Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025 03:06
ΒόλοςΤοπικά

Τεράστιο σκάνδαλο revenge porn αναδείχθηκε από τον Βόλο – Πάνω από 1.000 φωτογραφίες και βίντεο από Βολιώτισσες






 

Τεράστιες και αρρωστημένες είναι οι διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο εκδικητικής πορνογραφία, όπου χιλιάδες κοπέλες, ανάμεσά τους και ανήλικες (ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός και στον Βόλο) είδαν προσωπικές τους φωτογραφίες αναρτημένες στη διαδικτυακή πλατφόρμα Telegram

Το σκάνδαλο έχει πέσει σαν δυνατός κεραυνός και συγκλονίζει το πανελλήνιο, με τις καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ξεπερνούν, ήδη, σε λίγες ημέρες τις 15 και να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Πώς, όμως, μία γυναικεία ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα κατάφερε να «ξεσκεπάσει» ένα δίκτυο εκδικητικής πορνογραφίας που αριθμεί πάνω από 15.000 μέλη;

Ηταν πριν από μία εβδομάδα, περίπου, όταν δύο Βολιώτισσες δημιουργήσαν μία ομάδα στο Facebook με τίτλο «Μήπως έχουμε τον ίδιο Γκόμενο; Ελλάδα Edition». Μια ομάδα, που όπως υποδηλώνει ο τίτλος της, έχει τις ρίζες της στο εξωτερικό. Σκοπός της ομάδας, σύμφωνα με τις διαχειρίστριες, είναι γυναίκες να κοινοποιούν φωτογραφίες των συντρόφων τους για να δουν αν εκείνοι ταυτίζονται με τους συντρόφους άλλων γυναικών. Η φιλοσοφία της ομάδας βασίζεται στην αντίληψη ότι «καμία γυναίκα δεν πρέπει να πέφτει θύμα κοροϊδίας από έναν άνδρα και ότι είναι καιρός κάθε γυναίκα να προστατέψει την άλλη».

Η σελίδα πολύ γρήγορα γνώρισε μεγάλη απήχηση, με χιλιάδες κοπέλες, ανάμεσά τους και εκατοντάδες στον Βόλο, να γίνονται μέλη της, είτε για να δουν και να «ψαρέψουν» τυχόν πληροφορίες για τον σύντροφό τους και τις ανησυχίες τους, είτε για να αποσπάσουν λίγες στιγμές γέλιου μέσα από τις υπόλοιπες αναρτήσεις. Ωστόσο, οι διαχειρίστριες της ομάδας κλήθηκαν τελικά να αντιμετωπίσουν κάτι πολύ πιο σοβαρό από την αναζήτηση μίας τυχόν απιστίας.

Πώς «έσκασε» το τεράστιο κύκλωμα

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Βολιώτισσα Θάλια Θεοδώρου, μία εκ των ιδρυτριών και διαχειριστριών της ομάδας αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο μία ομάδα που απαριθμεί, μέχρι στιγμής, 17.000 μέλη κατάφερε να αναδείξει ένα «κύκλωμα» εκδικητικής πορνογραφίας.

«Η ομάδα μας είναι σχετικά νέα και εμείς εγκρίνουμε και απορρίπτουμε τις δημοσιεύσεις που «ανεβαίνουν» σε αυτή. Στις δύο μέρες, περίπου, από τότε που ιδρύσαμε τη σελίδα λάβαμε μία δημοσίευση για το Telegram, όπου μία κοπέλα έκανε λόγο για ομάδες ανδρών που κοινοποιούσαν φωτογραφίες των συντρόφων τους, πρώην και νυν. Διστάσαμε και δεν την «περάσαμε» τη δημοσίευση, καθώς σκεφτήκαμε ότι μπορεί να ήταν μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο, αυτό που ακολούθησε μάς πάγωσε… Μέσα σε περίπου ένα 24ωρο, οι καταγγελίες που έφταναν σε εμάς για το Telegram και τις ομάδες ανδρών που μοιράζονταν φωτογραφίες και βίντεο ευαίσθητου περιεχομένου με γυναίκες ή και ανήλικα κορίτσια, ξεπέρασαν τις 500!», περιγράφει.

Τα μηνύματα – καταγγελίες που έπεσαν σαν βροχή, στην ίδια ομάδα των facebook, από νεαρής ηλικίας και ανήλικες συνοδεύονταν και από φωτογραφίες που είχαν αποτυπωθεί σε στιγμιότυπο από τα chat του Telegram. Ηταν ένας τρόπος με τον οποίο αποδείκνυαν ότι ο εφιάλτης είχε ξεκινήσει…

Το Telegram είναι υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων και έγινε γνωστό στην Ελλάδα κυρίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως μέσο δικτύωσης και επικοινωνίας στη Ρωσία. Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, αν και δεν είναι στις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες του διαδικτύου έδωσε το πάτημα σε επιτηδείους να βρουν χώρο για να εκθέσουν δημόσια χιλιάδες γυναίκες εν αγνοία τους, δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες τους.

Το «χιούμορ» χάθηκε γρήγορα…

Το χιουμοριστικό ύφος της ομάδας από τον Βόλο πολύ γρήγορα χάθηκε. Κοπέλες όλων των ηλικιών μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για το αν κοινοποιούνται δικές τους φωτογραφίες στις συνομιλίες.

Στο Telegram υπάρχουν διάφορες ομάδες είτε ανοιχτές στο κοινό, είτε κλειδωμένες, για τις οποίες ζητείται κωδικός και επιβεβαίωση εκ των διαχειριστών.

«Όπως μας ενημέρωσαν φίλοι μας, για να μπεις σε αυτές τις ομάδες είναι υποχρεωτικό να στείλεις στον διαχειριστή γυμνή φωτογραφία της πρώην κοπέλας σου συνοδευόμενη, μάλιστα, και από τον λογαριασμό της στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να μην πρόκειται για ψεύτικη φωτογραφία. Πολλοί από τους διαχειριστές των ομάδων, οι οποίοι ήταν αυτοί που έδιναν την έγκριση για την είσοδο των νέων μελών και συνεπώς συγκέντρωναν όλο το υλικό, εκβίαζαν τις κοπέλες στέλνοντας τους απειλητικά μηνύματα και ζητώντας «χάρες»», τονίζει η κ. Θεοδώρου.

Όπως αναφέρει η ίδια, τέτοιες ομάδες υπάρχουν εδώ και χρόνια σε κοινωνικά δίκτυα τύπου Telegram, Signal και Discord, όμως δεν είχαν γίνει ευρέως γνωστές.

Στη σελίδα του Facebook, που ανέδειξε το θέμα, έχουν ανέβει τις τελευταίες ώρες χιλιάδες φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις ομάδες με το πορνογραφικό υλικό. Μάλιστα, σε ορισμένες από τις συζητήσεις των ανδρών αναφέρεται η …ενόχληση των ανδρών… από την ίδρυση της γυναικείας ομάδας. Ανάμεσα στα αντρικά σχόλια το εξής χαρακτηριστικό: «Δεν μπορούν αυτές να μας ρεζιλεύουν, θα το κάνουμε και εμείς».

Χυδαία και άρρωστα μηνύματα

«Τα μηνύματα που μας ήρθαν από το εσωτερικό των ομάδων στο Telegram είναι παραπάνω από χυδαία. Είναι άρρωστα. Ζητούν ο ένας από τον άλλον φωτογραφίες για γνωστές τους. Υπάρχουν φάκελοι με ονόματα κοριτσιών που πατώντας μέσα βλέπεις όλο το υλικό της κοπέλας. Σε άλλα γκρουπ, οι φάκελοι είναι ανά πόλη. Κατάφερα να αποκτήσω πρόσβαση στον φάκελο του Βόλου και είδα πάνω από 1.000 φωτογραφίες και βίντεο από κοπέλες. Ορισμένες από αυτές πηγαίνουν ακόμη σχολείο! Δεν μπορούμε, ωστόσο, να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό, καθώς κοπέλες από τον Βόλο που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, ενδεχομένως να είναι εκεί αναρτημένες ή σε κάποια άλλη ομάδα με διαφορετικά κριτήρια», περιγράφει η Θάλια Θεοδώρου.

Χάρτης συγκεκριμένης ομάδας που δείχνει τι υλικό υπάρχει από κάθε πόλη

Ορισμένες από τις ομάδες αριθμούν πάνω από 30.000 φωτογραφίες και βίντεο που έχουν κοινοποιηθεί, χωρίς, ωστόσο, να ξέρει κανείς τον ακριβή αριθμό των θυμάτων που εμπλέκονται.

Η άμεση αντίδραση των χιλιάδων μελών της γυναικείας ομάδας και το χέρι συμπαράστασης που άπλωσε η μία στην άλλη, είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές τις διαδικτυακές ομάδες να διαγραφούν.

Κοπέλες όλων των ηλικιών προέβησαν σε αναρτήσεις, είτε στον προσωπικό τους λογαριασμό, είτε στην ομάδα των δύο γυναικών από τον Βόλο, για να ενημερώσουν άλλες κοπέλες ότι τις είδαν σε πορνογραφικό περιεχόμενο.

Αποκαλύψεις απόλυτης φρίκης

«Όταν έσκασε το θέμα, αυτό που ένοιαζε τις περισσότερες κοπέλες ήταν να μάθουν εάν υπάρχουν και δικές τους φωτογραφίες. Εκεί είδαμε να ξεδιπλώνεται η γυναικεία αλληλεγγύη με βασικό στόχο να ενημερωθούν όλα τα θύματα για το περιεχόμενο, που έχει πέσει στην αντίληψη των υπολοίπων, ώστε να κινηθούν και αναλόγως. Το πιο φρικιαστικό είναι ότι λάβαμε φωτογραφίες από γυναίκες που δεν γνώριζαν ότι τις τραβούσαν. Εχουμε δει γυναίκα να κοιμάται και να αποτυπώνεται η εν αγνοία ασέλγεια του συντρόφου της. Γυναίκες σε δημόσιες τουαλέτες και δημόσιους χώρους. Ανήλικα κορίτσια από την παραλία και άλλα πολλά που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε», υπογραμμίζει η κ. Θεοδώρου.

Χιλιάδες φάκελοι με ονόματα κοριτσιών όλων των ηλικιών υπάρχουν αναρτημένα στο διαδίκτυ

Από την ομάδα «Μήπως έχουμε τον ίδιο Γκόμενο; Ελλάδα Edition» έχουν δημοσιευτεί ορισμένα ονόματα ανδρών που κοινοποιούσαν φωτογραφίες με σκοπό την ενημέρωση των υπολοίπων μελών και κοριτσιών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη ανέβει κάλεσμα για συγκέντρωση, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μαζικές επώνυμες καταγγελίες, ενώ δικηγόροι θυμάτων αναμένεται να τοποθετηθούν επισήμως τις επόμενες ημέρες.

Πολλοί χρήστες, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος στα κοινωνικά δίκτυα, κάνουν έκκληση στις Αρχές για να δράσουν άμεσα, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και εκείνοι που προωθούν και προμηθεύονται το πορνογραφικό υλικό. Για τον ίδιο λόγο έχει ξεκινήσει ψηφιακή καμπάνια συλλογής υπογραφών για να εντοπιστεί άμεσα το πορνογραφικό υλικό και να κατέβει από δίκτυα, όπως το Telegram και το Discord.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ/Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ