Το master plan της ΔΕΥΑΜΒ για την υδροδότηση του Βόλου έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατομμύρια ευρώ, με την πρώτη φάση του έργου να απαιτεί 32 εκατομμύρια για τη μεταφορά νερού από τις πηγές του Πηλίου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.
Σε σημερινή παρουσίαση της μελέτης από το δήμαρχο Βόλου στους κυβερνητικούς υπουργούς και βουλευτές, οι υφυπουργοί Χρήστος Τριαντόπουλος και Ζέττα Μακρή, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εξέφρασαν τη στήριξή τους στο έργο, επισημαίνοντας τη σημασία του για την παροχή ποιοτικού νερού.
«Είναι ένα έργο που διασφαλίζει πηγαίο νερό μέχρι το 2050 τουλάχιστον, σταματούν οι γεωτρήσεις και μέσα από την εξοικονόμηση του νερού από τις πηγές που δεν θα καταλήγει στη θάλασσα, θα γίνει εξοικονόμηση ενέργειας, με υδροηλεκτρισμό», επισήμανε.
Ο ίδιος είπε ότι ο φάκελος με τα μάστερ πλαν έχει κατατεθεί στο γραφείο πρωθυπουργού, των κ.κ. Λιβάνιου και Σκυλακάκη και ο Δήμος ζητά τη χρηματοδότηση, για ένα έργο ζωής.
Αναφορικά με το κόστος, οι δήμαρχος είπε ότι οι τρεις φάσεις του έργου, έχουν προϋπολογισμό 100 εκ. €, αλλά η πρώτη φάση που είναι η πιο σημαντικά και προβλέπει τη μεταφορά του νερού από τις πηγές της Μακρυνίτσας και του Πηλίου, στο δίκτυο του Βόλου, ανέρχεται σε 32 εκ. €, ενώ έπονται οι άλλες εργασίες που έχουν να κάνουν με την ενέργεια και τα έργα υποδομών.
Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής, με φυσική παρουσία και ενημέρωση από το υπουργείο, ώστε το πρόγραμμα αυτό να τύχει της αποδοχής, γιατί δίνει λύση για μεγάλο χρονικό διάστημα, λύση που δικαιούνται οι βολιώτες και οφείλουν να υποστηρίξουν οι πολιτικοί.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος ανέφερε ότι το μάστερ πλαν έχει κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και θα συζητηθεί εκτενώς την επόμενη περίοδο, στο βαθμό που μπορεί να λάβει χρηματοδότηση ώστε να υλοποιηθεί. Όπως είπε, το νερό, αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο, όχι μόνο για τώρα αλλά και για την επόμενη περίοδο, στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης, οπότε ότι έργα γίνονται για τη χρηστή διαχείριση των υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πόλη, όπως και για τον Βόλο και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε όλοι πολύ στενά.
βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος τόνισε ότι πρέπει να στηριχτεί η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Βόλου, στην υλοποίηση του μάστερ πλαν που έχει εκπονηθεί τα προηγούμενα χρόνια για την αντιμετώπιση του υδροδοτικού προβλήματος του Βόλου, που είναι ένα πρόβλημα που έρχεται με φόρα από το μέλλον. Όπως ανέφερε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, τα πηγαία νερά στα όρια του Δήμου Βόλου να χάνονται αναξιοποίητα στη θάλασσα. Και η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει και όλοι μας οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτό το έργο.
Τα έργα που προβλέπονται
Η πρώτη φάση των έργων που προβλέπονται στο master plan είναι η αξιοποίηση των πηγών που βρίσκονται στη Μακρινίτσα. Πρόκειται για τις πηγές Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων από τις οποίες εφόσον αφαιρεθούν οι οικολογικές ροές, το νερό δηλαδή που χρειάζεται η φύση και εφόσον αφαιρεθούν οι ποσότητες νερού για την κάλυψη των αναγκών άρδευσης, θα είναι σε θέση να τροφοδοτούν με πηγαίο νερό το κεντρικό υδραγωγείο του Βόλου με 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού σε ετήσια βάση.
Επιπλέον η μελέτη προβλέπει καλύτερη αξιοποίηση και της πηγής Μάνα στην Πορταριά όπου το υφιστάμενο υδραγωγείο δεν μπορεί να συγκρατήσει την περίσσεια νερού το οποίο «χάνεται». Με το έργο στη συγκεκριμένη πηγή το οποίο θα γίνει παράλληλα με την αξιοποίηση των πηγών Φλάμπουρου και Καρβουνιάρικων, θα εξασφαλιστούν επιπλέον 2,5 εκατ. κυβικά μέτρα πηγαίου νερού.
Το σύνολο των 7 εκατ. νέων κυβικών μέτρων πηγαίου νερού θα αλλάξει τελείως τη σημερινή πραγματικότητα, καθώς ακόμη και το καλοκαίρι το ποσοστό του πηγαίου νερού στο δίκτυο θα είναι άνω του 60% και τον χειμώνα θα φθάνει στο 100% ενώ θα καταργηθούν και οι μισές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται.
Τα έργα αναλυτικά είναι τα εξής:
-Νέα υδρομάστευση των πηγών Φλάμπουρο, Καρβουνιάρικα, Βλαχογιάννη, διάταξη διύλισης και τροφοδότηση της υφιστάμενης δεξαμενής Μεσιακό Ίσιωμα
-Αντικατάσταση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου από το φρεάτιο Μάνας Πορταριάς προς τη Δεξαμενή Γηροκομείο Βόλου συμπεριλαμβανομένων και των έργων κεφαλής του δικτύου
-Έργα ενίσχυσης του υδραγωγείου των Δ.Ε. Σέσκλου και Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου (Δυτικού Μετώπου)
-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης των Οικισμών Πορταριάς, Κατηχωρίου και Α. Μεριάς Δ. Βόλου
-Εκσυγχρονισμός Δικτύου Ύδρευσης Ν. Αγχιάλου Δ. Βόλου.
Ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της σύμβασης είναι 16 μήνες από την υπογραφή της και το κόστος της μελέτης ανέρχεται στο 1.049.784,30 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
Θα γίνουν συνολικά 13 υδραυλικές μελέτες, 9 ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, 27 περιβαλλοντικές μελέτες, 16 τοπογραφικές μελέτες και 21 γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες.
Επιπλέον προβλέπεται και αυτοματοποίηση των υδραγωγείων.