Θέμα χρόνου είναι πλέον η λήψη οριστικών αποφάσεων για την επόμενη μέρα της Αεροπορίας Στρατού και τη μετεγκατάσταση της 1ης ΤΑΞΑΣ από την πλημμυρισμένη Βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο σε συνεργασία με τα Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς εξέτασε όλες τις προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από κριτήρια και φαίνεται να καταλήγει ότι η Χρυσούπολη Καβάλας μπορεί να αποτελέσει την καινούργια «φωλιά» για τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της Βάσης στην Αλεξάνδρεια. Ενώ το αεροδρόμιο των Μεγάρων θα παραμείνει κομβικής σημασίας Βάση, καθώς βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα και σε κρίσιμες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.
Στο «μικροσκόπιο» βρέθηκε, όπως ήταν φυσικό, η Βάση στο Στεφανοβίκειο και η δυνατότητα επαναλειτουργίας της. Όμως, όλες οι εισηγήσεις των ειδικών αλλά και η πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη της Ολλανδικής εταιρείας για την συνολική εικόνα που έχει ο κάμπος, έπειτα από την πρωτόγνωρη θεομηνία, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο επιστροφής της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Περισσάκη».
Σημαντικό μέρος της ευρύτερης περιοχής παραμένει πλημμυρισμένο, ενώ ακόμα και εάν αποστραγγιστεί με ταυτόχρονη πραγματοποίηση έργων κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι σε ανάλογης έντασης νεροποντή δεν θα προκληθούν ανάλογης έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα. Έτσι, εγκαταλείπεται οριστικά κάθε σκέψη επαναλειτουργίας παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις προκειμένου να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα.
Όσα έγιναν άλλωστε το περασμένο Φθινόπωρο στο Στεφανοβίκειο, όταν οπλικά συστήματα πολύ μεγάλης αξίας μεταξύ των οποίων και τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache κινδύνευσαν να καταστραφούν κάτω από νερά και λάσπες, αναγκάζουν το ΓΕΣ και την Αεροπορία Στρατού να επιλέξουν εξαιρετικά προσεκτικά και σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών τη νέα Βάση. Πόσο μάλλον όταν τα επόμενα χρόνια η Αεροπορία Στρατού θα ενισχυθεί με την απόκτηση των 35 καινούργιων πανίσχυρων Αμερικανικών ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, τα οποία έρχονται για να αντικαταστήσουν τα γερασμένα UH-1 Huey.
Το Στρατιωτικό Επιτελείο εξέτασε μια σειρά από προτάσεις, αλλά φαίνεται να καταλήγει για μια σειρά από οικονομοτεχνικά και επιχειρησιακά κριτήρια στην επιλογή της Χρυσούπολης- όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου- εντός του αεροδρομίου το οποίο χρησιμοποιεί ως έδρα Κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Και μάλιστα ως έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ με εναλλακτική πρόταση την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Το ΓΕΣ έβαλε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μετακίνησης της 1ης ΤΑΞΑΣ στα Μέγαρα και μείωση από τρεις σε δύο τις Βάσεις της Αεροπορίας Στρατού. Όμως γρήγορα αυτό το ενδεχόμενο απορρίφθηκε για μια σειρά από επιχειρησιακούς λόγους που αφορούν συσσώρευση των Μέσων σε ένα αεροδρόμιο με μεγάλη αεροπορική κίνηση αλλά και πολύ μακριά από τα χερσαία σύνορα της χώρας και την περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού αλλά και το Ανατολικό Αιγαίο και τα ακριτικά μας νησιά.
Αντίθετα, η Χρυσούπολη διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα με κυριότερη την εγγύτητα με τη Θράκη και το Ανατολικό Αιγαίο, ενώ πρόκειται για αεροδρόμιο με πολύ περιορισμένη κίνηση και κατά συνέπεια μεγάλη ευχέρεια στις πτήσεις των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Ενώ στα αβαντάζ περιλαμβάνονται οι καλές κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή, η οποία μάλιστα δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα. Το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης επιπλέον βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στο λιμάνι της Καβάλας όσο και της Αλεξανδρούπολης αποτελούν επιπλέον πλεονεκτήματα της Χρυσούπολης, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Πεδίο Βολής στο Πετρωτό της Ξάνθης για την εκπαίδευση των πληρωμάτων αλλά και τα Πεδία Βολής του Έβρου.
Στις προθέσεις του ΓΕΣ περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση της Βάσης στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, το οποίο χρησιμοποιείται συνεχώς από την Αεροπορία Στρατού. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Αλεξάνδρεια θα φιλοξενεί τα Αμερικανικά ελικόπτερα, τα οποία τα τελευταία χρόνια μετασταθμεύουν σχεδόν σε μόνιμη βάση στο Στεφανοβίκειο για κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σε κάθε περίπτωση και οι δύο Βάσεις θα φιλοξενούν Μικτά Συγκροτήματα τα οποία θα περιλαμβάνουν τόσο επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache τα αναγνωριστικά OH-58 Kiowa αλλά και τα καινούργια UH-60M Black Hawk. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, στόχος είναι η δημιουργία Τακτικών Συγκροτημάτων τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα.
Από το onalert.gr