Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024 21:36
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελικά, «μίλησε» η Τζωρτζίνα – Πώς «ξεκλείδωσε» η υπόθεση – Τι ερευνάται για τα άλλα δύο παιδιά






Συνταρακτική τροπή παίρνει η υπόθεση της Πάτρας, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση της μεγαλύτερης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες και ακόμη περισσότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν δικάσει και καταδικάσει προ πολλού τη μητέρα των τριών άτυχων παιδιών, οι σημερινές ραγδαίες εξελίξεις, με την σύλληψή της και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της, αιφνιδίασαν ακόμη και τους πιο ψύχραιμους.

Ίσως επειδή κανείς δεν είναι ποτέ έτοιμος να ακούσει το αδιανόητο – μία μάνα να κατηγορείται ότι σκότωσε το ίδιο της το παιδί, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει κάνει ακριβώς το ίδιο και στα άλλα δύο της παιδιά.

Και όμως, η Ρούλα Πισπιρίγκου κατηγορείται ότι αφαίρεσε τη ζωή της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας και αύριο, Πέμπτη, θα οδηγηθεί στο κτίριο 9 της Ευελπίδων, ενώπιον ανακριτή.

Η ουσία που οδήγησε στη λύση του μυστηρίου

Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται με τον εντοπισμό στον οργανισμό της Τζωρτζίνας μιας ουσίας, που δεν χορηγήθηκε στην 9χρονη από τους γιατρούς του νοσοκομείου.

Όπως αποκάλυψε στο Live News του MEGA ο αστυνομικός συντάκτης, Βασίλης Λαμπρόπουλος, η ουσία αυτή είναι η κεταμίνη.

Η κεταμίνη χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες για την αναισθησία των ζώων και σε μικρές ποσότητες ως αντικαταθλιπτικό. Στην περίπτωση που χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες (μία αμπούλα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15-20 λεπτά. Την ίδια ώρα, εάν χορηγηθεί σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, μπορεί να αντιστοιχεί στα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών.

Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος επισήμανε τη μυδρίαση που είχε παρουσιάσει η Τζωρτζίνα στην Παιδιατρική Κλινική του Ρίο, σύμπτωμα που τώρα οι γιατροί λένε πως μπορεί να συνδεθεί με τη χορήγηση κεταμίνης.

Σύμφωνα με τον δημοσιοφράφο, η ουσία κεταμίνη δεν χορηγήθηκε στη Τζωρτζίνα από την πλευρά των γιατρών. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, που ερευνούν την υπόθεση, ρώτησαν τους γιατρούς αν έχουν χορηγήσει ποτέ κεταμίνη στη Τζωρτζίνα. Οι γιατροί ήταν κατηγορηματικοί στην απάντησή τους, λέγοντας «ποτέ».

 

Το ένταλμα σύλληψης και η επιχείρηση-αστραπή της αστυνομίας

Τα ευρήματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης ήταν εκείνα που οδήγησαν στο ένταλμα σύλληψης της μητέρας.

Επιπλέον, καθοριστικές ήταν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, που παρακολουθούσαν την 9χρονη και μίλησαν για την περιέργη συμπεριφορά της μητέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και του Βασίλη Λαμπρόπουλου, υπήρξε παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, με άνδρες της Ασφάλειας να οδηγούν τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην προϊσταμένη, για περαιτέρω έρευνα.

Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, η Ρούλα Πισπιρίγκου οδήγηθηκε πρώτα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) και στη συνέχεια, αφού διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία η δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα.

Σημειώνεται πως η δικογραφία αφορά μόνο στην Τζωρτζίνα και όχι και στα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας.

Η ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Με καταιγιστικό ρυθμό εξελίσσεται στη συνέχεια η υπόθεση, καθώς ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνο, κατά της μητέρας των τριών παιδιών στην Πάτρα, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Η δικογραφία μεταβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια, ενώ σύμφωνα με τη δικονομία εκδόθηκε και το σχετικό ένταλμα σύλληψης.

Η δίωξη αφορά στην υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας, καθώς η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου των άλλων δύο παιδιών συνεχίζεται. Τα ευρήματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας φαίνεται να ήταν καθοριστικά για να προσδιοριστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Μια ουσία, η οποία ήταν τοξική σε πολύ μεγάλη ποσότητα, φαίνεται πως «πρόδωσε» τη μητέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν οι γιατροί και είπαν ότι δεν χορήγησαν ποτέ στο παιδί αυτή την ουσία.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από ανακριτή, με το σκεπτικό ότι «αν σκοτώσεις το παιδί σου, είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους».

Πώς το Ανθρωποκτονιών «ξεκλείδωσε» την υπόθεση

Με άκρα μυστικότητα κινήθηκαν οι αστυνομικές αρχές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, άνδρες του Ανθρωποκτονιών μετέβησαν το πρωί της Τετάρτης στην Πάτρα, όπου προσήγαγαν τη μητέρα και τη μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναχώρησαν από την Πάτρα γύρω στις 5.30 και έφτασαν στην Αθήνα λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Οι αστυνομικοί φέρεται να παρακολουθούσαν αρκετές ημέρες τις κινήσεις της, χωρίς πάντως η ίδια να θεωρείται ύποπτη διαφυγής.

Καταθέσεις που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών από γιατρούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι ποτέ δεν έδωσαν κάποιο φάρμακο στη μικρή Τζωρτζίνα, που να περιέχει τις ουσίες που βρέθηκαν στην τοξικολογική εξέταση του παιδιού, ήταν το βασικό στοιχείο που έκανε τους αστυνομικούς να «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση του θανάτου της 9χρονης και να αναμένουν πια και τυπικά το ένταλμα για τη σύλληψη της μητέρας.

Ο ιατροδικαστής που ανέλαβε την έρευνα για τις τοξικολογικές εξετάσεις κατέθεσε και εκείνος για τις ουσίες που βρέθηκαν στο σώμα του παιδιού και ήταν τελείως παράταιρες με την ασθένειά του.

Σύμφωνα με το CNN, μόλις ενημερώθηκε για όλα αυτά η εισαγγελέας της Πάτρας έδωσε εντολή στο Ανθρωποκτονιών να προσαχθεί στην Αθήνα η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Νέα διάσταση στον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας – Πιθανή χορήγηση τοξικής ουσίας

Μετά την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας που ασκήθηκε κατά της μητέρας της, νέα διάσταση λαμβάνει πλέον η έρευνα και για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, τη Μαλένα και την Ίριδα.

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, η 9χρονη βρήκε τραγικό θάνατο από τη χορήγηση τοξικής ουσίας.

H oυσία που χορηγήθηκε στην 9χρονη Τζωρτζίνα ονομάζεται κεταμίνη, είναι τοξική και προκαλεί τον θάνατο σε 5 με 20 λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA και του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, πλέον οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο, ο θάνατος των άλλων δύο παιδιών – της 3,5 ετών Μαλένας τον Απρίλίο του 2019 και της 7 μηνών Ίριδας το Μάρτιο του 2021- να έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τη χορήγηση κεταμίνης.

Μερικά ιατροδικαστικά ευρήματα ταιριάζουν με αυτά της Τζωρτζίνας.

Δήλωση που ανατριχιάζει: «Η Τζωρτζίνα είχε βασανιστικό θάνατο»

Μία δήλωση που συγκλονίζει έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μετά την σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την άσκηση σε βάρος της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Ο κ. Λέων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σημείωσε ότι ο θάνατος της Τζωρτίνας «ξεκλειδώνει» την έρευνα και για τους θανάτους των δύο αδελφών της, ενώ επεσήμανε πως το κορίτσι είχε βασανιστικό τέλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Τζωρτζίνα υπέφερε αρκετά».

Ο ιατροδικαστής ανέφερε, επίσης, ότι «στο τρίτο παιδί έγινε μια πλήρης ιατροδικαστική διερεύνηση, όλοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό», ενώ τόνισε πως «αποκλείονταν ουσιαστικά όλοι οι παθολογικοί και γονιδιακοί παράγοντες ή όποιος άλλος παράγοντας μπορούσε να προκαλέσει έναν φυσικό θάνατο στο παιδί και αυτό που έμενε ήταν να διαπιστώσουμε τον εξωγενή παράγοντα που επέφερε τον θάνατο».

Σχετικά με την κεταμίνη, ο κ. Λέων είπε πως αυτή «η ουσία μπορεί να επιφέρει και από μόνη της τον θάνατο, αλλά αυτό είναι ανάλογο και με την ποσότητα. Σίγουρα, επέδρασε μαζί με τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί», εκτίμησε.

«Μας τα είπε όλα η μητέρα»

«Η μητέρα, με τις δημόσιες παρεμβάσεις της, μας περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο κατέληγαν τα παιδιά, μας περιέγραφε την σκηνή, ποιοι άλλοι ήταν παρόντες και προφανώς άθελά της και πώς επήλθε ο θάνατος», επεσήμανε ο κ. Λέων, σημειώνοντας ότι «το τρίτο παιδί ξεκλείδωσε την αιτία θανάτου ως εγκληματική ενέργεια».

Όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής, «ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους ιατροδικαστές η κοινωνία να μην χάσει την εμπιστοσύνη της στην επιστήμη μας. Υπήρχαν αστοχίες που καθυστέρησαν μια διαδικασία. Αλλά ως επιστήμονες, έπρεπε να αποδείξουμε σε όλη την κοινωνία ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται».