Τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας ανέπτυξαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με διπλή χαρά, αφού το θεωρούμε σύμμαχο στον έλεγχο της πανδημίας, είπε παίρνοντας τον λόγο η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η αποκλιμάκωση της πανδημίας οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού, σε συνδυασμό βέβαια με όλα τα μέτρα που γνωρίζουμε, τις μάσκες, τις αποστάσεις κ.λπ.
Βίντεο: Δείτε την ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την ενημέρωση για το πρόγραμμα εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στη Βρετανία δημιουργεί οπωσδήποτε μια ανησυχία για τη μετάδοσή της σε άλλες χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος, συνέχισε η κυρία Θεοδωρίδου. Η ένταση αυτού του κύματος θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους, πρόσθεσε.
Τα εμβόλια και η παραλλαγή Δέλτα
Όπως είπε, μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις στη Βρετανία έδειξαν πως η προστασία με το εμβόλιο της Pfizer από την παραλλαγή Δέλτα υπολογίζεται στο 86% και με το AstraZeneca περίπου στο 66%.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε πως στην Ευρώπη η σύσταση χορήγησης της δεύτερης δόσης με το ίδιο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό παραμένει, αφού ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στη δεύτερη δόση του εμβολίου είναι πρακτικά ελαχιστότατος.
«Αναφερόμαστε στις θρομβώσεις, το σπάνιο αυτό συμβάν, το οποίο όμως μας έχει προβληματίσει» είπε. Η Μαρία Θεοδωρίδου πρόσθεσε πως η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη. Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να προϋποθέσουν ευοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την ανάμειξη εμβολίων, σημείωσε, ωστόσο οι έρευνες δεν είναι ολοκληρωμένες.
Η Μ. Θεοδωρίδου σημείωσε εν συνεχεία πως τη σκυτάλη στο πρόγραμμα εμβολιασμού πήραν στα χέρια τους οι νέοι με τον ενθουσιασμό των 18 έως 28 ετών. «Ο χρόνος τρέχει, η προσπάθεια πρέπει να είναι σταθερή και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την ανοσοποίηση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού μας», είπε.
Υψηλή η ανοσία με τις δύο δόσεις εμβολίων
Πολλοί ασχολούνται με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ανοσία από τις δύο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ό,τι υπέθετε η επιστημονική κοινότητα αρχικά. Πιθανόν σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση στο ανοσοποιητικό του οργανισμού από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.
Ξεκινά το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών
Αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού αναμένεται και για τους υγειονομικούς, σημείωσε επιπλέον η Μαρία Θεοδωρίδου. Πριν από λίγες ημέρες, η εθνική επιτροπή γνωμοδότησε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στο πλαίσιο της στρατηγικής «να ωφελούμε χωρίς να βλάπτουμε τους άλλους».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού σημείωσε πως η προσπάθεια εμβολιασμού των υγειονομικών στηρίζεται στη στοχευμένη ενημέρωση, σε μέτρα ενθάρρυνσης και αποθάρρυνσης των εργαζομένων και ως έσχατη λύση στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού.
«Η πανδημία έχει μια δυναμική εξέλιξη που υπαγορεύει μεταβολές μέτρων που λαμβάνονται, αλλά, αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί, γίνονται πάντα με γνώμονα το όφελος και τη δημόσια υγεία», σημείωσε.
Θεμιστοκλέους: Τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση πως έχουν πραγματοποιηθεί 7,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί, περισσότεροι από 4.550.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43%, και 3.000.000 έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 31%.
Αναφέρθηκε στις παραδόσεις που εξελίσσονται κανονικά, αλλά και στα ραντεβού που έχουν ανοίξει για όλα τα εμβόλια, με αποτέλεσμα κάποιος να κλείνει ραντεβού σήμερα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εμβολιάζεται. Κάλεσε δε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, καθώς οι διαδικασίες πλέον είναι αρκετά γρήγορες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε επίσης στα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών. Το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 86% και το νοσηλευτικό προσωπικό σε ποσοστό 69%. Το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 66%. Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθωτοί γιατροί έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 91%, οι νοσηλευτές σε ποσοστό 73% και το λοιπό προσωπικό σε ποσοστό 70%.
Πηγή: iefimerida.gr