Ακόμη και μέτριες ποσότητες πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή φαίνεται ότι οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εμφάνιση διαβήτη και λιπώδους νόσου του ήπατος διαπιστώνει νέα έρευνα.
Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο σάκχαρο;
Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες πρόσθετης φρουκτόζης και σακχαρόζης διπλασιάζουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη διαβήτη ή λιπώδους νόσου του ήπατος, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology.
Τα σάκχαρα έχουν ενοχοποιηθεί για το πλεονάζον βάρος και την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωσή τους σχετίζεται με διάφορες παθήσεις . Ποια σάκχαρα όμως θεωρούνται τα πλεόν επιβλαβή;
Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν τη σύνθεση λίπους
Συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων από την Ελβετία δείχνουν ότι ακόμα και οι μέτριες ποσότητες οδήγησαν σε αλλαγή του μεταβολισμού των συμμετεχόντων. «Ογδόντα γραμμάρια σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που αναλογεί σε περίπου 0,8 λίτρα ενός αναψυκτικού, ενισχύουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ. Και η υπερπαραγωγή λίπους συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν το άτομο σταματήσει να καταναλώνει ζάχαρη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Philipp Gerber από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Κλινικής Διατροφολογίας.
Φρουκτόζη και σακχαρόζη διπλασιάζουν την παραγωγή λίπους ανεξάρτητα από την κατανάλωση τροφής
Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες από ό,τι πριν τη μελέτη, καθώς το σακχαρούχο ρόφημα αύξησε το αίσθημα κορεσμού και έτσι μειώθηκε η πρόσληψη θερμίδων από άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη έχει αρνητική επίδραση. «Η παραγωγή λίπους στο ήπαρ ήταν δύο φορές υψηλότερη στην ομάδα της φρουκτόζης σε σχέση με την ομάδα της γλυκόζης και την ομάδα ελέγχου – πράγμα που παρέμεινε για περισσότερες από 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή την κατανάλωση σακχάρων», επισημαίνει ο Δρ. Gerber. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν το γεγονός ότι τα σακχαρα που καταναλώνουμε συχνότερα, η σακχαρόζη, ενισχύει τη σύνθεση λίπους ελαφρώς περισσότερο από την ίδια ποσότητα φρουκτόζης. Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι η φρουκτόζη ήταν μάλλον η αιτία τέτοιων αλλαγών.
Πιθανότερη η ανάπτυξη λιπώδους νόσου του ήπατος ή διαβήτη
Η αυξημένη παραγωγή λίπους στο ήπαρ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συχνών παθήσεων όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος ή ο διαβήτης τύπου 2, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά περιορισμό στην κατανάλωση ζάχαρης στα 50 ή ακόμα και στα 25 γραμμάρια ανά ημέρα.
Πηγή: ygeiamou.gr