Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 14:14
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα τουρκικά σόναρ της «Γαλάζιας Πατρίδας» σκότωσαν δελφίνια στο Αιγαίο






Ερωτηματικά και έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι συνολικά 13 νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν στις ακτές των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες και κατά την περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη η τουρκική άσκηση«Γαλάζια Πατρίδα» αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνοντας πως δεν έχουν εμφανή ίχνη τραυματισμού.

Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς αυτή την περίοδο ο αντίστοιχος αριθμός νεκρών δελφινιών αντιστοιχεί συνήθως σε δύο νεκρά δελφίνια, επισημαίνει η «Καθημερινή», παραθέτοντας στοιχεία από το Ινστιτούτο Αρχιπελάγους, τα έξι από αυτά εντοπίστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου και δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο θάνατός του αποδίδεται στη «συνεχόμενη (ανεξέλεγκτη) χρήση σόναρ, που προκαλεί έντονη υποβρύχια ηχορύπανση». Να σημειωθεί ότι στην άσκηση συμμετείχαν πάνω από 100 τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ υπήρξαν βολές με πραγματικά πυρά.

«Πολυάριθμες διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ηχορύπανση από τις συγκεκριμένες συχνότητες των σόναρ του πολεμικού ναυτικού προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κυρίως στα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά επηρεάζουν ακόμα και τα ψάρια και το ζωοπλαγκτόν», υπογραμμίζεται.

Όπως αναφέρει η διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου, Αναστασία Μήλιου, πρόκειται για δελφίνια που δεν φέρουν ίχνη ηθελημένης θανάτωσης, ούτε κάποιας σοβαρής ασθένειας.

Το σενάριο του θανάτου από το σόναρ ενισχύεται τόσο από τα σημεία στα οποία εκβράστηκαν τα νεκρά δελφίνια, όσο και από τη χρονική περίοδο του θανάτου τους, καθώς συμπίπτει χρονικά με την τουρκική άσκηση.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα σόναρ θεωρούνται υπεύθυνα για το θάνατο θαλάσσιων θηλαστικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 1998 είχαν προκληθεί αντιδράσεις όταν δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» μελέτη του διδάκτορα βιολογικής ωκεανογραφίας Αλέξανδρου Φραντζή, η οποία συνέδεε τον θάνατο 13 ζιφιών (είδος φάλαινας), που είχαν βρεθεί στον κόλπο της Κυπαρισσίας δύο χρόνια νωρίτερα, με τη χρήση σόναρ από σκάφη του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια άσκησης στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ δεν αποδέχθηκε αρχικά τη μελέτη.