Μετά τα 16 «λευκά» στην ψηφοφορία για το νέο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή οι βουλευτές που ανήκουν στην τάση «6 συν 6» υπό την Έφη Αχτσιόγλου (Δημητρης Τζανακοπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Νασος Ηλιόπουλος κα), αλλά και τα στελέχη της «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διεμήνυσαν κατά πληροφορίες, στα διερευνητικά τηλεφωνήματα που δέχτηκαν από τα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου πως δεν επιθυμούν την ανάληψη κάποιου κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Έφης Αχτσιόγλου, μετά τη συνάντηση της με τον κ. Κασσελάκη.
Πάντως, από περιβάλλον της Έφης Αχτσιογλου δεν υπάρχει προς στιγμή οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την πρωινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, η οποία εξελήφθη ως «τελεσίγραφο» από άλλα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ηλεκτρίζοντας περαιτέρω την εσωκομματική ατμόσφαιρα.
Οι «νέοι προεδρικοί»
Στην μεγάλη εικόνα, στην «σκιώδη κυβέρνηση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αξιοποιηθεί σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, τόσο από την πρώτη αρχή, όσο και ενόψει των δύο γύρων της εσωκομματικής αναμέτρησης. Συγκεκριμένα, στους νέους «προεδρικούς» εντάσσονται οι:
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών αρμόδια για θέματα διαφάνειας: Ραλλία Χριστίδου
Αν. Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Η «ομάδα Παππά»
Ρόλο στο νέο εσωκομματικό πεδίο λαμβάνουν και οι βουλευτές που υποστήριξαν στον πρώτο γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας τον Νίκο Παππά, αλλά μεταπήδησαν στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη κατά το δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης. Δηλαδή, οι:
Τομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Οι «παλιοί Προεδρικοί»
Παράλληλα, ρόλο ανέλαβαν και βουλευτές που είτε κράτησαν στάση ουδετερότητας στα εσωκομματικά, είτε ανήκαν στους «παλιούς Προεδρικούς», δηλαδή αυτούς που ήταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα:
Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Οι εξαιρέσεις
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη η περίπτωση της βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακής Μάλαμα, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές είχε ταχθεί υπέρ της Έφης Αχτσιόγλου, αλλά ανέλαβε Τομεάρχης Πολιτισμού.
Στην περίπτωση της Βουλευτή Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Νοτοπούλου, αν και η ίδια ψήφισε «λευκό» στην ψηφοφορία για το νέο Προεδρείο, εντούτοις η αντίδραση της είχε να κάνει με συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, για αυτό και ανέλαβε Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής, χαρτοφυλάκιο που αναβαθμίστηκε για το πρόσωπο της Βουλευτή Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι πρότινος επρόκειτο για θέση Αναπληρωτή Τομεάρχη.