Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024 23:52
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ο Λέων επανέρχεται για την ασφυξία – Τι έγραψε στο Facebook






Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων επανήλθε, με ανάρτησή του στο Facebook, στην υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά στην Πάτρα.

Σε αυτήν, ο κ. Λέων κοινοποιεί ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.

«Διαβάζω σε έκθεση: Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Να ερευνηθεί η ασφυξία ως αιτία θανάτου για τη Μαλένα και την Ίριδα, είχε ζητήσει ο κ. Λέων

Για την υπόθεση των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα  είχε μιλήσει προ ημερών ο Γρηγόρης Λέων στο protothema.gr.

Ο κ. Λέων ζητά να επανεξεταστούν και οι δύο εκθέσεις της Μαλένας και της Ίριδας και να μπει στο κάδρο των ερευνών η ασφυξία ως αιτία θανάτου.

«Σύμφωνα με τα αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί, κρίνονται εξόχως σημαντικά τα ακόλουθα ευρήματα:

Στο παιδί που απεβίωσε πρώτο διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, εκδορές στη ρινική χώρα, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων.

Στο παιδί που απεβίωσε δεύτερο φαίνεται να διαπιστώθηκαν κυάνωση ονύχων χειρών, δερματικές αλλοιώσεις περιστοματικά, έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση και αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο.

Τονίζεται ότι οι πετεχειώδεις αιμορραγίες που διαπιστώνονται συνήθως στους ασφυκτικούς θανάτους δεν είναι αναγκαίο εύρημα, καθώς στα παιδιά διαπιστώνονται λιγότερο συχνά και ακόμα πιο σπάνια όταν έχει πραγματοποιηθεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Τα ανωτέρω στοιχεία είμαι βέβαιος ότι θα επαναξιολογηθούν από τους συναδέλφους έτσι ώστε στα πλαίσια της διαφοροδιάγνωσης να μην αποκλειστούν αιτίες θανάτου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης», λέει στο protothema.gr ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Παράλληλα, έχει γίνει λόγος για τα βιντεοσκοπημένα μηνύματα της μητέρας με τα προβλήματα της Τζωρτζίνας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη χρονική απόκλιση από την ώρα που ξεκινούσε το περιστατικό, σε σχέση με την ώρα που ξεκινούσε η καταγραφή του. Τέλος, η μητέρα σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε υποστηρίξει ότι η νοσηλεία της, στη νευρολογική κλινική ήταν για ισχαιμικό επεισόδιο, κάτι που διαψεύδεται από τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι γιατροί. Σύμφωνα με αυτά είχε αναφέρει στους γιατρούς ότι είχε κάποια προβλήματα δυσαρθρίας, με την τελική γνωμάτευση να κάνει λόγο για απλή κεφαλαλγία.Ε πίσης, οι πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό αναφέρουν για τουλάχιστον 20 επισκέψεις-νοσηλείες στο νοσοκομείο για διάφορα ζητήματα με τις εξετάσεις να είναι αρνητικές.