Τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα δείχνουν οι αλλαγές που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, μετά το μήνυμα από την κάλπη των ευρωεκλογών: Η αντιμετώπιση της ακριβείας που αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για όλες τις οικογένειες, αφ’ενός, και αφ’ ετέρου η στήριξη της Θεσσαλίας και των αγροτών.
Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών, ενώ οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη μάχη με την ακρίβεια δεν κρίνονται επαρκείς από το εκλογικό σώμα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα δεν απαντά στην αγωνία των καταναλωτών που βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, παρά τις όποιες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Η αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Ανάπτυξης σηματοδοτεί και αλλαγή πολιτικής απέναντι σε παράγοντες της αγοράς που εν πολλοίς καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων.
Πλέον, στην προσπάθεια για να τιθασσευτούν οι τιμές τίθεται επικεφαλής ο Τάκης θεοδωρικάκος, που παίρνει τη σκυτάλη από τον Κώστα Σκρέκα με υφυπουργούς τις κυρίες Ζωή Ράπτη και Άννα Μάνη- Παπαδημητρίου.
Ωστόσο, οι επιλογές του πρωθυπουργού ειδικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνουν ότι ελήφθη το μήνυμα της δυσαρέσκειας του αγροτικού κόσμου για εφαρμοζόμενες πολιτικές, έστω κι αν σε μεγάλο βαθμό αποφασίζονται στις Βρυξέλλες και εφαρμόζονται από τις χώρες- μέλη. Στη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων τον περασμένο χειμώνα, όπου πρωτοστάτησαν οι αγρότες της Θεσσαλίας έχοντας υποστεί επιπλέον τις καταστροφές από τον Daniel στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονταν ότι στην πλειονότητα των αιτημάτων τους οι αγρότες είχαν δίκιο- άλλωστε, ήταν από τις λίγες φορές που στο δρόμο δεν ήταν μόνο οι Έλληνες αγρότες, αλλά και οι ευρωπαίοι συνάδελφοί τους που έφταναν να διαδηλώνουν έξω από το ευρωκοινοβούλιο- αυτό άλλωστε, έκαναν και την περασμένη εβδομάδα, προ των ευρωεκλογών.
Στη Θεσσαλία η θεομηνία επέτεινε τα προβλήματα: Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η καλλιέργεια σιτηρών περιορίστηκε κατά 250.000 στρέμματα που δεν ήταν καλλιεργήσιμα λόγω του Daniel, ενώ η λεγόμενη «πράσινη συμφωνία» (green deal) που ξεσήκωσε τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη και έχει βασικό στόχο τον περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα όρια υπολειματικότητας στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα αφού το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο, ο ευρωπαίος καταναλωτής για να αγοράσει το φθηνότερο δεν απολαμβάνει τα ωφέλη της πράσινης συμφωνίας και τα προϊόντα των Ευρωπαίων (και των Ελλήνων, φυσικά) παραγωγών είτε μένουν αδιάθετα, είτε πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους -όχι όμως και στους καταναλωτές. Εκτός από τη μάχη των Βρυξελλών, η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσει ζητήματα επιβίωσης του αγροτικού κόσμου.
Η επιστροφή του Κώστα Τσιάρα, βουλευτή Καρδίτσας, στην κυβέρνηση στέλνει διπλό μήνυμα: Υπουργός για την αγροτική πολιτική προερχόμενος από τη Θεσσαλία, εκεί που χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου και που παράλληλα, όμως, πονά ακόμη από τις συνέπειες της θεομηνίας. «Η Θεσσαλία στο επίκεντρο», όμως, σηματοδοτείται και από την ανάληψη καθηκόντων υφυπουργού από άλλους δύο Θεσσαλούς βουλευτές, τον κ.Χρήστο Κέλλα (από τη Λάρισα, στο Αγροτικής Ανάπτυξης) και την κυρία Κατερίνα Παπακώστα (από τα Τρίκαλα, στο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Οι πληγές στη Θεσσαλία από τη θεομηνία είναι ανοιχτές και έχουν να κάνουν τόσο με τις υποδομές, όσο και με τον πρωτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό του έργου που πρέπει να επιτελεστεί, ότι η εκτίμηση του κόστους αποκατάστασης που είχε γίνει στις αρχές του μήνα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεπερνά τα 3,5 δισ. Ευρώ.