Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025 09:57
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Παζάρι» ανάμεσα στις τάσεις για την διαδοχή Τσίπρα -Διαφωνούν σε όλα: Χρόνο εκλογής, πρόσωπα






Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ την επαύριο της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα και της αναζήτησης του διαδόχου του. Οι εσωκομματικές τάσεις διαφωνούν σε… όλα και αναζητείται modus vivendi.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αλέξη Τσίπρα, ότι «παραμερίζει» και παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος – το σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει τόσο στα στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, μόλις 2 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με την παραίτηση Τσίπρα

Στις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν σε όλα: Στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια, στον χρόνο που θα γίνει η διαδοχή, ακόμη και στην διαδικασία αυτή καθαυτή. Το παρασκηνιακό «παζάρι» για να βρεθεί ένα modus vivendi βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με άγνωστο τελικά α θα βρεθεί κοινός τόπος.

Οι… λογαριασμοί (ή κάποιοι από αυτούς) αναμένεται α ξεκαθαρίσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί θα οριστεί λογικά ο οδικός χάρτης της διαδοχής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χωριστεί σε δύο (τουλάχιστον) στρατόπεδα διαφωνώντας στα εξής:

Από τη μια οι «προεδρικοί» προκρίνουν το «διαρκές συνέδριο» που Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει η υπάρχουσα σύνθεση, από τα μέλη του προηγούμενου συνεδρίου. Στον αντίποδα, η «Ομπρέλα» ζητά έκτακτο συνέδριο με νέα σύνθεση (να εκλεγούν από την αρχή οι σύνεδροι) προφανώς ελπίζοντας σε αλλαγή ισορροπιών.

Ιούλιο ή Σεπτέμβριο το συνέδριο;
Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς τον χρόνο των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν.

Οι προεδρικοί θέλουν να γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού προηγηθεί διεξοδική «ζύμωση», ενώ οι της «Ομπρέλας» θέλουν να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, μέσα στον Ιούλιο για να μην σέρνεται μια κατάσταση εσωστρέφειας και να μην χαθεί το momentum. Το παράδοξο είναι ότι προ της παραίτησης Τσίπρας οι συγκεκριμένες τάσεις ζητούσαν… τα ακριβώς αντίστροφα!

Τα πρόσωπα
Φυσικά οι εσωκομματικές φυλές έχουν διαφορές (ακόμη και στο εσωτερικό τους) ως προς το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι προεδρικοί («Κίνηση Μελών») συνεδρίασαν χθες αναζητώντας μια υποψηφιότητα που να εκφράζει όλους. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι φανερές προσώρας καθώς δεν καταλήγουν σε έναν υποψήφιο και έχουν «σπάσει σε κομμάτια».

Ένα κομμάτι των προεδρικών προωθεί τον Διονύση Τεμπονέρα, παρά το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής – με ό,τι αυτό συνεπάγεται με την «λειψή» εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή επί μία ολόκληρη τετραετία.

Ένα άλλο κομμάτι στηρίζει την υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου, η οποία θέλει να κάνει come back και να αξιοποιήσει την δεύτερη θέση που κατέκτησε στην Κεντρική Επιτροπή, πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου.

Τέλος, ορισμένοι αρχίζουν να «καλοβλέπουν» μια υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη η οποία, παρότι «προεδρική», διατηρεί διατασική διεισδυτικότητα.

Σήμερα στις 17:00 θα συνεδριάσει διαδικτυακά η «Ομπρέλα» με στόχο να καταλήξει σε αποφάσεις και στη γραμμή που θα ακολουθήσει. Σε πρώτη φάση διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να δεχθούν μη κοινοβουλευτικό υποψήφιο.

Οι 53+ θα αποφασίσουν ίσως σήμερα ποιον θα στηρίξουν για την ηγεσία. Έχουν ήδη προκρίνει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται τα δεδομένα θα αλλάξουν αν η Έφη Αχτσιόγλου ανακοινώσει την υποψηφιότητά της και ο πρώην τσάρος -λογικά– θα παραμερίσει για να περάσει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον οι «πασοκογενείς» -που ανήκουν κυρίως στους προεδρικούς αλλά μέλη του διαχέονται και σε άλλες τάσεις- θέλουν υποψήφιο έναν εκ των Διονύση Τεμπονέρα και Αλέξη Χαρίτση.

Ο Παύλος Πολάκης τέλος, ακούγεται ότι διακαώς επιθυμεί να είναι υποψήφιος, προφανώς για να καταγράψει δυνάμεις, αλλά δεν υποστηρίζεται επισήμως από κάποια τάση.

Τη Δευτέρα το απόγευμα (μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής) ή το αργότερο την Τρίτη θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλέξει τα όργανα.

Για την θέση του γραμματέα, παραμένει φαβορί η Όλγα Γεροβασίλη (η οποία θα ήθελε να προταθεί ομόφωνα). Για τις άλλες θέσεις, αντιπροέδρου Βουλής, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα αξιοποιηθούν πρόσωπα με εμπειρία στη Βουλή: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Ρένα Δούρου, Αλέξης Χαρίτσης, Νίκος Παππάς είναι τα ονόματα που παίζουν.

Πηγή: iefimerida.gr