσερις υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη ενότητα του debate.

Ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας σε ερώτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά της καταλόγισε « κρυφή διπλωματία » και « λανθασμένες κινήσεις » όπως του « προκεχωρημένο φυλακίου » και του « δεδομένου εταίρου », επισημαίνοντας πως κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η εξωτερική πολιτική ήταν « δυναμική » με « ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές » και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της χώρας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, σχολίασε πως η εσωτερική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά οφείλεται σε « λάθος » Κυριάκου Μητσοτάκη που « ακολούθησε τη γραμμή Σαμαρά » και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί την « εθνική γραμμή » και ασκεί « θετική » αντιπολίτευση και κάλεσε την κυβέρνηση να « προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας ».

Σχετικά με τη στάση της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ο Νίκος Φαραντούρης κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι « δεν έχει κάνει το καθήκον της εδώ και τέσσερα χρόνια » και τόνισε πως αυτή η « ολιγωρία » επηρεάζει γενικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες. Όπως είπε, η κυβέρνηση « δεν έχει καταστήσει τα ζητήματα αυτά ευρωπαϊκά » και αυτό ισοδυναμεί με « γκολ από τα αποδυτήρια ». Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση « αναντιστοιχία δηλώσεων και πράξεων », σχολιάζοντας πως το ίδιο το κόμμα της ΝΔ « έχει σαμποτάρει » τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν προτιμότερο να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ομάδα των Σοσιαλιστών, εισηγήθηκε την διοργάνωση ενός καταστατικού συνεδρίου προκειμένου να ερωτηθούν οι σύνεδροι, καθώς το θέμα σχετίζεται με το « χαρακτήρα » που θέλει να έχει το κόμμα στο μέλλον.

Για το μεταναστευτικό ζήτημα κλήθηκε να τοποθετηθεί ο Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος τόνισε πως πρέπει η διαχείριση του να είναι « ευρωπαϊκή » και « ανθρωπιστική ». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι όταν έρχονται μετανάστες νόμιμα για εργασία βάσει διμερών συμφωνιών, το κράτος πρέπει να μεριμνά και για τη « σεξουαλικότητα » τους, προκειμένου να μην προκύπτουν « άλλα ζητήματα ».

Σχετικά με τη θέση που έχει πάρει η Ελλάδα στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Παύλος Πολάκης καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή, ωστόσο, τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να παίξει « διαμεσολαβητικό ρόλο » για την επίλυση της σύγκρουσης και να μην γίνει « μέρος του προβλήματος » στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία και « διασπώντας ιστορικούς δεσμούς ». Με τον ίδιο τρόπο σχολίασε και την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως η κυβέρνηση τάχθηκε εξ ολοκλήρου υπέρ του Ισραήλ, την ώρα που η αντίδραση του έχει « ξεπεράσει προ πολλού τη νόμιμη άμυνα ». Σημείωσε, δε, ότι θα έπρεπε η Ελλάδα αν έχει αξιοποιήσει τις « τριμερείς συνεργασίες ».

Οι θέσεις των υποψηφίων για την θεματική ενότητα «Κοινωνικό κράτος/Κόμμα-οργάνωση»

Τις θέσεις τους για το Κοινωνικό κράτος/Κόμμα-οργάνωση, μία από τις τέσσερις θεματικές ενότητες της αναμέτρησής τους, ανέπτυξαν κατά το debate, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.

Νίκος Φαραντούρης

Ερώτηση: Αν και το αναφέρατε νωρίτερα και είπαμε θα επανέλθουμε. Κύριε Φαραντούρη, θέλω να σταθώ στους εργαζόμενους, τους απλήρωτους εργαζόμενους στο «Κόκκινο» και την «Αυγή». Είπατε ότι συναντηθήκατε μαζί τους την προηγούμενη εβδομάδα και τους καταθέσατε το πλάνο σας. Είναι πέντε μήνες απλήρωτοι. Κύριε Φαραντούρη, τώρα καταθέσατε το πλάνο; Τώρα συνειδητοποιήσατε ότι πρέπει κάτι να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους;

Απάντηση: «Συμπάσχω με απλήρωτους εργαζόμενους και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με το ζήτημα του «Κόκκινου» και της «Αυγής». Πριν από δύο μήνες είχα βγει στον αέρα στο Κόκκινο και είχα μιλήσει για το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχω στο μυαλό μου.

Με βάση αυτά που γνωρίζω, αυτά που έχω εφαρμόσει στο παρελθόν ως δικηγόρος και πανεπιστημιακός και με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες για τη διάσωση και την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και γενικότερα την εμπειρία που έχω από τέτοια πράγματα.

Στην πράξη αυτό έγινε πριν από δυόμισι μήνες, πριν ακόμα θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Συναντήθηκα όμως και την προηγούμενη εβδομάδα, διότι θεωρώ ότι είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση ενός υποψήφιου προέδρου να συναντηθεί με τη δυνατή φωνή δύο μέσων που τιμούν και κοσμούν τον πλουραλισμό και την ενημέρωση.

Και σας θυμίζω ότι διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει και πολλούς συμμάχους σε αυτή την άσκηση.

Όταν λοιπόν το Κόκκινο και η Αυγή είναι το μέσο στο οποίο μπορεί να ακουστεί καθαρά η φωνή των δημοκρατών προοδευτικών πολιτών και του κόμματός μας, είναι τουλάχιστον αμαρτία να σιωπά και να μην μπορεί να εκφραστεί.

Το σχέδιό μου βασίζεται όχι σε άλλα λόγια, ν αγαπιόμαστε, αλλά σε συγκεκριμένους άξονες. Τους πρότεινα μια εταιρεία συμμετοχών, υπό την οποία θα μπει το Κόκκινο και η Αυγή. Πρότεινα επίσης το Κόκκινο να πάρει μια οικολογική διάσταση, ώστε να τύχει χρηματοδότησης πλουσιοπάροχη που μπορεί να έρθει από την Ευρώπη. Πρότεινα ενεργειακή κοινότητα, κάτω από την εταιρεία αυτή και άλλα πράγματα που συνδέονται τόσο με την ενημέρωση όσο και τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ».

Follow up ερώτηση για «Κόκκινο« και «Αυγή»

Ερώτηση: Οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και στην «Αυγή» καταγγέλλουν ότι αυτή τη φωνή δεν την ακούτε. Όχι εσείς προσωπικά, η Πολιτική Γραμματεία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο καιρό προσπαθεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, μαζί σας και δυστυχώς, όπως λένε οι ίδιοι, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Και βάζουν το ερώτημα είναι αστείες οι αναφορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό του χειμαζόμενου λαού, όταν εδώ και 5 μήνες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι ζητούν να γίνουν δεκτοί και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, το ερώτημα το θέτουν οι ίδιοι.

Απάντηση: Το πάω λίγο πιο πέρα να ακούμε και οφείλουμε να την ακούμε. Και πραγματικά λυπούμαι που αφήσαμε ή κάποιοι τέλος πάντων να φτάσει εκεί ο ραδιοσταθμός και η εφημερίδα, η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς.

Τέλος πάντων, δεν διαχειρίστηκα προσωπικά τα ζητήματα αυτά, αλλά με ενδιαφέρει, όχι να βγάλω την ουρά μου απ’ έξω και να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα.

Διότι το πιο εύκολο που θα μπορούσα να κάνω είναι να σιωπήσω και να μην εμπλακώ, από τη στιγμή που δεν ήμουν μέρος του προβλήματος, ούτε διοίκησαν το σταθμό, ούτε πήρα κάποιες αποφάσεις, ούτε εν πάση περιπτώσει υπήρξα μέλος κάποιας διοικητικής ομάδας που διαχειρίστηκε τα οικονομικά, τις αμοιβές, τέλος πάντων, διαχρονικά τα κακώς κείμενα, τα οποία βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια.

Εγώ ένα πράγμα θέλω να εξασφαλίσουμε, αφενός τις θέσεις εργασίας και αφετέρου τον πλουραλισμό.

Και δεν νοείται αυτή τη στιγμή ένας ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βγει μπροστά με ορμή και αυτοπεποίθηση και να μην έχει δύο ιστορικά μέσα να βασίζεται για να μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του και τις πολιτικές του θέσεις».

Σωκράτης Φάμελλος

Ερώτηση: Στη διάρκεια των 10 μηνών που εσείς ήσασταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, είχατε, αντιλαμβάνομαι, στενή συνεργασία με τον κύριο Κασσελάκη, διαφωνήσετε σε κάποιο νομοσχέδιο ή σε κάποια κοινοβουλευτική δράση μαζί του; Πότε συνειδητοποιήσατε ότι δεν κάνει για αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: «Νομίζω ότι όταν συσσωρεύτηκαν σοβαρά πολιτικά προβλήματα, τα οποία οδηγούσαν στη συρρίκνωση και στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο εγώ αλλά όλα σχεδόν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλειοψηφία τους άρχισαν να ανησυχούν γιατί κανείς δεν θέλει να βλέπει το κόμμα μας να είναι σε μια δύσκολη στιγμή, όχι απλά συρρίκνωσης και απαξίωσης.

Θέλω όμως να σας πω ότι έβαλα και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αρκετές φορές και τον Φεβρουάριο, αλλά ιδιαίτερα τον Μάιο που κάναμε δύο συνεδριάσεις.Πρέπει να σας πω όμως ότι τα όργανα αυτά δεν συνεδρίαζαν πολύ συχνά, αλλά εγώ έβαλα στα όργανα την αντίθεσή μου με συγκεκριμένα προβλήματα, όπως παραδείγματος χάρη το ότι δεν υλοποιήθηκε απόφαση του συνεδρίου, όταν δηλαδή υπήρχε μια λανθασμένη εξέλιξη στο συνέδριο που εγώ διαφώνησα και ζήτησα να συνεχίσουμε ενωμένοι για να πάμε στη μάχη των ευρωεκλογών.

Αυτή η απόφαση για να συνεχίσουμε ενωμένοι και πιο συλλογική δεν εφαρμόστηκε. Αυτή η διαφωνία κατατέθηκε και στον ίδιο τον Πρόεδρο ιδιωτικά, σε περιορισμένες βέβαια συζητήσεις, αλλά κατατέθηκε και στα όργανα ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή που έγινε τον Ιούλιο που δυστυχώς είχα covid και δεν πήγα. Έστειλα έγγραφη τοποθέτηση ότι σε ανώτατο επίπεδο δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του συνεδρίου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τυπικό. Είναι ουσιαστικό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν και απαξιωνόταν με πάρα πολλά πολιτικά λάθη, που θα έλεγα εγώ ότι κορυφώθηκαν μετά τις ευρωεκλογές. Τότε που άνοιξε συζήτηση για τα μαύρα ταμεία ή η παράλογη αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα πολλά προβλήματα με τη διαγραφή του Παύλου, χωρίς να ζητηθεί στην πολιτική Γραμματεία με την Αθηνά, τη Λινού, με τον Όθωνα Ηλιόπουλο.

Έβαλα εγώ ζήτημα να υπάρχει προσφυγή στη βάση όχι μόνο εγώ. Το έβαλαν και άλλοι σύντροφοι χωρίς μομφή. Ήταν μια πολιτική αντίθεση για να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παύλος Πολάκης

Ερώτηση: Δεν υπάρχαν μαύρα ταμεία στο ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Προφανώς και δεν υπήρχαν μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που σίγουρα υπήρχε ήταν ένα ψεύτικο πόθεν έσχες του κ. Κασσελακη.

Ο κ. Πολάκης δείχνει το πόθεν έσχες, το πραγματικό κατ’αυτόν του κ. Κασσελάκη και λέει: «Αυτές εδώ οι εταιρείες από κάτω ήταν αυτές οι οποίες θα έπρεπε να έχει δηλώσει και δεν της δήλωσε με το πόθεν έσχες που κατέθεσε, φαντάζεστε έναν ηγέτη κόμματος της αριστεράς να φαίνεται ότι είναι διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες που είναι στο φορολογικό πάρα παράδεισο των νησιών Μάρσαλ;

Αν το ξέραμε αυτό θεωρείτε ότι θα αφήναμε τον κ. Κασσελάκη να είναι πρόεδρος; Εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και το λάθος που έκανα, πίστεψε με. Πίστεψα και εγώ έναν άνθρωπο που ήρθε λέγοντάς μας ότι προσέγγισε το ΣΥΡΙΖΑ επειδή την οικογένειά του, την χτύπησε το παραδικαστικό κύκλωμ, που ήταν βέβαια ένα τεράστιο ψέμα. Ο πατέρας του το παραδέχτηκε πρόσφατα που είπε με την λιβεριανή εταιρεία όπου είναι μέτοχος ο ο ίδιος και η σύζυγός του.

Follow up ερώτηση: Γιατί δεν ψάξατε νωρίτερα το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη; Περάσανε πολύ μήνες.

Απάντηση: Ο λόγος που έψαξα, ο λόγος που με έκανε να αλλάξω άποψη σε σχέση με το αν θα κατέβει υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης ήταν η τρομερή δήλωση του πατέρα του, ότι ναι, χρωστάω 4 εκατομμύρια αλλά αυτά είναι σε μία λιβεριανή εταιρεία, μόνο που σε αυτή την εταιρεία είναι αυτός και η σύζυγός του μέτοχοι.

Προφανώς θα έπρεπε να έχει ψαχτεί και τότε που κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής αλλά δυστυχώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους που μας τον γνώρισαν και ήταν και μέσα στον τομέα διαφάνειας. Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπερήφανος γιατί διαχειρίστηκε τέσσερα χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να κλέψει 0,50 € και εγώ στο υπουργείο μπορεί να μιλάω 2 ώρες για αυτά τα πράγματα και είμαστε απόλυτα υπερήφανοι για ότι περάσαμε δίπλα από ποταμούς χρήματος και δεν απλώσαμε το χέρι μας, ενώ άλλοι το άπλωσαν.

Απόστολος Γκλέτσος

Ερώτηση: Θεωρείτε πως τα όσα έγιναν στον ΣΥΡΙΖΑ πριν από δύο βδομάδες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δύο κατηγορίες συνέδρων στον χώρο και αδυναμίας πρόσβασης για έναν αριθμό εκλεγμένων συνέδρων, είναι ενδεικτικό του πως θα λειτουργεί το κόμμα την επόμενη μέρα;

Απάντηση: Ήταν ένα συνέδριο όπου ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διάλεξε με τον προσφιλή του τρόπο να φέρει ανθρώπους έξω από το συνέδριο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Έφερε πολλούς. Η αλήθεια είναι ότι έφερε πάρα πολλούς. Ήταν τα πέριξ του συνεδρίου. Όλοι οι παράδρομοι γεμάτοι από λεωφορεία. Έφερε πολλούς.

Αλλά αυτό δημιούργησε στην πόρτα μια στεναχώρια. Αυτό είναι αλήθεια. Από κει και πέρα όμως, το συνέδριο έγινε κατά πως έπρεπε να γίνει. Αυτό το πιστοποιούν οι παρατηρητές δημοσιογράφοι. Το συνέδριο έγινε όπως έπρεπε να γίνει.

Ο ίδιος ο έκπτωτος δεν μας έκανε την τιμή να έρχεται μέχρι έξω, αλλά δεν μπήκε μέσα. Δεν είχαμε καμία μομφή επί του προεδρείου ή επί της διαδικασίας. Τίποτα απολύτως. Και το συνέδριο έληξε κανονικά, όπως έπρεπε να λήξει. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι άλλο, τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε για να του κάνουμε το χατίρι. Δεν ξέρω πραγματικά – δεν καταλαβαίνω όλα αυτά που περιδιαβαίνει τις τηλεοράσεις και εξακολουθεί να λέει. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω.

Follow up ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε ο κύριος Κασσελάκης από αυτή τη διαδικασία (σ.σ. του συνεδρίου) είναι ίσως και μια ομολογία ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανείς που θα τον κερδίσει;

Απάντηση: Μα όχι βέβαια. Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει ένα καταστατικό που οφείλουμε να το σεβόμαστε. Ο κύριος Κασσελάκης αποκλείστηκε επειδή ο ίδιος ήθελε να αποκλειστεί – όταν παίρνει το καταστατικό και το κάνει πατσαβούρα και το πετάει κάτω και το πατάει και περιδιαβαίνει κάθε μέρα τα κανάλια και μιλάει με τον τρόπο που μιλάει για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του… Μιλάει για μαύρα ταμεία όντας πρόεδρος σε ένα κόμμα, μιλάει για μαύρα ταμεία.. Λέει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ότι είναι κουκουλοφόροι και λέει ένα σωρό άλλα πράγματα.

Δεν παράγει έντεκα μήνες, ούτε μια στιγμή πολιτική, και περιδιαβαίνει τα κανάλια και λέει αυτά που έλεγε χωρίς να λέει κουβέντα για πολιτική, ο κύριος Κασελάκης ήθελε να φύγει. Ήθελε να φύγει και από εδώ και πέρα θα δείτε ότι θα δικαιώνει κάθε μέρα αυτά που είπε η Κεντρική Επιτροπή για εκείνον, και τον έθεσε εκτός κόμματος, ως έκπτωτο.

Ερώτηση Πολάκη σε Γκλέτσο για την τοπική αυτοδιοίκηση

Ερώτηση: «Επειδή έχεις μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω διατυπώσει μία μεγάλη ρύθμιση μεταφορά αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Απάντηση: «Συμφωνώ. Να σταματήσει η διάχυση των ευθυνών που δεν ξέρουμε ποιος έχει και από ποιον θα ζητήσουμε ευθύνη όταν γίνονται μεγάλες ζημιές. Να έρθουν τα οικονομικά εργαλεία για να μπορέσει η τοπική αυτοδιοίκηση για να δώσει έργο. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή τι είναι έτσι όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ερώτηση Γκλέτσου σε Παύλο Πολάκη για την Yγεία

«Θα συνεχίσουμε αυτό που κάναμε και την πρώτη φορά. Πήραμε νοσοκομεία που χρώσταγαν 735 εκατ. και παραδώσαμε νοσοκομεία με 300 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα. Δεν έχει ξαναγίνει στην ελληνική ιστορία. 11.000 προσωπικό».

Ερώτηση Φάμελλου σε Πολάκη για το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια

«Δεν θα έκανα το εγκληματικό κομματικό λάθος που έκανε ο κ. Κασσελάκης να βάλει κομματική πειθαρχία. Επιμένω ότι είχα απόλυτο δίκιο. Δεν μπορώ να δεχθώ την τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητέρας και στα ομόφυλα και στα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Είναι εμπόριο. Στυγνό εμπόριο».

Το όραμα κάθε υποψηφίου για την επόμενη μέρα του κόμματος

Το όραμά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ «ξεδίπλωσε» ο κάθε ένας από τους 4 υποψηφίους για την Προεδρία του κόμματος την προσεχή Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του debate που μεταδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης (20/11) από το ΕΡΤNews, το ERTFLIX και το ertnews.gr.

Νίκος Φαραντούρης

«Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που κυβέρνησε πρόσφατα τη χώρα. Ένα κόμμα που μέσα στη λαίλαπα του μνημονίου κράτησε όρθια τη χώρα. Ένα κόμμα που ξέρει τι σημαίνει εξωτερική πολιτική και όχι να δώσουμε τα χρήματα κάτω από το τραπέζι, με δραστήρια κυβερνητική παρουσία στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη.

Ένα κόμμα το οποίο σήμερα κλονίζεται από τα εσωτερικά του, εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν θέλω να το παχύνω, δεν θα έλεγα κόμμα φιλόξενο. Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα του 5, 6, 7, 8% στο οποίο θα υπάρχουν εσωτερικές διευθετήσεις, ανακατατάξεις.

Δεν με ενδιαφέρει ένα κόμμα που δεν είναι της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο στις γειτονιές, στα καφενεία, στην ελληνική κοινωνία. Προοδευτική διακυβέρνηση.

Και αν δεν το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος μπορεί να το κάνει; Δεν ξεπήδησε και τίποτα ελπιδοφόρο, τώρα που ταυτιζόμαστε από τις εσωτερικές μας διαδικασίες και τις αντιφάσεις του πατριωτικού χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει μια ιστορική και κοινωνική υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα. Δήλωσα αυτό διότι ο εχθρός είναι πάντοτε ήταν το δικό σου. Υποστήριζα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και όταν τα κακώς κείμενα φτάνουν να ξεχειλίζουν, έχω υποχρέωση να τα επισημαίνω. Εγώ δεν υπήρξα κανενός, ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό θεωρώ ότι πιστεύω ότι μπορώ να είμαι η λύση για την επόμενη ημέρα».

Σωκράτης Φάμελλος

Πιστεύω βαθιά στην αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ένα κόμμα το οποίο να έχει τις αριστερές ιδέες μέσα του, τις αξίες και τους αγώνες μέσα σαν πλούσια παρακαταθήκη. Ένα κόμμα το οποίο να είναι μαζικό, να είναι λαϊκό, να είναι συγκροτημένο και να μπορεί να έχει προοπτική, να είναι και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να δίνει μια προοπτική κυβερνητική.

Και χρειαζόμαστε ένα σοβαρό και συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να αποτελέσουμε και τον πυλώνα μιας προοδευτικής απάντησης για την κοινωνία.Θέλει να δώσουμε λύσεις. Για να γίνει λοιπόν αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πολύ γρήγορα ένα σοβαρό, συγκροτημένο κόμμα.

Την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε η πρώτη απόφαση για αλλαγή σελίδας. Την Κυριακή πρέπει να πατήσουμε το μπουτόν του Restart. Να ξεκινήσουμε ξανά και σε αυτό το κάλεσμα νομίζω δεν περισσεύει κανείς.Πρέπει να καλέσουμε και όσους απογοητεύσαμε και όσους και όσες αποστρατεύτηκαν. Γιατί είναι γεγονός ότι συνέβηκαν πολλά γεγονότα.

Υπήρξαν λάθη και ελλείψεις και πρέπει και όλοι μαζί να πούμε ότι θα κάνουμε την αυτοκριτική μας και θα κάνουμε έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ, έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα είναι πολύ πιο δυνατός και θα στείλει και μια απάντηση την άλλη Κυριακή και στα σχέδια που υπάρχουν, που εξυπηρετούν και τη διαπλοκή και τον κύριο Μητσοτάκη, να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ δυνατός, αξιόπιστος και αξιωματική αντιπολίτευση.

Άρα η επόμενη Κυριακή είναι ένα κάλεσμα, ένα κάλεσμα δημοκρατίας. Να έχει η χώρα μας προοπτική και να έχει ένα δυνατό ΣΥΡΙΖΑ που να την υποστηρίξει, να κάνει πολιτική για την κοινωνία.

Να επιστρέψουμε στην πολιτική. Μια επιστροφή στην πολιτική συζήτηση, η οποία θα υλοποιεί και τα όνειρα των Ελλήνων, να μην φεύγουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Αυτό που με έμαθε εμένα η δική μου οικογένεια να δουλεύω με τιμιότητα και δικαιοσύνη, να το κάνουμε πράξη για όλη την Ελλάδα. Να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην πραγματική κοινωνική ανάγκη. Γιατί σήμερα δουλεύουν δέκα εκατομμύρια Έλληνες για να πλουτίζουν οι λίγοι, και αυτό είναι άδικο.

Παύλος Πολάκης

Το δικό μου όραμα, αυτό που έχω στην καρδιά και την ψυχή μου είναι αυτό που ασπάστηκα στην ηλικία 18 με 24 χρονών όταν επέλεξα το αξιακό στρατόπεδο της αριστεράς. Δηλαδή μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το βασίλειο της ελευθερίας που λέγαμε, της κοινωνίας, των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών και των ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων, αυτό που τώρα, στο σήμερα συμπυκνώνεται στο πρόγραμμα της έντιμης Ελλάδας που είναι το αίτημα των καιρών.

Πρέπει να στραφούμε στην ανάγκη των ανθρώπων, να ελπίζει ο φτωχός, να σωθεί ο μικρομεσαίος από το σχέδιο Πισσαρίδη, να ξαναβρεί χαρά ο συνταξιούχος για να μπορεί να πάρει ένα δώρο στο εγγόνι του και όχι να μην μπορεί πληρώσει τα φάρμακα του, να βρει δύναμη και στήριξη ο αγρότης και να μην πουλά τα προϊόντα του 9€ και στο σουπερμάρκετ να φτάνει τα 25 ευρώ, να ονειρευτούν ξανά οι νέοι και να μη φεύγουν από τη χώρα, να σπάσει το μπλόκο των τραπεζών τον funds, των κερδοσκόπων, που εμποδίζουν την ζωή χιλιάδων Ελλήνων να έχουμε μία σωστή και γρήγορη δικαιοσύνη απαλλαγμένη από πολιτικές παρεμβάσεις, που να μην αρχειοθετεί τα αδιευκρίνιστα, να προστατεύσουμε την πατρίδα, να γυρίσουν τα κλεμμένα στο λαό και να αποκτήσουμε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό το όραμα εκφωνώ προς Ελληνίδες και τους Έλληνες, όλους εκτός από φασίστες και διεφθαρμένους. Για να γίνουν αυτά απαιτείται σύγκρουση με την διαπλοκή. Το θέλω, το πιστεύω ,το μπορώ και σαν γιατρός και σαν υπουργός και έδειξα ότι μπορών να πάρω κρίσιμες αποφάσεις και υπό πίεση και προπαντός να τις εφαρμόσω.

Απόστολος Γκλέτσος

Η Αριστερά υπάρχει για δύο λόγους: Καταρχήν για να μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κάθε αδύναμο και δεν μπορεί να έχει ένα αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης. Επίσης να δίνει δύναμη και ελπίδες σε όποιους έχουν όνειρα και φιλοδοξίες.

(Η Αριστερά υπάρχει για) να μην αφήνει ταξικές διαφορές να τις ταξικές διαφορές, να καταδικάζουν τους ανθρώπους σε μία στασιμότητα. Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά μου, έχει στόχο να συμβάλει στο δυνάμωμα του κόμματος και στο δυνάμωμα των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί, των ανθρώπων του μόχθου και όλων των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών.

Στη ζωή μου έχω μάθει να μπαίνω μπροστά και να είμαι παρών στα δύσκολα. Προέρχομαι από την τοπική αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι αυτό το μοντέλο πρέπει να έρθει και στην πόλη, στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Να ακούμε τους πολίτες και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματά τους. Θα είμαστε μέσα στην κοινωνία, στους δρόμους, στις πλατείες, στους χώρους εργασίας, παντού.

Έτσι όπως ήμασταν στην κρίση, έτσι και μετά. Αυτό πρέπει να το ξανακερδίσουμε γιατί κάπου το χάσαμε. Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος είναι πρώτος μεταξύ ίσων και πρέπει να τρέχει δύο φορές από τους άλλους.

Το κεντρικό μου σύνθημα είναι «Αλλαγή πορείας». Όμως, προς τα αριστερά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη χώρα. Προς τα αριστερά. Με περισσότερο κράτος στη δημόσια ζωή της χώρας. Για ευημερία και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Κάλεσμα στους φίλους του κόμματος απηύθυναν οι 4 υποψήφιοι πρόεδροι κατά την έξοδό τους από την ΕΡΤ

Κάλεσμα στους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες την Κυριακή (24/11) απηύθυναν οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία κατά την έξοδό τους από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά το τέλος του debate.

Σωκράτης Φάμελλος: «Την Κυριακή πρέπει η απάντηση να δοθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να έχουμε μια μεγάλη συμμετοχή»

«Ολοκληρώθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεοπτική συζήτηση. Δεν ήταν τηλεμαχία, ήταν συζήτηση, ήταν διάλογος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέδειξε ότι έχει επιστρέψει στην πολιτική και ότι έχει αλλάξει σελίδα γιατί συζητήσαμε με πραγματικό ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πιστεύω ότι δόθηκαν απαντήσεις και φάνηκαν οι διαφορές», είπε αρχικά ο Σωκράτης Φάμελλος κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

«Αλλά αυτό στο οποίο έχουμε συμφωνήσει όλοι και όλες που αγαπάμε το ΣΥΡΙΖΑ και που αγαπάμε την πατρίδα μας, είναι ότι την Κυριακή πρέπει η απάντηση να δοθεί από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Να έχουμε μια μεγάλη συμμετοχή που να αποδεικνύει όχι μόνο την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την απόφασή μας να κάνουμε κάτι καλύτερο. Να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και να λύσουμε και προβλήματα και λάθη του παρελθόντος. Γιατί δεν υπάρχει κάποιος στο ΣΥΡΙΖΑ και κάποια που να μην έχει στενοχωρηθεί για όλα αυτά που έχουμε ζήσει, αλλά πρέπει να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις, να αναλάβουμε την ευθύνη και αυτό πρακτικά δηλώνει και η δική μου υποψηφιότητα ότι δεν θα αφήσουμε το σπίτι μας. Θα πρέπει να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ξαναχτίσουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ και έναν καλύτερο ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε.

«Και όπως κάποτε ένα μικρό κόμμα κατόρθωσε να έχει την ελπίδα και την αγωνία όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων και να πετύχει πράγματα πάρα πολύ σημαντικά. Νομίζω ότι από την προηγούμενη Παρασκευή έχουμε αποφασίσει να κάνουμε κάτι επίσης πολύ σημαντικό και πολύ ωραίο. Γιατί η πολιτική είναι να κάνεις ωραία πράγματα, είναι να φτιάχνεις πράγματα. Δεν είναι τα γραφεία, η γκρίνια, η σκοτεινιά της μιζέριας και των προσωποκεντρικό αναφορών. Η πολιτική είναι να έχεις τον γιατρό σου, να έχεις τον δάσκαλο σου, να έχεις καλή δουλειά, να έχεις καλούς μισθούς, να μη σκέφτεσαι, να φύγεις από τη χώρα, να μπορείς να παράγεις για το κοινό μέλλον. Αυτή την κοινή προκοπή για μένα σήμαινε πάντα η Αριστερά και αυτό πρέπει να σημαίνει η προοδευτική απάντηση για την Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πολύ και πιστεύω ότι στείλαμε μηνύματα που ενδιαφέρουν όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες», κατέληξε.

Φαραντούρης: «Σας καλώ όλους στην κάλπη την Κυριακή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ανάγκη της βάσης του για να πάει μπροστά».

«Η ανατροπή και η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι άπιαστο όνειρο. Αρκεί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την Κυριακή να κοιτάξουν μπροστά, να κοιτάξουν με αυτοπεποίθηση, να εμπνευστούν από το καινούργιο που έρχεται. Να αφήσουν στην άκρη τους διαξιφισμούς, την εσωστρέφεια, την τοξικότητα», τόνισε αρχικά κατά την έξοδό από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Νίκος Φαραντούρης.

«Να ανακτήσουμε το κύρος μας στην Ευρώπη και στη χώρα. Να κερδίσουμε τον σεβασμό του αντιπάλου και την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων, των δημοκρατών και των δημοκρατισσών της χώρας. Σας καλώ λοιπόν όλους στην κάλπη την Κυριακή, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει την ανάγκη της βάσης του για να πάει μπροστά. Και η βάση ενωμένη πρέπει να δείξει τον δρόμο. Καλή αντάμωση στις κάλπες. Καλούς αγώνες», προσέθεσε.

Πολάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ την Κυριακή, θα δυναμώσει και θα βάλει πλώρη για μια αποτελεσματική και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση»

«Λοιπόν, καταρχήν να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΕΡΤ για την εξαιρετική διοργάνωση του ντιμπέιτ της τηλεμαχίας. Δείχνει την αξία του δημόσιου πυλώνα ενημέρωσης και το πόσο καλά κάναμε τότε που την ανοίξαμε, όταν την είχε κλείσει το Σαμαράς», είπε αρχικά κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο Παύλος Πολάκης.

«Δεύτερον, να πω ότι σαν ΣΥΡΙΖΑ αποδείξαμε ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε βαθιά πολιτικά, με επιχειρήματα, με αντιπαράθεση σκληρά, αλλά χωρίς τη διχαστικό, το διχαστικό και τοξικό λόγο που μας δηλητηρίασε το τελευταίο διάστημα. Και θεωρώ ότι και η ακροαματικότητα που μαθαίνω ότι ήταν υψηλή δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Θα είναι εδώ την Κυριακή, θα δυναμώσει και θα βάλει πλώρη για μια αποτελεσματική και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και μια κυβερνώσα δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης αύριο. Σας ευχαριστώ πολύ όλους», προσέθεσε.

Γκλέτσος: «Ελπίζω να καταφέραμε να δώσαμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία για το ΣΥΡΙΖΑ και το αύριο»

«Ελπίζω να καταφέραμε να δώσαμε τις απαντήσεις που χρειάζεται η κοινωνία για το ΣΥΡΙΖΑ, για το αύριο, για την κυβέρνηση που ταλαιπωρεί την κοινωνία και για όλα που πρέπει να ξέρει ο Έλληνας. Σας ευχαριστώ. Καληνύχτα», είπε από την πλευρά του ο Απόστολος Γκλέτσος κατά την έξοδό του από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.