Το κλίμα, τουλάχιστον σε επίπεδο συνεννόησης, έχει αλλάξει… Ελλάδα και Τουρκία φέρονται αποφασισμένες να διατηρήσουν ψηλά τη θετική ατζέντα και να δημιουργήσουν μία βάση για συνεργασία και ανάπτυξη. Η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα απέδειξε ότι η βούληση και των δύο πλευρών είναι να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά», να προχωρήσουν οι επωφελείς συμφωνίες και να αναζητηθεί έδαφις για επέκταση της θετικής ατζέντας, ώστε οι δύο χώρες να μην αναλώνονται σε κοκορομαχίες.
Τι προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στην Άγκυρα;
Πρώτον, τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν, αλλά με διάθεση να μην τραυματίσουν περαιτέρω τις μεταξύ τoυς σχέσεις.
Ποια είναι τα «αγκάθια» που επισημάνθηκαν στη σημερινή συνάντηση:
1)Οι μειονότητες. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τη μειονότητα της Θράκης «τουρκική». Δεν ήταν η πρώτη φορά που προέβη σε ανάλογη δήλωση, καθώ αποτελεί πάγια θέση της Άγκυρας. Ο Μητσοτάκης απάντησε, λέγοντας πως είναι θρησμεκυτική, μουσουλμανική μειονότητα και πως οι άνθρωποι αυτοί είναι Έλληνες.
2)Η Μονή της Χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε και το έκανε, θέτοντας το θέμα της ελληνικής δυσαρέσκειας για τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί, στον Τούρκο πρόεδρο. Ο Ερντογάν το άκουσε, αλλά επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι, παρά μόνο επισημάνθηκε πως η Μονή θα είναι ανοιχτή στο κοινό και ότι θα διατηρηθεί ως μνημείο πολιτισμού της UNESCO.
3)Το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά έχει μία συγκεκριμένη θέση. Η τουρκική πλευρά έχει επίσης μία συγκεκριμένη θέση. Οι δύο διαφορετικές απόψεις παρέμειναν αμετακίνητες.
Εκτός από τα «αγκάθια», όμως, αναδείχθηκε στην επιφάνεια και η θετική ατζέντα. Τα ζητήματα που «ενώνουν» τις δύο ηγεσίες είναι τα εξής:
1)Εμπορική συμφωνία. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη 5ετία, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Για τον λόγο αυτό υπεγράφη συμφωνία για την επίσημη ίδρυση επιχειρηματικού συμβουλίου.
2)Μεταναστευτικό. Οι δύο χώρες έχουν αποφασίσει να εξελίξουν και να στηρίξουν τη συμφωνία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο και στον Έβρο.
3)Τουρισμός. Η βίζα σε Τούρκους πολίτες για 10 νησιά του Αιγαίου, ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
4)Απόφαση να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για τον κατευνασμό οοποιασδήποτε κρίσης μπορεί να προκύψει.
Η μεγάλη διαφωνία, ωστόσο, που προέκυψε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αφορούσε τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα τη Χαμάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πάγια ελληνική θέση, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς και αναγνωρίζοντας τι δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.
Ο Τούρκος πρόεδρος αντέδρασε. Δήλωσε τη λύπη του για τη θέση της Ελλάδας, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «τρομοκρατική» και χαρακτήρισε «αντιστασιακή» τη Χαμάς, κάνοντας λόγο για σφαγή του Ισραήλ στη Γάζα και δικαίωμα στην ίδρυση ενός Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στα θετικά, ο τρόπος που διαχειρίστηκαν την «κρίση» οι δύο ηγέτες, οι οποίοι κράτησαν τις θέσεις τους, δίχως να ανεβάσουν τους τόνους και την ένταση.
Δείτε ολόκληρες τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους