Του Γιώργου Μουλά προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόλου
Επισκέφθηκα προ ολίγων ημερών την πόλη Σινάν του Τσιντάο (Shinan Qingdao) της Κίνας εκπροσωπώντας τον Δήμο Βόλο μαζί με τον κ. Παπαευσταθίου πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και κάποιους επιχειρηματίες. Η πόλη Τσιντάο- Qingdao, είναι μια μεγάλη πόλη, παραθαλάσσια, με περίπου 10.000.000 κατοίκους, βόρεια ανατολικά στην Κίτρινη θάλασσα. Υπάγεται στην επαρχία Shandong και υποδιαιρείται διοικητικά σε δέκα περιοχές μία εκ των οποίων είναι το Shinan, το οποίο αποτελεί το κεντρικό και ιστορικό τμήμα του Τσιντάο – Qindao. To Τσιντάο – Qindao είναι το τρίτο λιμάνι της χώρας και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο. Επίσης, είναι σπουδαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο, με ταχύτατους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η πόλη είναι γνωστή για την γνωστή ζυθοποιία Tsingtao, την δεύτερη σε μέγεθος στην Κίνα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Από εδώ ξεκίνησε η Hisense, εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών και η Haler εταιρεία λευκών ειδών. Υπάρχει ειδική ζώνη οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης και μεγάλη βιομηχανική ζώνη, όπου υπάρχουν πολλές επενδύσεις από την Ιαπωνία και Νότιο Κορέα. Το Σινάν του Τσιντάο είχε παραχωρηθεί στη Γερμανία στα τέλη του 19ου αιώνα όταν ήταν ένα ψαροχώρι. Αποτέλεσε βάση και λιμάνι εξαγωγών για τους Γερμανούς μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
Σήμερα το Τσιντάο – Qindao είναι μια σύγχρονη μοντέρνα πόλη, με άριστη ρυμοτομία, ουρανοξύστες και μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Θεωρείται σαν μία πόλη με εξαιρετική ποιότητα ζωής και όχι άδικα, αν δει κανείς το πολιτισμένο περιβάλλον, την καθαριότητα την σειρά και την τάξη που επικρατεί.
Η αποστολή μας έτυχε άριστης φιλοξενίας, έγιναν διάφορες συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους και υπογράφηκε συμφωνητικό, που περιλαμβάνει την συνεργασία και ανταλλαγές μεταξύ των δύο πλευρών με ποικίλους τρόπους, σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός. Επίσης, οι δύο πλευρές θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες κατανομής πόρων καθώς και της στενής συνεργασίας στους τομείς της βιομηχανίας, της ανακατασκευής και ανάπλασης ιστορικών αστικών περιοχών και της προστασίας και ανακαίνισης παλαιών κτηρίων.
Θα στηριχθούν οι ανταλλαγές οικονομικής φύσεως και εμπορικών πόρων, οι πληροφορίες για εκθέσεις και σε άλλους τομείς σχετικά με τις δύο πόλεις και θα δοθούν οι συμβουλές και απαραίτητες βοήθειες για επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες σε κάθε πόλη.
Κινεζική αντιπροσωπεία θα έλθει σύντομα στο Βόλο, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία. Πιστεύω, ότι διανοίγονται νέοι ορίζοντες για την τοπική οικονομία αρκεί οι Βολιώτες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες, που θα δοθούν. Φυσικά, στα μεγέθη των δύο πόλεων δεν υπάρχει σύγκριση αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στις νέες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, αν ευρεθούν πεδία συνεργασίας, που μάλλον υπάρχουν αρκετά.
Γενικότερα, είναι απαραίτητο η πατρίδα μας και η πόλη μας να βρούνε τρόπους ανάπτυξης και αναστροφής του κλίματος, που βιώνομε μετά την οικονομική κρίση. Η ανάπτυξη δεν έρχεται από μόνη της, χρειάζεται δραστηριότητα, επινοητικότητα και προπαντός εργασία. Μία συνεργασία με μία πόλη και παράγοντες, που ενδιαφέρονται για τόσο πολλά θέματα θα αποφέρει μόνο καλά αποτελέσματα. Ο Δήμος Βόλου, είναι σίγουρο, ότι θα βοηθήσει προς πάσα κατεύθυνση, θα πρέπει όμως, όσοι ενδιαφέρονται να μην διστάσουν να έλθουν σε επαφή ώστε να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.