Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024 17:28
ΒόλοςΤοπικά

Συστάθηκε συντονιστική επιτροπή κατοίκων για το LNG – Ανοιχτή επιστολή με αιχμές για ” καπελώματα”






Συντονιστική επιτροπή σύστησαν οι κάτοικοι του Πολιτιστικού κι Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγ. Στεγάνου, του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κριθαριάς και Πλακών “Ο Νέος Απόστολος” και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών “Αργοναύται”, σχετικά με την επένδυση του LNG στον Παγασητικό.

Όπως αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή – ανακοίνωση:

Όπως έχει γίνει ήδη ευρέως γνωστό, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2022 για τις επενδύσεις LNG, εκπρόσωποι της εταιρείας «MediterreanGas» παρουσίασαν σχέδιο για την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαγνησία, διαρρέοντας την πληροφορία περί ενδεχόμενης χωροθέτησής του μεταξύ τω οικισμών Αγίου Στεφάνου και Κριθαριάς.
Η αλλαγή της χωροθέτησης του έργου ήλθε ως αποτέλεσμα των αντιρρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για κατασκευή σταθμού στο λιμάνι του Βόλου (καθώς δεν εντάσσεται στο masterplan του Οργανισμού), των έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της πόλης και της ομόφωνης αντίθεσης δέκα (10) επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων της Μαγνησίας στη σχεδιαζόμενη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού LNG. Οι εν λόγω φορείς εύλογα επεσήμαναν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.
Είναι ευρέως γνωστό ότι διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων και αυτό διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από το σταθμό και τα πλοία που τον εφοδιάζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (αναψυχή, τουρισμός, αλιεία, καταδύσεις κ.α.). Επίσης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, προκειμένου να διατηρείται στις πλωτές αποθήκες το φυσικό αέριο σε υγρή μορφή υπό θερμοκρασία
-162 ○C, απαιτείται η χρήση εκατοντάδων τόνων ψυκτικού υλικού, το οποίο σε περίπτωση διαρροής του καταστρέφει ολοσχερώς το θαλάσσιο περιβάλλον με ολέθριες συνέπειες για το υδάτινο (και όχι μόνο) οικοσύστημα της περιοχής. Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης.
Ο κίνδυνος ατυχήματος (ο οποίος πολλαπλασιάζεται σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Μαγνησία), η διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, η καταστροφή της αλιείας, η επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των δραστηριοτήτων αθλητισμού και αναψυχής, η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους λόγους που οι σταθμοί αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατασκευάζονται και λειτουργούν σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ και σε ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από κατοικημένες περιοχές. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάλογη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης κατασκευάσθηκε σε απόσταση 17,6 χλμ. από το λιμάνι της πόλης, σε ανοικτή θάλασσα και σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από την πλησιέστερη ακτή.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Παγασητικός είναι κλειστός και αβαθής κόλπος με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, με παράκτια και θαλάσσια τουριστική ανάπτυξη που επιτρέπει την αειφορία του. Λόγω του στενού ανοίγματος του κόλπου προς το Αιγαίο Πέλαγος, τα νερά του Παγασητικού δεν ανανεώνονται τακτικά και συνεπώς η σοβαρή ρύπανσή του θα προκαλέσει ανεπίστρεπτες καταστροφές στο οικοσύστημά του, στις επαγγελματικές δραστηριότητες που συνδέονται με αυτό (π.χ. αλιεία), στην τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και εν τέλει στην υγεία και την ποιότητα ζωής όχι μόνο των κατοίκων των παρακείμενων του σταθμού περιοχών, αλλά ολόκληρης της Μαγνησίας.

Με δεδομένο όλα τα παραπάνω οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου Βόλου και της Κριθαριάς
σε ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν να καταγγείλουν την εν λόγω επένδυση ως
ζημιογόνο των οικισμών τους και ευρύτερα του Παγασητικού κόλπου.
Αποφασίστηκε η δημιουργία ΣΥΝΤΟΝΟΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ από τους δύο συλλόγους και πρόσφατα προσχώρησε σε αυτή και ο σύλλογος Νέων Παγασών.

Η συντονιστική επιτροπή προέβη στις παρακάτω ενέργειες:
Γνωστοποίησε σε όλους τους τοπικούς βουλευτές, στον Δήμο Βόλου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στους επιστημονικούς φορείς το ψήφισμα των γενικών συνελεύσεων.

Ανέδειξε το θέμα και τις αντιρρήσεις της στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήρθε σε δια ζώσης επαφή με τοπικούς παράγοντες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα σταθούν στο πλευρό των κατοίκων.

Γνωστοποίησε στην δημόσια διαβούλευση της ΔΕΣΦΑ τις αντιρρήσεις μας για το επικείμενο έργο.

Ήρθε σε σε επαφή με την διοίκηση της εταιρείας, (μετά από δική της πρόσκληση), θέτοντας τους κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στην υλοποίηση αυτού του έργου.

Παρίστατο σε κοινή συνεδρίαση με τους επιστημονικούς φορείς του Νομού μας στο Τεχνικό Επιμελητήριου στις 9/11/22 εκθέτοντας τις απόψεις μας και ζητώντας την συμπαράσταση του επιστημονικού κόσμου στον δίκαιο αγώνα μας ενάντια στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας επένδυσης.

Έκτοτε, τοπικοί, επιστημονικοί και περιβαλλοντικοί φορείς της Μαγνησίας έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση ΚΑΤΑ της άνω σχεδιαζόμενης χωροθέτησης, ενώ στο πλευρό μας έχουν σταθεί και τέσσερις τουλάχιστον τοπικοί βουλευτές, αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πρόσφατα σε δημοσιεύματα αναφέρεται η αλλαγή της χωροθέτησης του έργου από την περιοχή του Σωρού στην περιοχή της Αγριάς.

Η τελευταία εγκυρότερη ενημέρωση έρχεται από το υπουργείο περιβάλλοντος μετά από επίκαιρη ερώτηση τοπικού Βουλευτή.
Σύμφωνα με το υπουργείο η εταιρεία «MediterreanGas» δεν έχει καταθέσει αίτημα αλλαγής χωροθέτησης από το λιμάνι του Βόλου στην περιοχή του Σωρού, δεν έχει καταθέσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι με λίγα λόγια <<άγνωστη>> στο υπουργείο.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για σοβαρή επενδυτική πρόταση.
Παρόλα αυτά θεωρούμε επίσης ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε ως προς τις
προθέσεις της εταιρείας για την υλοποίηση του έργου παραμένοντας σταθεροί στις
απόψεις μας και στις αντιρρήσεις μας για αυτού του είδους την επένδυση σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού.

Με ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς κάθε αρμόδιο φορέα που θα μετάσχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην έγκριση, προώθηση και υλοποίηση του άνω έργου εντός του Παγασητικού κόλπου, αλλά και προς την κατασκευάστρια εταιρεία, ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο πλαίσιο της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και σύμφωνα με όσα ορίζει η Οδηγία SevesoIII, προκειμένου το σχεδιαζόμενο έργο να μην ξεκινήσει και πολύ περισσότερο να μην ολοκληρωθεί.

Παράλληλα θα θέλαμε να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ τις ελάχιστες ευτυχώς κινήσεις από ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν κανέναν φορέα πλην του εαυτού τους.
Προβαίνουν σε συγκεντρώσεις και ψηφίσματα εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους είτε στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιοι υπάλληλοι που εκθέτουν την υπηρεσία τους) είτε αιρετοί χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα.
Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους ενέργειες βλάπτουν τη συλλογική προσπάθεια.
Το μόνο που επιδιώκουν να πετύχουν είναι στιγμές προσωπικής προβολής, ενδεχομένως πολιτικών ωφελειών και δημοσιότητα διαφορετικά δεν θα <<αποσκιρτούσαν>> και θα συντασσόταν στην κοινή μας προσπάθεια

Ως συντονιστική επιτροπή ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση προάσπισης των συμφερόντων των κατοίκων των οικισμών μας
διαφυλάσσοντας την ομοψυχία και την μαζικότητα των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Στο πλευρό μας συντάσσονται και άλλοι φορείς και συλλογικότητες.