Με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν στις Σποράδες αλλά και τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιου Λιούπη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.
Ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε περιοχές της Μαγνησίας, όπως χαρακτηριστικά στο Παλιούρι και το Πουρί. Ο κ. Αμυράς ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι δόθηκε παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτης και θα υπάρχει ενημέρωση για περιοδική ανάρτηση των δασικών χαρτών με βάση τις αποφάσεις των οικείων επιτροπών.
Ο Βουλευτής μετέφερε στον Υφυπουργό το αίτημα του Δήμου Αλοννήσου να ισχύσει στο νησί το καθεστώς των Ιονίων Νήσων και των Δωδεκανήσων επί των πάσης φύσεως αμφισβητήσεων ή διενέξεων ή δικών μεταξύ του Δημοσίου και των πολιτών και ο Υφυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία που θα αφορά τις Σποράδες, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και την Εύβοια.
Ο Βουλευτής έθεσε και το ζήτημα της ενίσχυσης των Δασοφυλακείων της Αλλονήσου με δύο άτομα οκτάμηνης σύμβασης εργασίας και ο κ. Αμυράς δεσμεύτηκε για την ικανοποίησή του.
Σε ότι αφορά το αίτημα του Δημάρχου Σκοπέλου για καθαρισμό του δασικού δικτύου του νησιού, που αφορά σε 70 περίπου χλμ δασικών δρόμων, ο κ. Αμυράς ενημέρωσε τον κ. Λιούπη ότι έχει εγκριθεί ποσό ύψους 40.000 ευρώ και έχει ήδη βρεθεί ο εργολάβος που δεσμεύτηκε ότι με τοπικά συνεργεία θα ολοκληρώσει άμεσα το έργο.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής έθεσε εκ νέου στον κ. Αμυρά το αίτημα του Δήμου Σκοπέλου για ένταξη του δικτύου μονοπατιών στο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών που εξήγγειλε το ΥΠΕΝ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση τη μελέτη που κατήρτισε ο Δήμος και ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνει πρόσκληση σε όλους τους Δήμους για υποβολή των αιτημάτων τους.
Αμέσως μετά τέθηκαν υπόψη του κ. Αμυρά τα θέματα της Σκιάθου, με κυρίαρχο το αίτημα του Δήμου για καθαρισμό και αναδάσωση του εμβληματικού δάσους των Κουκουναριών και ενός μέρους του Μανδρακίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα αισθητικά δάση ολόκληρης της Μεσογείου, ένα μέρος του οποίου είχε καεί το 2006 και το οποίο εμφανίζει σημάδια γήρανσης. Ο κ. Αμυράς είπε ότι άμεσα θα διερευνηθεί μέσω του τοπικού Δασαρχείου η δυνατότητα φυσικής αναδάσωσης και ανάλογα με την εισήγηση θα ικανοποιηθεί το αίτημα.
Τέλος, ο κ. Λιούπης αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Δήμου Σκιάθου για επανασχεδιασμό του δικτύου μονοπατιών του νησιού́ μήκους 50 χλμ, γνωστά ως μονοπάτια της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη, με στόχο την προσαρμογή́ τους στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπορικού́ κοινού́ που θα περιλαμβάνει ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών, με καθαρά́ μονοπάτια και σήμανση συνολικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ περίπου. Για το έργο, που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον τουρισμό του νησιού και θα αναδείξει το φυσικό κάλλος του, υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος «Τρίτση». Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι εάν δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, θα βρεθεί λύση μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος.