Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025 10:43
ΕλλάδαΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Πώς θα γίνει η διαδικασία για το 2021 -Τι ποσά «γλιτώνουν» οι κάτοχοι οχημάτων






Τη δυνατότητα να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα θα έχουν όσοι κάνουν άρση ακινησίας για να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών, η διαδικασία της άρσης ακινησίας και της αναλογικής πληρωμής τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει μία φορά εντός του 2021, ενώ βασική προϋπόθεση -σε αυτές τις περιπτώσεις- αποτελεί η πληρωμή του φόρου προ της παράδοσης των πινακίδων.

Ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να δηλώνει τους μήνες για τους οποίους θα γίνει άρση ακινησίας και να καταβάλλει το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί. Στην τροπολογία επισημαίνεται, επιπλέον, ότι ο μήνας κατά τον οποίον γίνεται άρση ακινησίας θα μετρά ολόκληρος, οποιαδήποτε μέρα του μήνα και αν γίνεται η διαδικασία.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τα 7 «SOS» της τροπολογίας

Συνοπτικά, η τροπολογία που επαναφέρει το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

  1. Ολοι οι τύποι οχημάτων, αν δεν έχουν τεθεί σε ακινησία, θεωρείται ότι κυκλοφόρησαν εντός του έτους και οφείλονται για αυτά τέλη κυκλοφορίας για ολόκληρο το έτος. Η ακινησία δεν αίρεται εάν ο κάτοχος του οχήματος δεν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του έτους κατά το οποίο γίνεται η άρση.
  2. Κατ’ εξαίρεση, δίνεται εναλλακτικά η δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης του πρώτου εδαφίου της παρούσας, άπαξ, εντός του έτους 2021, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.
  3. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται για τους σκοπούς του παρόντος, ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Τα τέλη κυκλοφορίας στις παραπάνω περιπτώσεις καταβάλλονται πριν την άρση της ακινησίας.
  4. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας και εάν αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, κατά την επόμενη εργάσιμη για τη φορολογική διοίκηση, ημέρα.
  5. Κατά τη θέση του οχήματος σε ακινησία και εφόσον έχει επέλθει μεταφορά του οχήματος σε νέο σημείο, διάφορο του αρχικά δηλωθέντος, δηλώνεται εκ νέου το σημείο ακινητοποίησης. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης θέσης σε ακινησία ή μη θέσης σε ακινησία, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, κατ’ εξαίρεση εντός του έτους 2021, καταβάλλονται αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους.
  6. Τα τέλη κυκλοφορίας στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το γεγονός εξαιτίας του οποίου ήρθη η αναγκαστική ακινησία, ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  7. Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό, με βάση την ακριβή ημερομηνία της άρσης ακινησίας και τίθεται εκ νέου σε κυκλοφορία το όχημα».

Παραδείγματα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Για το πώς θα λειτουργεί στην πράξη η ρύθμιση παρατίθενται τα εξής παραδείγματα:

  • Βάσει της τροπολογίας, ο κάτοχος οχήματος 1.400 κυβικών που θέλει να χρησιμοποιήσει το όχημα για 4 μήνες εντός του 2021 θα πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 85 ευρώ. Το αρχικό ποσό για την κατηγορία του θα ήταν τα 255 ευρώ.
  • Ενας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, που θα θελήσει να βάλει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας στο αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών (Ιούλιο και Αύγουστο) θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ ( 2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας).

Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να πάρει πίσω τις πινακίδες του για το διάστημα Ιουλίου – Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

 

 

Πηγή: iefimerida.gr