Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025 21:13
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ -Σκηνικό ακραίας πόλωσης στη βουλή






Την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, σηματοδότησε η χθεσινή απόρριψη από τη βουλή της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μέσα σε κλίμα γενικευμένης έντασης που σε αρκετές περιπτώσεις εξέπνεε τοξικότητα ως απότοκο του κομματικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο της σφοδρής αντιπαράθεσης για την τραγωδία των Τεμπών, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, εμφανίστηκε- όπως και αναμενόταν αρραγής.

Κατά τη διάρκεια της 3ήμερης μαραθώνιας διαδικασίας με περισσότερες από 40 ώρες συνεδρίασης και με 118 συνολικά τοποθετήσεις βουλευτών, διαμορφώθηκαν δύο βασικά αφηγηματικά σχήματα με την κυβέρνηση να μιλά για απόπειρα μιας πρωτοφανούς μικροκομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας (κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στο Μάτι και τη Μάνδρα) και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει συγκάλυψη των ευθυνών. Στον λαϊκίστικο χαρακτήρα των όσων ακούστηκαν για τις συνθήκες του δυστυχήματος με τους εμπειρογνώμονες, τα ευρήματα μετά την τραγωδία αλλά και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να απευθυνθεί σε προσωπικό τόνο όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά στους συγγενείς των θυμάτων.

«Δυστυχώς απέναντι στη τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι  με λιγότερες σκιές, κραυγές και αλληλοκατηγορίες σαν αυτές που ακούσαμε σήμερα και οδηγούν του πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους και να μη πιστεύουν κανέναν και τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για το λόγο αυτό κράτησα χαμηλούς τόνους, ζήτησα συγνώμη εξ ονόματος όλων όσων κυβέρνησαν τον τόπο χωρίς να αλλάξουν τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων. Χωρίς να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από άλλους. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι επέλεξαν μια στάση που ουδείς διανοήθηκε στο παρελθόν, όπως Μάτι και τη Μάνδρα. Ήθελαν να κάνουν λάβαρο την οδύνη. Να μετατρέψουν την οδύνη σε πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσουν εμένα και τη κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαίας εισαγγελέως λέγοντας πως οι αρμοδιότητες της περιορίζονται στις οικονομικές πράξεις που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κονδύλια που αυτή παράσχει στο πλαίσιο της σύμβασης 717/2014 και χαρακτήρισε αδιανόητες τις επιδιώξεις της αντιπολίτευσης να θέλει να συστήσει προανακριτική επιτροπή χωρίς να έχει σαφές κατηγορητήριο. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; τον κ. Πολάκη που έλεγε να βάλουμε φυλακή τον πολιτικό μας αντίπαλο και να σωθούμε. Αυτό είναι το κράτος δικαίου στην αντίληψη σας; να στείλετε φυλακή χωρίς κατηγορητήριο», είπε.

Το μήνυμα της συνέχειας

Κατά την καταληκτική του τοποθέτηση ο κ. Μητοστάκης έδωσε και το έναυσμα και την κρίσιμη όπως την χαρακτήρισε εκλογική μάχη των ευρωεκλογών. Όπως είπε, η κυβέρνηση πέτυχε να καθιερώσει τα εθνικά σύνορα ως ανατολικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αντιμετώπισε το μεταναστευτικό και έφερε δεκάδες δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, ενώ πλέον καλείται να συμβάλει στην αμυντική αυτονομία ηπείρου. «Το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί ενισχυμένο και το μήνυμα συνέχειας και προόδου πρέπει να αποτυπωθεί στην πολιτική σκηνή”, είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία πρόσθεσε: “τον Ιούνιο θα έχουμε μια κρίσιμη ευρωπαϊκή μάχη. Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία και εύκολη διαμαρτυρία όσο για μηνύματα κοινωνίας που πρώτοι εμείς και εγώ προσωπικά τα εισπράττουμε. Προσπαθούμε να γινόμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε».

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός περιέγραψε την έστω και εφήμερη πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, για την οποία όμως οι πολίτες θα “στείλουν το μήνυμα τους σε όσους δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να αποσταθεροποιήσουν όχι την κυβέρνηση αλλά τη χώρα”.

Τα παράκεντρα

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, συνδέοντας τις κουκίδες της παραδοξότητας μεταξύ του χρόνου κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και του δημοσιεύματος του Βήματος για την “μονταζιέρα” των ηχητικών.

«Βγαίνει το δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως, το ξέραμε αυτό από τις 2 Μαρτίου, δεν λέει τίποτα το καινούργιο και ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιεχόμενο δείξετε εντυπωσιακά αντανακλαστικά. Θα σας έλεγε κάποιος καχύποπτος ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα! Ε; βλέπατε μπροστά! Η άποψη μου είναι σαφής τι εννόησα εδώ…», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «δεν κάνατε πρόταση δυσπιστίας για υποκλοπές και το κράτος δικαίου, την ακρίβεια για την κλιματική κρίση αλλά για ένα δημοσίευμα που επανέλαβε κατά που γνωρίζαμε 1 χρόνο. Έχω μπλεχτεί δεν ξέρω αν ήσασταν σε συνεννόηση όπως  λέει ο κ. Παππάς, εσείς τα διαψεύδετε. Ο μόνος στόχος είναι να πέσει ο Μητσοτάκης. Με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία, φοβάμαι ότι με τη συμπεριφορά σας αυτή και τις ακρότητες που υιοθετείτε και το λεξιλόγιο ποδοπατάτε το συλλογικό πένθος και εμποδίζετε δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της”.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε ενοχλημένος και με τις αναφορές και δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη αφήνοντας αιχμές για την «κουραστική» στρατιωτική του θητεία. «Κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο της μεταπολίτευσης τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και την ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τους ηττημένους στους νικητές. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφισβητήθηκε ούτε το 89-90 ούτε το 2000 όταν η ΝΔ του Κ. Καραμανλή έχασε με 70.00 ψήφους. Για να έρθει τώρα να αμφισβητήσει ο κ. Κασσελάκης. Η άλλη όψη νομίσματος είναι απλά φαιδρός και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο κάθε μέρα να εξακοντίζει και μια διαφορετική σαχλαμάρα και μάλλον θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία», είπε.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει και μήνυμα σε επιχειρηματικά συμφέροντα λέγοντας: «Έχει δικαίωμα να διεκδικεί ότι θέλει. Κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν, υποστηρίζω τις διακριτές ευθύνες και τα όρια στη δημοκρατία. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις, αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Δεν είναι καινούργιο αυτό, έχουμε ζήσει πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων σχέσεων, νταβατζήδων, εικόνες μιας παλιάς Ελλάδας, δεν ξεχνάμε το Βατοπέδι και τους απογόνους του. Όμως δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου είναι αυτοί που ψηφίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι και ισχυροί. Για να ξεκαθαρίσουμε: αν κάποιος εκδότης, επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην αρένα. Ο ίδιος όμως όχι μέσω πληρεξουσίων.  Αν επιθυμούν λοιπόν να εμφανιστούν, να συγκριθούν, να  κριθούν και να μετρηθούν».

Επιμένει η αντιπολίτευση

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν στην κριτική τους απέναντι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της τραγωδίας, επιχείρησαν να βάλουν στο κάδρο- των πολιτικών ευθυνών- τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ έθεσαν και ερωτήματα για τις αιφνίδιες παραιτήσεις των κ.κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου. Μάλιστα απαντώντας σε αιχμή του κ. Μητσοτάκης, σχολίασε τις παραιτήσεις των υπουργών της κυβέρνησης, λέγοντας πως στο τέλος στο μέγαρο Μαξίμου θα μείνει μόνο ο πρωθυπουργικός σκύλος Πίνατ.

«Είναι πλέον εδραιωμένη η πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνησή σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Ένα κράτος-λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ», είπε στην τοποθέτηση του ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος προειδοποίησε πως όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας στα τρένα που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, η κυβέρνηση έπαιζε με τις πιθανότητες της τραγωδίας.
«Αυτό που έχω να σας πω, κλείνοντας, είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς δικαιοσύνη. Χωρίς δικαιοσύνη χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημοκρατία, τους θεσμούς και την πολιτική. Και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη χωρίς ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Η σταθερότητα, την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», κατέληξε.

Φάμελλος: Προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη

Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να συμφωνήσει η Βουλή στη συγκρότηση προκαταρκτικής κατά του κ. Καραμανλή και στη συνέχεια να παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, ενώ αναρωτήθηκε και τους λόγους των κυβερνητικών παραιτήσεων. «Δεν τα κατάφεραν στην αποστολή τους; Ή δεν γνωρίζατε ότι πήγαν στη συνάντηση με μεγάλο επιχειρηματία; Το ερώτημα λοιπόν είναι: γνωρίζετε τι γίνεται στο Μαξίμου ή όχι; Αν γνωρίζατε, ήσασταν υπεύθυνος για την αποστολή, αν δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζετε τι κάνει η κυβέρνηση και είστε επικίνδυνος για πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκη», είπε και αναφερόμενος στα Τέμπη πρόσθεσε: “Το 90% της κοινωνίας δεν σας πιστεύει πια και δεν σας εμπιστεύεται. Η κοινωνία μάς έφερε εδώ σήμερα και η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών και η ραγδαία πτώση της αποδοχής του κ. Μητσοτάκη και των δημοσκοπικών σας ποσοστών».

Εμφανίστηκε μετά από καθυστέρηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Αξίζει να σημειωθεί πως η έναρξη των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών καθυστέρησε καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας που ήταν η πρώτη ομιλήτρια καθυστέρησε προκαλώντας διακοπή της συνεδρίασης. Η ίδια, κατά την τοποθέτηση της, επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Τασιούλα λέγοντας πως μονομερώς άλλαξε την προγραμματισμένη ώρα των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών χωρίς να ενημερώσει. Ωστόσο, από την Νέα Αριστερά επισημαίνουν πως ενώ αρχικά είχαν ενημερωθεί πως ο κ. Χαρίτσης έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στις 18:30 κλήθηκε να μιλήσει νωρίτερα λόγω της απουσίας της κ. Κωνσταντοπούλου. Σε ένδειξη μάλιστα διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς, απείχαν από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά την τοποθέτηση της κ. Κωνσταντοπούλου.